Prima pagină » Eveniment-Social » Simpozionul internațional „Provocări trecute și prezente în evoluția limbii, literaturii și culturii române”, la Iași
Simpozionul internațional

Simpozionul internațional „Provocări trecute și prezente în evoluția limbii, literaturii și culturii române”, la Iași

22 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Iași are loc Simpozionul Internațional „Provocări trecute și prezente în evoluția limbii, literaturii și culturii române”, Iași, programat între 22 – 24 septembrie 2021. Institutul de Filologie Română „A. Philippide” – filiala din Iași a Academiei Române, și Asociația Culturală „A. Philippide” sunt entitățile organizatoare. Participă specialiști din: Croația, Franța, Germania, Italia, Japonia, Republica Moldova, România, Serbia, Statele Unite ale Americii, Ucraina

Simpozionul Internațional „Provocări trecute și prezente în evoluția limbii, literaturii și culturii române” are loc la Iași, între 22 și 24 septembrie 2021. Institutul de Filologie Română „A. Philippide” – filiala din Iași a Academiei Române, în colaborare cu Asociația Culturală „A. Philippide” sunt forurile organizatoare. Este a XX-a ediție a Simpozionului anual internațional al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”. Datorită măsurilor de prevenire impuse de pandemia de coronavirus, simpozionul se va desfășura on-line.

O secțiune distinctă în cadrul acestei manifestări științifice o va constitui a VII-a ediție a Simpozionului național „Memorialistica românească: între documentul istoric si obiectul estetic”

O secțiune distinctă în cadrul acestei manifestări științifice o va constitui a VII-a ediție a Simpozionului național „Memorialistica românească: între documentul istoric și obiectul estetic”. La simpozionul din 22 – 24 septembrie vor fi prezentate 97 de comunicări. Participă specialiști din: Croația, Franța, Germania, Italia, Japonia, Republica Moldova, România, Serbia, Statele Unite ale Americii (SUA), Ucraina. Din România participă cadre didactice universitare, cercetători, doctoranzi și postodctoranzi din: Bacău, Baia Mare, București, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Timișoara. Simpozionul se desfășoară pe mai multe secțiuni (Lingvistică, Istorie literară, Cultură și Identitate), urmărind abordarea complexă, interdisciplinară, a temei propuse. O secțiune este dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Eugeniu Coșeriu.

Eugeniu Coșeriu a fost un lingvist român din exil, membru de onoare al Academiei Române

Eugeniu Coșeriu a fost un lingvist român din exil, membru de onoare al Academiei Române (din 1991). Este fondatorul primei Școli lingvistice din America de Sud și al Școlii lingvistice de la Tübingen. Părinte a ceea ce azi se numește lingvistica integrală, Eugeniu Coșeriu este unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX. A absolvit liceul „Ion Creangă” din orașul Bălți, apoi și-a continuat studiile în filologie la universitățile din Iași, Roma; a mai studiat filosofie la Universitatea din Milano.

Între 1950 și 1963 a predat la Universitatea din Montevideo, Uruguay, între 1961 și 1963 fiind profesor-invitat și la Universitatea din Bonn, Germania. Din 1963 și până la sfârșitul vieții a fost profesor la Universitatea din Tübingen. Mai multe generații de discipoli ai lui Eugen Coșeriu constituie Școala de lingvistică de la Tübingen. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universități din întreaga lume. Doctor în Filologie și Filosofie, autorul unui număr de peste 50 de volume și a mii de pagini de exegeză, al unor noi teorii despre principiile fundamentale ale filologiei, contribuie la îmbogățirea metodologiei disciplinelor lingvistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`