Prima pagină » Eveniment-Social » Simpozion Internațional „Dumitru Stăniloae” intitulat „Nu este bine să fie omul singur. Pandemie – Izolare – Isihie”, la Iași

Simpozion Internațional „Dumitru Stăniloae” intitulat „Nu este bine să fie omul singur. Pandemie – Izolare – Isihie”, la Iași

04 mai 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Luna aceasta, între 10 și 13 mai 2022, la Iași are loc ediția a IX-a a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”. Acesta este intitulat „Nu este bine să fie omul singur. Pandemie – Izolare – Isihie” (isihie însemnând contemplație, extaz, iluminare, liniște, odihnă sau pace). Este un eveniment științific cu deschidere internațională, organizat anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor

Între 10 și 13 mai 2022, la Iași are loc ediția a IX-a a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”. Acesta este intitulat „Nu este bine să fie omul singur. Pandemie – Izolare – Isihie”. Este un eveniment științific cu deschidere internațională, organizat anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, în colaborare cu Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Simpozion Internațional „Dumitru Stăniloae” intitulat „Nu este bine să fie omul singur. Pandemie – Izolare – Isihie”, la Iași

Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” este un eveniment științific cu deschidere internațională, organizat anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul UAIC din Iași, în colaborare cu Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Așezat sub patronajul marelui teolog român, simpozionul reprezintă un spațiu academic de cercetare dedicat dezbaterilor teologice privind istoria și spiritualitatea bimilenară a Bisericii în viața cetății, sub aspect dogmatic, patristic, canonic, moral și liturgic. Ediția din 2022, precum și cele anterioare, conectează discursul teologic la agenda socială, dedicându-se unei teme care, în diferite intensități și pe fundalul unei multitudini de experiențe personale și/sau colective, ne marchează pentru al treilea an consecutiv.

O dezbatere necesară înainte și după. Lecțiile pandemiei

Deja titlul acestei dezbateri oferă curaj: există un „după”! În jurul acestei conjuncții, se poartă intense discuții, mai ales pentru că se întrevăd, firavi, germenii viitorului. Pe de o parte, bucuria se împletește cu temerea legată de statutul omului/cetățeanului. Dacă în opinia unora a avut loc un „abuz de bine”, ce șanse există să nu se întâmple și un „abuz de rău”, dacă anumite îngrădiri, modificări legale, practici medicale și mecanisme de psihologie socială se perpetuează? Pe de altă parte, nu cumva toate aceste instrumente existau deja, înainte, puse la păstrare, precum murăturile din toamnă pentru iarnă, iar abia acum au fost scoase și servite?

Nu cumva ne așteaptă o nouă fază istorică a luptei pentru libertate, responsabilitate, respectarea demnității umane, dreptul la informație corectă, la intimitate, la prevenție, la sisteme medicale performante, la sănătate cu costuri scăzute, iar nu, ca acum, când este domeniul cel mai profitabil la nivel mondial? Ce loc și ce rol poate să aibă credința religioasă în noianul acesta de interogații?. Toate acestea reprezintă provocările lansate în acest eveniment. Printre invitați, se remarcă: prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza” din Iași, PS Epifanie, episcop de Lidra (Grecia), pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, conf. univ. dr. Iulian Damian, prorector UAIC din Iași și PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Biserica s-a confruntat cu pandemia, încercând să identifice o pastorație a stării de criză

Dezbaterea care prefațează, precum în anii anteriori, și ediția aceasta a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”, își propune să răspundă la aceste întrebări. „Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, va contura maniera în care, de la vlădică la opincă, Biserica noastră s-a confruntat cu pandemia, încercând să identifice o pastorație a stării de criză. Inevitabil, va trebui să ne și întrebe: ce altceva decât o permanentă criză, o permanentă punere în chestiune, este viața creștinului? Este instalarea comodă în istorie o soluție?

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae va diseca metaforic, din perspectiva unui medic, cazul: etiologie, simptome, terapie. Centrală aici va fi întrebarea, pusă cu insistență de mulți, dacă și cum mai putem avea încredere generic în știință. Mai ales că în numele ei au dat liderii politici ordine, au stabilit reguli, au limitat libertăți fundamentale, au segregat societatea. Dincolo de teoriile conspiraționiste, a devenit omul de știință complice al puterii?

Dacă nu este așa, cât de mult pot folosi autoritățile argumentul științific?”, menționează organizatorii. Așadar, la Iași, are loc Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae”, intitulat „Nu este bine să fie omul singur. Pandemie – Izolare – Isihie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024