Medicul Simin Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Capitală, a vorbit despre măsurile care ar trebui avute în vedere pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus.
Simin Florescu consideră că noul coronavirus este o boală aerogenă, extrem de contagioasă și pe care, dacă vrem să o oprim, trebuie s-o izolăm. Medicul susține că până nu închidem complet activitățile, nu o să reușim.
„Da, cred că trebuie privit prin prisma procesului de transmitere a acestei boli. Avem o boală aerogenă, extrem de contagioasă și pe care, dacă vrem să o oprim, trebuie s-o izolăm. Această izolare se poate face împiedicând interacțiunea umană. De aici pleacă toată gândirea. Interacțiunea umană unde are loc cel mai frecvent? La locurile de muncă, în locurile de divertisment, acasă, pe stradă, în mijloacele de transport.
Părerea mea e că, până nu procedăm la fel cum au procedat țările vecine nouă și cele din spațiul vestic în special, și anume închiderea completă a activităților, cum am procedat și noi la începutul acestei pandemii, nu o să reușim“, a declarat Simin Florescu.
Simin Florescu: „Dacă le aplică doar jumătate dintre oameni și restul nu le aplică, lucrurile sunt în zadar“
Directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Capitală este de părere că dacă oameni iau respecta măsrile de prevenire, care sunt extrem de simple, atunci gradul de răspândirii al virusului s-ar reduce.
„Tot ce implică interacțiune umană, implică un potențial focar. Din păcate, gradul nostru de educație, cetățenească, se pare că nu este suficient în privința acelor mijloace minime, purtarea măștii și distanțarea. Ar fi niște chestii simple de făcut, dacă le-am aplica. Dacă le aplică doar jumătate dintre oameni și restul nu le aplică, lucrurile sunt în zadar, evident că nu vom avea un efect semnificativ!”, a menționat Simin Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Capitală.
Mulți pacienți au tendința de a-și nega simptomele
Medicul atrage atenţia asupra faptului că există tendinţa unor pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 de a ignora semnele de boală şi „a nega propriile simptome”, susţinând că aceşti bolnavi îşi continuă activitatea în comunitate, uneori fără a purta masca de protecţie, fapt care reprezintă un factor de transmitere a bolii.
„Este atât de evident cât de gravă poate să fie această boală încât e bine să nu mai neglijeze ideea de boală, să nu mai neglijeze ideea de transmisibilitate. Să se adreseze medicilor de familie măcar în situaţia în care au bănuiala că s-au infectat şi să nu neglijeze aspectul transmiterii mai departe.
Pentru că aceasta este o nouă tendinţă, de a-şi nega propriile simptome, de a zice «nu mă testez că nu am eu», sau «nu vreau să cred că am», şi, din păcate, în loc să se izoleze şi să încerce să prevină să transmită mai departe face exact invers şi continuă activitatea în comunitate ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, chiar şi fără mască, ceea ce înseamnă negarea bolii. Acestea sunt cazurile cele mai suspecte de a transmite mai departe”, a mai spus directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” din Capitală, medicul Simin Florescu.