Prima pagină » Radio » Actualitate » Simbolistica viselor sau ce înseamnă acele trăiri, senzații și emoții din timpul somnului
Simbolistica viselor sau ce înseamnă acele trăiri, senzații și emoții din timpul somnului

Simbolistica viselor sau ce înseamnă acele trăiri, senzații și emoții din timpul somnului

30 iun. 2021, 15:12,
BZI.ro, în Radio

Din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au pus fel de fel de întrebări cu privire la simbolistica viselor pe care le aveau în timpul somnului. Astfel, ei au încercat să dea diferite interpretări acelor succesiuni de trăiri, senzații și emoții. Și aceasta deoarece încă se mai crede că visele conțin anumite mesaje ascunse sau chiar avertismente.

Este bine de știut că toate popoarele, de-a lungul timpului, au fost impresionate de vise dar mai ales de coincidențele observat între obiectul viselor și evenimente ulterioare. Și totuși, chiar dacă interpretările din cărțile de vise sunt foarte generale, visele au o valoare atât de personală încât același simbol poate însemna ceva total diferite pentru două sau mai multe persoane. Așadar, atunci când vreți să interpretați un vis, acesta fiind un mesaj al inconștientului, este bine să cunoașteti semnificația simbolurilor din vise.

Care este simbolistica viselor

Oricine visează, chiar dacă de cele mai multe ori nu îşi aduce aminte ce vis a avut. Iar lumea viselor este una plină de mister şi fascinaţie şi nici nu este prea uşor de înţeles. Cercetările au arătat ca o persoană îşi petrece aproximativ 6 ani din viaţă visând. Astfel, s-au format diferite idei cu privire la scopul acestor vise dar și la factorii ce duc la apariţia acestora.

În majoritatea cazurilor, visele apar în stadiul somnului REM, când activitatea creierului este destul de ridicată. Iar visele pot dura de la câteva secunde la cel mult 20 de minute. Fiind strâns legate de conştiinţă, unele vise par foarte reale, însă altele parcă sunt rupte din alte lumi. Dar o parte din ele sunt influenţate şi de gândurile persoanei respective, de ideile şi sentimentele pe care le are, dar şi de ce activităţi desfăşoară.

Însă, simbolistica viselor diferă de la o epocă la alta şi de la o cultură la alta. Cert este că la începutul secolului al XIX-lea, Sigmund Freud a realizat o amplă incursiune în lumea viselor. Marele psihanalist spunea că visele sunt cauzate de stări de nelinsite, probleme sociale sau diferite afecţiuni şi dorinţe arzătoare ce sunt reprimate.

Care sunt cele mai comune simboluri ale viselor

Așadar, visele pot evidenţia cele mai ascunse gânduri ale unei persoane şi cele mai profunde sentimente. De aceea, doar persoana în cauza poate reuşi să descopere adevărata simbolistică a visului său. Și totuși, în unele cazuri, anumite persoane apelează la psiholog pentru a descoperi adevărata semnificaţie a viselor. Totuși există câteva simboluri care apar în visele multora, despre care vorbim în rândurile următoare.

  • Apa reprezintă frecvent emoțiile sau mintea noastră inconștientă;
  • Adâncul: sunteţi apăsaţi de probleme care vă afectează profund;
  • Banii: posibilitatea de a vă îndeplini toate visele;
  • Naşterea semnifică forţa creatoare a fiecărui individ;
  • Noaptea reprezintă un moment de nelinişte, vulnerabilitate şi derută;
  • Urcuşul înseamnă că vă veţi atinge toate scopurile propuse;
  • Sângele din vis semnifică atât dragostea cât și sexualitatea;
  • Moartea poate fi percepută și drept sfârșitul unui lucru, cu scopul de a face loc la ceva nou;
  • Nuditate înseamnă expunere emoțională, psihologică sau chiar vulnerabilitate;
  • Șarpele simbolizează înţelepciunea, curiozitatea, dar şi sexualitatea;
  • Zborul face trimitere la faptul dacă suntem încrezători și capabili să ne realizăm țelurile.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune elemente ce țin de simbolistica viselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *