După tragedia care a avut loc în lumea culturală din România, Silviu Biriș a vorbit despre semnificația zilei în care a murit Mircea Diaconu. Actorul s-a stins din viață la 74 de ani, în urma unei îndelungate lupte cu cancerul de colon. Acesta era internat la Institutul Fundeni din București, unde medicii au făcut eforturi pentru a-l salva.
Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica, în prezența familiei și a celor apropiați.
Silviu Biriș, despre semnificația zilei în care a murit Mircea Diaconu
Silviu Biriș, care l-a cunoscut îndeaproape pe Mircea Diaconu, a vorbit despre modestia și generozitatea cu care actorul îi îndruma pe tinerii din breaslă. Potrivit lui Biriș, data de 14 decembrie, ziua în care Mircea Diaconu s-a stins, are o semnificație profundă. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Filimon, protectorul actorilor și al celor care creează spectacole.
„Data morții sale este o zi foarte importantă, pentru breasla actorilor, e praznicul Sfântului mucenic Filimon, ocrotitorul făcătorilor de spectacole. Nimic nu este întâmplător în viața asta. Cu Mircea Diaconu am interacționat, de multe ori, în profesia noastră. Am călătorit în multe turnee, în țară și străinătate. Am jucat ani mulți, alături de soția lui, doamna Diana Lupescu și în regia ei.
Era un actor iubit și stimat, peste tot unde mergea, și faptul că eram în compania domniei sale ne onora și este adevărat ne deschidea și multe uși. Da, peste toate, Mircea Diaconu era și un om de acțiune gospodar și întreprinzător.
Una dintre marile sale creații teatrale a fost în regia lui Victor Ion Frunză, în anii 90 spectacolul „Ghetou’. Acolo am avut bucuria să îl întâlnesc pentru prima dată îndeaproape. M-a cucerit cu modestia și cu dragostea pe care o avea față de noi actori tineri’, a declarat Silviu Biriș pentru click.ro.
Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte să împlinească 75 de ani
Mircea Diaconu, figură emblematică a teatrului și filmului românesc, a încetat din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, cu doar zece zile înainte de a împlini 75 de ani. Destinul său a fost profund legat de Teatrul Nottara, unde a fost actor între 1982 și 1990 și pe care l-a condus timp de un deceniu, din 2001 până în 2011.
„Teatrul Nottara își exprimă regretul profund față de dispariția unui mare artist. Trupul actorului va fi depus în foaierul Sălii „Horia Lovinescu’, luni 16 decembrie, între orele 11.30 și 16.00, unde toți cei care l-au îndrăgit vor putea să-i aducă un ultim omagiu. Începând cu ora 19.00, priveghiul va avea loc la Biserica „Sf. Treime’ din Săftica, Balotești. Înmormântarea va avea loc marți, 17 decembrie, ora 12.00, la Cimitirul „Sf. Treime’ din Săftica, Balotești’, a transmis instituția.
Mircea Diaconu a avut o carieră remarcabilă în cinematografia românească, jucând în filme devenite adevărate capodopere. Debutul său a avut loc în 1972, în „Nunta de piatră”, regizat de Dan Pița. Printre rolurile memorabile se numără aparițiile în „Mere roșii” (1976), regia Alexandru Tatos, „Înainte de tăcere” (1979), regia Alexa Visarion, „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), regia Lucian Pintilie, și „Buletin de București” (1983), regia Virgil Calotescu. Alte filme notabile includ „Secretul armei secrete” (1988), regia Alexandru Tatos, „Asfalt Tango” (1996) și „Filantropica” (2002), ambele semnate de Nae Caranfil, precum și „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” (2006), regia Cătălin Mitulescu.
După tragedia care s-a abătut asupra lumii culturale din țara noastră, Silviu Biriș a vorbit despre semnificația zilei în care a murit Mircea Diaconu.