Prima pagină » Magazin » Silimarina: Un protector natural pentru celulele hepatice
Silimarina: Un protector natural pentru celulele hepatice

Silimarina: Un protector natural pentru celulele hepatice

28 mai 2024, 11:59,
în Magazin

Silimarina, un compus natural obținut din extractul de armurariu, a fost folosită încă din Antichitate ca remediu pentru bolile ficatului. Efectele sale complexe asupra celulelor hepatice o recomandă drept medicament eficient pentru protecția și regenerarea acestui organ vital în organismul uman.

Compusul este comercializat sub diferite forme, însă silimarina standardizată, un extract purificat și concentrat de Silybum Marianum, are efecte dovedite în prevenția și tratamentul afecțiunilor hepatice.

Ce înseamnă silimarină standardizată?

Timp de secole, oamenii au folosit planta de armurariu pentru bolile ficatului și al vezicii biliare. Însă, abia între anii 1968 și 1974, în Germania, Wagner și colaboratorii săi au reușit să identifice componentele active ale extractului vegetal. De aici înainte, printr-un extract purificat și concentrat din ciulin de lapte, au demarat cercetările efectelor benefice ale substanței.

Silimarina standardizată este forma cea mai adecvată prin care se potențează efectele benefice ale plantei. Este un extract uscat, rafinat și standardizat. Condiția este să existe o cantitate de silibină de 90-110 % din valoarea totală a silimarinei. Silimarina conţine în mod normal 40-65% silibină, 20-45% silidianină şi silicristină, 10-20% izosilibinină. Deci silimarina standardizată este net superioară prin concentrația semnificativ crescută de silibină.

Cum acționează silimarina standardizată asupra celulei hepatice?

Medicii recomandă silimarina pentru capacitatea sa de a stabiliza mebranele celulelor hepatice. Însă, de-a lungul anilor, în ultimele decenii, s-au realizat multiple cercetări care au relevat și alte beneficii extrem de importante pentru funcționarea ficatului. Acest remediu natural cunoscut de secole, dacă este administrat sub forma corectă, acționează asupra a cel puțin patru tipuri de celule din structura ficatului: hepatocitele, celulele stelate, celulele endoteliale şi celulele Kupffer.

Fiecare dintre acestea are un rol bine definit, iar afectarea lor structurală sau funcțională produce dezechilibre în activitatea organului, cu repercusiuni asupra întregului organism. Se cunoaște că ficatul este un laborator complex, implicat în peste 300 de procese biochimice în organism, care ne mențin sănătatea și buna funcționare.

Hepatocitele sunt celulele parenchimatoase principale din ficat, implicate în metabolism, detoxifiere și sinteza proteinelor. Totodată, ele sunt responsabile de imunitatea naturală împotriva microorganismelor care pătrund în corp. Hepatocitele stimulează eliberarea proteinelor imunității înnăscute.

Celulele stelate sunt un tip specializat de celule hepatice responsabile de depozitarea și eliberarea vitaminei A, dar și de reglarea echilibrului între producția și degradarea colagenului în ficat. Aceste celule joacă un rol important în răspunsul inflamator și fibrotic al ficatului la leziuni și inflamații.

Celulele endoteliale formează stratul interior al vaselor de sânge din ficat, filtrează substanțele din sângele portat și furnizează substanțe nutritive și oxigen celulelor hepatice.

Nu în cele din urmă, celulele Kupffer sunt esențiale pentru o serie de procese în detoxifierea și regenerarea celulelor hepatice. Sunt macrofage, responsabile cu distrugerea elementelor străine, microorganisme și substanțe toxice. Sunt implicate și în răspunsul antiinflamator al ficatului, eliberând citokine și alte molecule de semnalizare care coordonează activitatea altor celule imune.

Ce face silimarina pentru tipurile de celule hepatice?

Silimarina, un compus natural, are multiple beneficii pentru celulele hepatice. Extractul standardizat de armurariu acționează ca un puternic antioxidant, reducând radicalii liberi de oxigen și prevenind deteriorarea celulară. De asemenea, protejează membranele celulare hepatocitare și stabilizează celulele endoteliale.

Cercetările au demonstrat că silimarina inhibă conversia celulelor stelate hepatice în miofibroblaști, reducând fibroza hepatică. Totodată, ajută la regenerarea celulelor hepatice afectate de substanțe toxice sau de alcool, stimulând sinteza de proteine și promovând creșterea celulelor hepatice noi.

Compusul inhibă sinteza leucotrienelor, inclusiv a leucotrienei LTB4, reducând inflamația în ficat prin suprimarea activității celulelor Kupffer.

Efectele silimarinei sunt, așadar, deosebit de complexe și se răsfrâng asupra tipurilor esențiale de celule hepatice. Aceste proprietăți fac din silimarină un aliat de nădejde în menținerea sănătății ficatului și în tratarea diverselor afecțiuni hepatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 noiembrie 2024
21 noiembrie 2024