Prima pagină » Radio » Actualitate » Siguranţa în trafic. Sfaturi utile pentru şoferii începători
Siguranţa în trafic. Sfaturi utile pentru şoferii începători

Siguranţa în trafic. Sfaturi utile pentru şoferii începători

30 oct. 2019, 11:39,
în Radio

Siguranţa în trafic. Niciun șofer nu își dorește să aibă parte de evenimente neplăcute în trafic. Iar pentru asta trebuie să respecte anumite reguli.

Permisul auto se obţine cu uşurinţă, dacă ştii regulile de circulaţie şi dacă înveţi să te comporţi cu respect în trafic. Mulţi dintre cei care îl obțin uită complet, însă, de aceste aspecte odată ce se văd la volan.

Siguranţa în trafic

În cele ce urmează vă prezentăm câteva trucuri, de mare ajutor pentru şoferii începători ca să fie mai siguri la volan.

1. Poziţionează corect oglinzile laterale

O poziţionare defectuoasă a oglinzilor te va priva de urmărirea unei părţi din drum. Pentru a evita zonele oarbe, reglează oglinzile astfel încât să vezi tot drumul din spate , dar şi maşina care se deplasează în spatele tău.

2. Obişnuieşte-te cu maşina

Chiar şi pentru şoferii cu experienţă e dificil să controleze perfect o maşină necunoscută. Tu, ca începător, fă următorul exerciţiu: pune pe carosabil o sticlă din plastic fără capac şi încearcă să mergi peste ea (sunetul sticlei îţi va da de înţeles dacă ai reuşit sau nu). Metoda te va ajuta să te obişnuieşti mai repede cu maşina.

3. Fă parcarea ideală

Parcarea perpendiculară. Pentru a evita impactul barei de protecţie cu trotuarul trebuie să te orientezi cu ajutorul oglinzilor. Marginea de jos a oglinzii trebuie să coincidă cu marginea trotuarului.

Parcarea paralelă. Pentru a evita atingerea roţilor de bordură, ataşează la baza parbrizului din fata o bucată de bandă adezivă. Aceasta ar trebui să coincidă cu linia trotuarului.

4. Cum să rulezi corect printr-o băltă

Siguranţa în trafic. Înainte de ajunge în ea, redu viteza. Nu încetini sub nicio formă când te afli deja prin ea. Dacă ai ajuns în apă cu o viteză prea mare exista riscul ca aceasta să nimerească în motor şi automobilul se va opri. În plus, există riscul acvaplanării. Atunci când mergi prin băltoaca nu trebuie să frânezi brusc! Apasă frâna de câteva ori, pentru că frecarea mecanică duce la ridicarea temperaturii şi astfel va usca apa.

5. Siguranţa în trafic. Urmăreşte manevrele mijloacelor înalte de transport

Nu te limita doar la ţinerea în vizor a automobilelor din faţă. Uită-te şi la mijloacele de transport înalte (autobuz sau camion). Şoferi acestor auoturisme văd mai bine drumul şi pot afla motivele blocajelor în trafic. Aşa, îţi poţi găsi o bandă avantajoasă.

6. Reglează corect oglinda retrovizoare

Oglinzile retrovizoare pot fi poziţionate în 2 regimuri: de zi şi de noapte. Poziţia de noapte te ajuta să eviţi farurile orbitoare ale maşinilor din trafic.

7. Foloseşte corect frâna de mână

Şoferii începători cred că orice parcare trebuie să se încheie cu tragerea franei de mână. Pe timp de iarnă, însă, există probabilitatea ca aceasta să îngheţe. De aceea poţi să te limitezi la regimul Parking, în cazul cutiei automate, şi la punerea în viteză, în cazul cutiei manuale.

8. Cum procedezi când maşina din fata încetineşte

Siguranţa în trafic. Dacă te afli pe un carosabil cu mai multe benzi şi ai posibilitatea să faci o depăşire, ţine minte următoarea regulă. În caz că automobilul din față reduce din viteză, nu te grăbi să-l depăşeşti. S-ar putea că motivul acestei încetiniri să fie un pieton ce traversează drumul, un animal sau orice altceva. O depăşire în acest moment poate prezenta un pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`