Prima pagină » International » Sigur nu știai asta! Motivul pentru care meteorologii evită să zboare în serile de vară
Sigur nu știai asta! Motivul pentru care meteorologii evită să zboare în serile de vară

Sigur nu știai asta! Motivul pentru care meteorologii evită să zboare în serile de vară

15 iul. 2024, 17:40,
BZI.ro, în International

Chris Bianchi adoră să zboare. „Faptul că poți trece de la a fi într-un 737, stând la sol, la a te avânta prin aer cu 500 de mile pe oră în cinci minute, este pur și simplu fascinant pentru mine”, a declarat el pentru Business Insider. „Niciodată nu sunt uimit când decolez și când mă aflu într-un avion. Este atât de mișto”.

Dar în seara zilei de 26 iunie, el nu a reușit să zboare. În schimb, a rămas blocat pe aeroportul LaGuardia peste noapte, așteptând un avion întârziat câteva ore.

Singurul vinovat a fost el însuși. Ca meteorolog, ar fi trebuit să știe mai bine că nu trebuie să rezerve un zbor într-o seară de vară.

Cu timpul său suplimentar petrecut în aeroport, a făcut un TikTok despre asta.

„Am încălcat singura regulă pe care nu ar trebui să o încalci niciodată”, le-a spus meteorologul de la 9News Denver urmăritorilor săi. „Nu rezervați niciodată un zbor după-amiaza, sau mai ales noaptea, în lunile de vară din Statele Unite”.

Curând, însoțitorii de zbor au postat în comentarii despre cum rezervă întotdeauna primul zbor de dimineață al zilei. Prietenii meteorologi ai lui Bianchi au început să-i trimită mesaje, întrebându-l de ce naiba zbura noaptea.

Este un secret deschis printre cei care știu: După-amiezile și serile de vară sunt cele mai predispuse perioade ale anului pentru zboruri.

„A fost o călătorie distractivă, iar a doua zi nu trebuia să lucrez”, a declarat Bianchi pentru BI. „De aceea, mi-am zis: „O să mă joc puțin cu zarurile” – știind foarte bine că aș putea fi păcălit, ceea ce mi s-a întâmplat.”

În cele din urmă, Bianchi nu s-a urcat în avionul de întoarcere la Denver până la ora 7 p.m. a zilei următoare.

După-amiezile de vară sunt perioada de vârf a furtunilor

Trei ingrediente formează o furtună: umiditate, aer instabil și o modalitate prin care aerul să se miște. Vara, căldura soarelui ajută la punerea în mișcare a lucrurilor dacă atmosfera este suficient de instabilă – fie din cauza diferențelor de temperatură, fie din cauza umidității din diferite straturi ale atmosferei. Aerul cald de vară din apropierea suprafeței Pământului începe să se ridice la altitudini mai înalte și mai reci.

Vaporii de apă (care completează triada ingredientelor) din aer se răcesc pe măsură ce se ridică, condensându-se în nori. În cele din urmă, avem o furtună.

„Dimineața tinde să fie mai calmă în majoritatea zonelor. S-ar putea să fie nevoie de puțin timp pentru ca acea energie să se acumuleze pentru ca furtunile să se declanșeze”, a declarat meteorologul AccuWeather Alyssa Glenny pentru BI. „S-ar putea să aveți un zbor mai calm dimineața”.

Vremea rea nu trebuie să fie neapărat în calea de zbor pentru a provoca o întârziere. Ar putea fi într-un oraș în care avionul tău a oprit mai devreme în acea zi. O furtună în Chicago ar putea întârzia avionul care ar trebui să vă ducă de la LaGuardia la Miami.

„Vremea din alte orașe vă poate perturba cu adevărat planurile de călătorie”, a spus Bianchi.

Potrivit lui Glenny, aprilie și mai sunt luni cu vreme deosebit de rea în câmpiile centrale ale SUA și în Tornado Alley. Apoi, la sfârșitul verii, din iunie încolo, sezonul uraganelor se intensifică.

Chiar dacă avionul dvs. nu vine dintr-un oraș de coastă aflat în calea unui uragan, aceste sisteme se deplasează adesea în interiorul uscatului după ce au atins țărmul, provocând tornade și furtuni pe întreg teritoriul SUA.

Rămășițele uraganului Beryl, de exemplu, au afectat regiunile Marilor Lacuri și New England cu ploi și vânturi puternice miercuri și joi, la doar câteva zile după ce furtuna a ajuns pe uscat în Texas.

Chiar înainte de a ajunge pe uscat, Beryl a dus la anularea a peste 1 000 de zboruri și la mii de întârzieri, potrivit Reuters.

Zborurile de dimineață vă pot ajuta să evitați întârzierile în cascadă

Rezervarea zborurilor de dimineață nu vă ajută doar să evitați vremea nefavorabilă, ci vă protejează și împotriva întârzierilor care se acumulează pe parcursul zilei.

Chiar dacă cerul este senin în toată țara în după-amiaza sau seara în care zburați, orice avioane care au fost întârziate mai devreme în cursul zilei ar putea fi încă în întârziere.

„Asta va avea un efect în cascadă”, a spus Glenny.

Având în vedere toată știința și logistica zborurilor, sugestia lui Bianchi este simplă: „Rezervați un zbor dimineața în timpul verii”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *