Prima pagină » Local » Sifonarea banului public, în comuna Mironeasa! Peste 1 milion de lei a fost plătit din conturile primăriei către o firmă privată

Sifonarea banului public, în comuna Mironeasa! Peste 1 milion de lei a fost plătit din conturile primăriei către o firmă privată

18 oct. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Sifonarea banului public în comuna Mironeasa, județul Iași! Rareș Hugianu, fiul primarului din comuna Stolniceni-Prăjescu a încasat peste 1 milion de lei din contractele încredințate directă

Ploaie de bani și de contracte la primăria Mironeasa. Primarul Elena Curcudel îi „livrează” de 5 ani, prin încredințare directă, contracte pe bandă rulantă firmei Beta R.G. Trust SRL, administrată de Rareș Hugianu, fiul lui Costel Hugianu, primarul din Stolniceni-Prăjescu.

Sifonarea banului public în comuna Mironeasa! Peste 20 de contracte primite prin încredințare directă au fost semnate între primărie și Beta R.G. Trust SRL

Se cunoaște faptul că, de ani de zile, primăriile din județ încheie contracte cu firme agreate, pentru interesele politice sau personale ale primarilor din localități. În fiecare zi, din bugetele locale ale UAT-urilor din județ sunt sifonate milioane de lei pe servicii de proiectare, consultanță și de cadastru. Toți banii intră în conturile private ale unor firme agreate și preferate de primării.

Este și cazul Primăriei Mironeasa, condusă de Elena Curcudel. Zeci de contracte au fost „livrate” prin încredințare directă firmei Beta R.G. Trust SRL, în perioada anilor 2019 – 2024, care au o valoare totală de 1.006.461 de lei, fără TVA, adică 1.197.688 de lei, cu TVA inclus.

Concret, anul acesta, fiul primarului de la Stolniceni-Prăjescu, Rareș Hugianu, a primit 6 contracte pentru serviciile de cadastru din localitate. Toate au fost semnate în luna martie. Concret, pe data de 23.03.2024, a fost inițiată o cumpărare directă pentru actualizarea informațiilor tehnice, contractul a avut o valoare de 15.000 de lei, iar oferta a fost acceptată a doua zi.

Însă, Beta R.G. Trust SRL a primit pe data de 12.03.2024, dintr-un foc, 5 contracte, cu o valoare totală de 72.900 de lei, fără TVA. Ofertele au fost acceptate imediat de Primăria comunei Mironeasa. Este dubios cum o firmă de cadastru primește atât de repete contractele pentru prestarea serviciilor și de ce unele dintre acestea dețin monopol în județ, ținând cont de faptul că Iașul are sute de firme de acest profil, iar oferta serviciilor este una variată.

Este imposibil să credem că Beta R.G. Trust SRL este singura firmă din județul Iași care are cele mai mici prețuri privind serviciile de cadastru, însă aceasta a ajuns să dețină monopol printre UAT-uri.

Reporterii BZI au contactat-o pe Elena Curcudel pentru a o întreba care este situația contractelor, de ce acestea sunt semnate doar cu firma administrată de Rareș Hugianu, fiul primarului Costel Hugianu, din comuna Stolniceni-Prăjescu, însă aceasta a transmis că nu poate oferi detalii.

„Sunt la o înmormântare, la Suceava, nu pot vorbi”, a spus Elena Curcudel, primarul comunei Mironeasa.

Beta R.G. Trust SRL a încheiat 23 de contracte, cu o valoare totală de peste 1 milion de lei cu Primăria Mironeasa

Potrivit informațiilor publicate pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Beta R.G. Trust SRL a semnat nu mai puțin de 23 de contracte cu Primăria Mironeasa, în perioada anilor 2019 – 2024. Valoarea acestora depășește 1 milion de lei.

În anul 2023, Rareș Hugianu a primit din partea primarului Elena Curcudel (PNL) 5 contracte prin încredințare directă, pentru servicii de intabulare și ridicări topografice. De exemplu, pe data de 28.03.2023, primăria din localitate a inițiat 3 proceduri de achiziție directă, una la ora 14:49, la care oferta celor de la Beta R.G. Trust SRL a fost acceptată la ora 15:51. A doua procedură a fost inițiată la ora 14:53, iar oferta a fost acceptată tot la ora 15:51, iar a treia procedură a fost inițiată la ora 14:55, iar oferta a fost acceptată la ora 15:52. În aceste condiții, se pun mari semne de întrebare cu privire la transparența cu care Primăria comunei Mironeasa, implicit primarul Elena Curcudel, încheie contracte și acceptă ofertele firmei Beta R.G. Trust SRL.

Astfel, în anul 2023, în conturile Beta R.G. Trust SRL au intrat 209.000 de lei, fără TVA, din încredințările directe.

În perioada anilor 2022 – 2019, Rareș Hugianu a mai semnat alte 12 contracte, cu o valoare totală de 709.561,60 lei, fără TVA.

Este important de știut că fiul primarului din Stolniceni-Prăjescu, Rareș Hugianu, este primit cu brațele deschide și în primăria Șipote din județul Iași. Acesta a primit, în decursul anilor, 30 de contracte prin încredințare directă, cu o valoare totală de peste 1,6 milioane de lei, pentru serviciile de cadastru din localitate.

Menționăm faptul că printre primăriile abonate la contractele sale se află și cele din comunele ieșene Mironeasa și Oțeleni.

Sifonarea banului public în comuna Mironeasa, județul Iași! Rareș Hugianu, fiul primarului din comuna Stolniceni-Prăjescu, a încasat peste 1 milion de lei din contractele cu încredințare directă, fără organizarea unei proceduri de licitație.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024