Prima pagină » National » Sifilis, simptome. Cum depistezi prezența acestei boli

Sifilis, simptome. Cum depistezi prezența acestei boli

17 iul. 2024, 12:09,
BZI.ro, în National

Sifilisul este o infecție bacteriană, transmisă prin contact sexual, produsă de bacteria numită Treponema pallidum. Infecția debutează cu apariția unei leziuni nedureroase în zona genitală, a rectului sau a gurii. Sifilisul se transmite prin contactul cu aceste leziuni primare. Iată tot ce trebuie să știi despre sifilis, simptome și tratament.

Sifilis, simptome

Există mai multe căi de transmitere ale acestui virus, cea mai comună fiind prin contact sexual. Bacteria poate intra în organism prin intermediul leziunilor sau rănilor de la nivelul pielii sau mucoaselor. O altă cale de transmitere este prin transfuzii de sânge și instrumentar medical. Această transmitere poate avea loc fie prin transfuzii de sânge infectat, fie prin împărtășirea acelor de seringă între persoanele care folosesc droguri injectabile.

Boala se mai poate transmite și de la mamă la făt, dacă acestea au afecțiune cât sunt însărcinate. Se poate transmite chiar și prin sărut, dacă există leziunea specifică la nivelul cavității bucale.

Este bine de menționat totuși că nu te poți îmbolnăvi prin utilizarea în comun a toaletei, a căzii de baie, tacâmurilor sau a hainelor și nici la piscină sau jacuzzi.

Persoanele care riscă să se îmbolnăvească mai ușor sunt: persoanele care fac sex neprotejat, persoanele cu mai mulți parteneri sexuali, bărbații homosexuali sau bisexuali, persoanele infectate cu virusul HIV.

Pe lângă leziunile menționate, alte simptome sunt: căderea părului, dureri musculare, febră, durere în gât, ganglioni inflamați. În cazuri grave, virusul poate afecta sistemul nervos, moment în care pacienții se pot confrunta cu: deficiențe senzoriale, dificultăți de coordonare, paralizie, tulburări de comportament, demență.

Cum se tratează virusul

Sifilisul poate fi ușor confundat cu alte boli cu transmitere sexuală, de asta trebuie să consultați medicul pentru a stabili un diagnostic exact. Diagnosticarea timpurie și corectă a sifilisului este esențială pentru a preveni complicațiile grave ale bolii.

Există două tipuri de tratament: tratamentul inițial și tratamentul de urmărire. Tratamentul inițial se bazează pe diferite remedii naturiste. Deși nu ajută la vindecarea propriu-zisă, administrarea de remedii naturiste poate fi, în unele cazuri, recomandată de către medic, pentru susținerea organismului.

Tratamentul de urmărire presupune: analize periodice de sânge, evitarea contactului sexual până la negativarea analizelor, tratarea completă a partenerilor sexuali, testarea pacientului pentru alte boli cu transmitere sexuală, testarea pacientului pentru probleme neurologice și probleme cardiovasculare.

Tratamentul pentru sifilis constă în administrarea de antibiotice, în special penicilina, care este considerată eficientă în distrugerea bacteriei Treponema pallidum, cauza principală a acestei boli bacteriene. Penicilina poate fi administrată oral sau prin injecție, în funcție de stadiul și gravitatea bolii. Monitorizarea și urmărirea tratamentului sunt esențiale pentru a se asigura că infecția a fost eradicată complet.

Tratamentul partenerilor sexuali este, de asemenea, important în gestionarea sifilisului. Pentru a preveni răspândirea bolii și reinfecția, este recomandat ca toți partenerii sexuali recenți ai unei persoane infectate să fie informați, testați și tratați. Acest lucru ajută la reducerea riscului de transmitere a bolii și la controlul răspândirii în comunitate.

Cel mai bun remediu este prevenția, astfel e bine să fiți informați corespunzător despre sifilis, simptome și factorii de risc, pentru a ști să evitați infecția, dar și de a o depista din timp, în cazul în care se întâmplă totuși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *