Prima pagină » National » Siegfried Mureşan, reacție la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană
Siegfried Mureşan, reacție la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Siegfried Mureşan, reacție la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

04 mai 2022, 13:01,
BZI.ro, în National

Europarlamentarul Siegfried Mureşan are o reacție la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Liberalul este de părere că UE trebuie să ofere aceeași cale de aderare a Rep. Moldova precum și Ucrainei.

Declarațiile vin în contextul în care un oficial din Ucraina a condamnat Republica Moldova pentru intenţia de aderare la Uniune Europeană. Oficialul a transmis că nu este normal ca ”un vagon” să se prindă la locomotivă Ucraina. Ministrul de Externe din Ucraina nu dorește integrarea în UE a Republicii Moldova

Siegfried Mureşan susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Într-un interviu acordat unui ziar, Siegfried Mureşan, a declarat că susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Europarlamentarul a vorbit despre faptul că Uniunea Europeană acordă o importantă deosebită siguranței Moldovei și a Ucrainei. Acesta a mai punctat faptul că autoritățile de la Chişinău s-au implicat activ în ajutarea refugiaților din Ucraina incă de la începutul războiului:

Tot ceea ce UE oferă Ucrainei trebuie să ofere şi Republicii Moldova. Pentru siguranţa UE, Republica Moldova este la fel de importantă ca Ucraina. De la începutul războiului, Republica Moldova a acţionat în spirit european: oamenii şi-au deschis casele pentru refugiaţi şi autorităţile au luat toate măsurile ca peste 440.000 de refugiaţi să fie bine trataţi. De aceea, în rezoluţia pe care o vom adopta în această săptămână, obiectivul meu este să folosim pentru Republica Moldova exact aceleaşi cuvinte, exact acelaşi limbaj ca în formularea folosită pentru Ucraina în rezoluţia adoptată de Parlamentul European în lună martie.

Liberalul a punctat faptul că Moldova a primit din partea Comisiei Europene un chestionar cu mai multe întrebări la care autoritățile trebuie să răspundă. Va fi creat un suport-grup la nivel de europarlament pentru Republica Moldova. Ba mai mult, Moldova va beneficia de un pachet de ajutor în valoare de 600 de milioane de euro pentru viitorii trei ani.

Ucraina, declarații controversate legate de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

Subiectul integrării Republicii Moldova în mecanismul Uniunii Europene nu este la fel de bine văzut de autoritățile de la Kiev. Mai mulţi oficiali din Ucraina au spus că nu este normal ca ”Republica Moldova să se agațe de Ucraina”. Declarația a fost făcută de vicepremierul de la Kiev:

„Acum, (Republica Moldova – n. n.) a depus cerere de aderare la UE, încercând să mai obțină vreun profit economic. Sunt mirată, pentru că mereu am sprijinit-o pe doamnă președinte, care avea discursuri foarte bune. Credeam că sprijinul contează pentru ea, pentru că e o înfățișare democratică, nouă, a Republicii Moldova, care nu va tăcea.”

Irina Vereșciuk, vicepremierul Ucrainei, a făcut o serie de declarații controversate în presa din Moldova

Oricum, subiectul integrării Moldovei în Uniunea Europeană nu este bine văzut la Moscova. Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că expansiunea Occidentului trebuie să înceteze. De altfel, Ucraina a renunțat la dorința de aderare la NATO tot din același considerent spunând că se va declara neutră dacă Rusia va înceta războiul. Aceasta a mai explicat faptul că Moldova este apărată de sângele morților și de femeile violate de ruși. Așadar, vom vedea dacă Siegfried Mureşan va susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *