Prima pagină » Actualitate » Sibiu, în carantină începând de luni: „Mall-urile se închid în weekend“

Sibiu, în carantină începând de luni: „Mall-urile se închid în weekend“

13 nov. 2020, 14:27,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Municipiul Sibiu intră în carantină începând de luni, 16 noiembrie, a declarat vineri, 13 noiembrie, secretarul de stat Raed Arafat. Oraşul Sibiu şi localitatăţile Şelimbăr, Tîlmaciu şi Cisnădie intră în carantină începând de luni pentru două săptămâni, iar mall-urile vor fi închise în weekend, a anunţat Raed Arafat.

Municipiul Sibiu se apropie de o rată de infectare de 12 la mia de locuitori.

„Știți că situația din Sibiu și unele localități necesită alte măsuri față de cele luate deja de autorități. Având în vedere incidența și numărul mare de cazuri în urma discuțiilor cu Comitetul de Situații de Urgență. Măsura intră în vigoare de luni. O excepție e închiderea mall-ului pe durata weekend-ului cu excepția magazinelor care vând alimente.

Pe durata stării de carantină magazinele se închid la ora 20, iar terasele se închid, magazinele pot avea o persoană la 8 mp. Între orele 10.00 și 13.00 procurarea de alimente e rezervată bătrânilor. Procurarea de alimente necesare se face pe declarație pe proprie răspundere, iar activitatea religioasă se va desfăşura în spaţii deschise pe durata perioadei de carantină. La sfârşitul celor 14 zile de carantină, se va face o nouă evaluare asupra situaţiei şi se va veni cu noi comunicate în acest sens”, a declarat Raed Arafat.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, imediat după vizita lui Raed Arafat, revocarea subprefectului, demisia directorului DSP și a spus că așteaptă și demisia directorului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Subprefectul Sibiului, demis

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, 13 noiembrie, despre eliberarea din funcţie a subprefectului de Sibiu, Rareş Macrea, că răspunsul se poate vedea în rata de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrată la nivelul judeţului.

„Răspunsul la această întrebare îl puteţi vedea în rata de infectare. Este cel care, pe perioada cât a fost infectat cu coronavirus prefectul Sibiului, a exercitat atribuţiile de prefect. Şi a existat o solicitare clară de eliberare din funcţie”, a declarat Ludovic Orban.

Guvernul a decis, în ședința de joi seara, încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, a funcției publice de subprefect al județului Sibiu de către Rareș Macrea.

Decizia de încetare a mandatului temporar de subprefect al Sibiului a lui Rareș Macrea a venit cu mai puțin de 24 de ore înainte ca șeful DSU, Raed Arafat, să meargă la Sibiu pentru a decide dacă se impune sau nu carantina pentru municipiul Sibiu, pentru orașele Cisnădie și Tălmaciu și pentru satul Șelimbăr.

Rareș Macrea a fost numit temporar prefect când Guvernul Orban a eliberat-o din funcție pe Maria Minea, numită de Guvernul PSD Viorica Dăncilă. După numirea lui Mircea Crețu tot pe un mandat temporar în funcția de prefect, Rareș Macrea a devenit subprefect.

În ultima perioadă, când prefectul Mircea Crețu a intrat în concediu medical, fiind infectat cu SARS-CoV-2, Rareș Macrea a condus ședințele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

În condițiile eliberării sale din funcție, cel mai probabil ședința de vineri, în care se va decide sau nu carantinarea unor localități din județul Sibiu, va fi condusă de secretarul de stat Raed Arafat și de celălalt subprefect al Sibiului, Sanda Ligia Muntean.

Gabriel Budescu, șeful Direcției de Sănătate Publică Sibiu, a demisionat

Șeful DSP Sibiu, Gabriel Budescu, și-a dat vineri demisia din funcție, potrivit unor surse locale. La Sibiu are loc o ședință la care participă șeful DSU, Raed Arafat, în condițiile în care rata de infectare a depășit 7 la mia de locuitori.

Potrivit unor surse locale, șeful DSP Sibiu, Gabriel Budescu, și-a depus vineri demisia, invocând motive de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *