Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Si fumătorii ocazionali pot muri de cancer pulmonar!
Si fumătorii ocazionali pot muri de cancer pulmonar!

Si fumătorii ocazionali pot muri de cancer pulmonar!

10 sept. 2020, 12:36,
BZI.ro, în Sanatate

Mulți oameni care se răsfățează cu țigări doar în weekend sau la petreceri nu se consideră fumători. Fumătorii ocazionali nu își văd acest obicei ca pe o problemă de sănătate. La urma urmei, cât de mult rău ar putea provoca cu adevărat câteva țigări o data pe săptămână? Din păcate, potrivit unui nou studiu, si fumătorii ocazionali pot muri de cancer pulmonar! De fapt, acestia prezintă un risc mult mai mare de complicații pulmonare fatale decât nefumătorii.

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au ajuns la concluzia că fumătorii ocazionali au o probabilitate de peste opt ori mai mare de a muri de cancer pulmonar. De asemenea, au o probabilitate de peste două ori mai mare decât a nefumătorilor de a face o boala pulmonară.

Fumătorii ocazionali pot muri de cancer pulmonar, a stabilit un studiu efectuat de Universitatea din Columbia

În scopul acestei cercetări, un fumător ocazionali este definit ca cineva care fumează mai puțin de 10 țigări pe zi. Echipa de cercetare spune că riscul fumătorilor ocazionali de a muri din cauza cancerului pulmonar nu este mai mic decât al fumătorilor cu normă întreagă (persoanele care fumează peste 20 de țigări pe zi).

Autorii studiului consideră că cercetarea lor indică faptul ca reducerea țigărilor sau chiar trecerea la țigări electronice nu reprezinta doar o modalitate eficientă de a atenua riscurile pentru sănătate asociate fumatului.

„Toată lumea știe că fumatul este rău, dar este ușor să presupui că, dacă fumezi puțin, riscurile nu vor fi prea mari”, explică co-autorul studiului, Dr. Pallavi Balte, de la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, într-un comunicat.

Cea mai bună acțiune este să renunți complet

Acest studiu a fost realizat folosind un eșantion de date multi-etnice de 18.730 de rezidenți americani cu o vârstă medie de 61 de ani. Subiecții au fost urmăriți în medie 17 ani. În acea perioadă, 649 de persoane au decedat din cauza bolilor respiratorii, în timp ce 650 au murit de cancer pulmonar.

În ceea ce privește nefumătorii din cadrul eșantionului specific, doar 1,8% au murit din cauza unei boli respiratorii și 0,6% din cauza cancerului pulmonar. Între timp, 3,3% dintre fumătorii sociali au decedat de boli pulmonare și 4,7% de cancer pulmonar. În mod previzibil, fumătorii înrăiți s-au prezentat cel mai rău: 10,1% au murit din cauza bolilor pulmonare și 12,9% au murit din cauza cancerului pulmonar.

După ce au luat în considerare alți factori de mortalitate potențial influenți (vârstă, sex, rasă, greutate corporală etc.), cercetătorii au comparat ratele de deces între cele trei categorii de fumat. Ei concluzionează că fumătorii ocazionali au de 2,5 ori mai multe șanse de a muri din cauza bolilor pulmonare decât nefumătorii și de 8,6 ori să moară de cancerul pulmonar. În special pentru cancerul pulmonar, rata mortalității în rândul fumătorilor ocazionali a fost cu doar o treime mai mică decât rata mortalității la fumătorii înrăiți.

„Fumatul este periculos, indiferent dacă sunteți un fumător inrait sau un fumător ocazional, deci dacă nu doriți să muriți de cancer pulmonar sau boli respiratorii, cea mai bună acțiune este să renunțați complet”, adaugă dr. Balte.

Această cercetare a fost prezentată la Congresul internațional European Respiratory Society.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *