Prima pagină » Titlurile zilei » Și-au dorit un bronz perfect, dar s-au trezit cu pielea portocalie după ce au folosit pastile autobronzante. Adolescentele nu țin cont de riscurile enorme la care se supun: „Nu sunt sigure, nu există niciun studiu în acest sens” – FOTO

Și-au dorit un bronz perfect, dar s-au trezit cu pielea portocalie după ce au folosit pastile autobronzante. Adolescentele nu țin cont de riscurile enorme la care se supun: „Nu sunt sigure, nu există niciun studiu în acest sens” – FOTO

31 oct. 2023, 02:00, 12 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Mai multe tinere s-au trezit că au pielea portocalie după ce au luat pastile autobronzante în speranța de a obține un bronz perfect. Riscurile la care acestea se expun sunt enorme, începând de la probleme gastrointestinale, până la pierderea vederii. Medicii se confruntă cu o situație gravă, pentru că din nevoia de a arăta impecabil acestea nu țin cont de faptul că pot rămâne cu sechele pe viață

Este moda care a pornit pe rețelele de socializare. Mai multe fete care se consideră influenceri susțin că aceste produse fac miracole pentru tinerele a căror piele este mai deschisă la culoare. Deși în spatele pastilelor autobronzante nu există studii, iar medicii nu le recomandă sub nicio formă, fetele continuă să le folosească.

Riscurile din spatele pastilelor autobronzante

 poză cu pastilele autobronzante

Riscurile la care acestea se expun sunt enorme, începând de la probleme gastrointestinale, până la pierderea vederii

Dorința de înfrumusețare a atins cote maxime. Tinerele sunt dispuse să ajungă și în spital doar pentru a arăta impecabil. Acestea le administrează fără a ține cont de faptul că sunt toxice și ajung în Unitatea de Primiri Urgențe cu pielea mai mult portocalie decât bronzată. Ingredientul activ din pilulele de bronzare este colorantul alimentar numit cantaxantina. Ingerarea acestui aditiv de culoare presupune eliberarea de compuși care schimbă pigmentul în piele. Utilizarea pe termen lung va face ca pielea să se închidă la culoare.

„Aceste capsule de bronzare sunt, de fapt, suplimente care au în compoziție carotenoizi artificiali, naturali sau alte substanțe care modifică culoarea pielii, dacă sunt administrați într-o anumită cantitate. Acestea sunt recomandate pentru menținerea bronzului, și nu pentru inducerea lui. Carotenoizii au efect asupra stresului oxidativ și sunt o clasă mare ce cuprinde peste 600 de pigmenți naturali. O parte dintre aceștia provin din diete, alții din suplimente alimentare. Problema este că aceste capsule nu sunt sigure, nu există niciun studiu în acest sens. Mai mult decât atât, cantaxina, administrată în doze mari are și risc ridicat de toxicitate. Aceasta este un colorant alimentar care se folosește pentru colorarea alimentelor. Primele efecte secundare ale cantaxinei sunt greața, probleme gastrointestinale, durerile abdominale, acnee și tulburări de vedere”, subliniază prof. dr. Laura Solovăstru, medic primar dermatolog.

Pastilele se vând pe Internet

poză cu pastilele autobronzante

Medicii se confruntă cu o problemă gravă, pentru că acestea din nevoia de a arată impecabil nu țin cont de faptul că pot rămâne cu sechele pe viață

Aceste pastile autobronzante nu vor funcționa fără riscuri. Ingredientele nu sunt naturale și pot provoca unele reacții adverse grave. Pierderea vederii este cel mai mare pericol care le vizează pe tinere. Din acest motiv, medicii dermatologi ieșeni trag un semnal de alarmă. Acestea pot fi achiziționate foarte ușor din mediul online, iar prețul lor începe de la 58,99 lei, dar poate ajunge până la 139,50 lei.

„Pastilele autobronzante conțin, în cantități mari, coloranți aprobați doar pentru industria alimentară, și nu cu rol autobronzant. Acestea au multe efecte secundare negative. Acceleratorii de bronzat sunt disponibili sub formă de pastile care conțin coloranți alimentari, spray-uri nazale și chiar injecții subcutanate. Întrucât există de un timp relativ scurt pe piață, și în literatura de specialitate au fost descrise multiple efecte adverse, recomand informare înainte de utilizarea lor. Pentru o piele frumos bronzată, fără expunere la soare, puteți utiliza creme sau spray-uri bronzante”, transmite, pe rețelele de socializare, dr. Claudia Artenie, medic dermatolog, în legătură cu pastilele autobronzante și riscurile cu care acestea vin la pachet.

Comentarii
  • 1. Articolul vorbește de o serie de doamne cu foarte puțin creier, care doresc să-l depășească pe Dumnezeu și să devină mai „frumoase” decât le-a dat el, în speranța că o fac pe interesantele.
    2. Ce legătură au medicii cu articolul ăsta? Le-au indicat ei? Le-au promovat ei? Ați greșit postarea!!!
    3. Dacă nu aveți nevoie de medici, stați, Doamne iarta-mă acasă și muriți sub pat.
    4. Să vă ajute Dumnezeu pe toți ăștia puși pe harță, să trăiti momente din viață cu drumuri zilnice pe la spitale, chiar de câteva ori pe zi, ca să înțelegeți ce înseamnă VIAȚA.

  • Doamna Solovastru, un profesionist veritabil. Multumesc din suflet pentru tratamentul foarte bun de psoriazis!

  • Catalina Puscasu

    Sa va dea Dumnezeu sanatate! am facut Terapia Vampir la dvs. si totul a decurs excelent. Tenul meu arata impecabil

  • Patrascu Vasile

    Am avut o interventie la doamna prof. Solovastru pentru extractie lipom. Totul a decurs minunat

  • Doamna profesor Solovastru un medic dedicat cu suflet mare, un profesionist desavarsit. Am fost la cabinetul dumneaei acum aproximativ 1 an, unde m-a ajutat cu o problema de piele foarte veche. Va multumesc pentru tot ajutorul!

  • ce inapte… si asa suntem prea multi, selectie naturala <3

  • Despre cine spuneti ca este inapt? Faceti parte din categoria asta? Sau vorbiti ca sa va aflati intreaba?

  • Selectie naturala este la animale. Sau ma insel?! Cred ca incurcati domeniile, situatiile. Va rog sa va comportati ca un om cult si sa vorbiti ca atare. SUNTETI dator/datoare cu niste scuze publice.

  • Toate suplimentele nutritive sunt avizate de Ministerul agriculturii. Asta e legea. Și găselniță unei îmbogățiri rapide, pe sănătatea credulilor și disperaților.

  • Da de unde pot cumpara niste pastile de astea autobronzate ? Poate o veajesc pe soacra-mea sa inghita cateva pentru un bronz portocaliu de calitate.Sa o vad noaptea cand radeaza in portocaliu cand mai pandareste pe sub geamuri si pe dupa colturile casei.Nu se mai poate trai cu aratarea asta la casa omului gospodar si harnic asa ca mine.Asa imi trebuie daca am vrut nevasta frumoasa si stilata…A trebuit s-0 iau la pachet cu junghiul asta care imi mananca zilisoarele.

  • Un alt articol platit fara nici un fel de baza reala, un doctor slab pregatit care plateste la ziare pentru publicitate

  • te ajuta si pt ceru gurii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024