Un fermier din Statele Unite ale Americii și-a găsit găina moartă dimineața, după ce a ouat un ou cât pumnul de mare. Un fermier american, pe nume Gary, a trăit o experiență neașteptată când a găsit un ou gigantic depus de una dintre găinile sale, Gertrude.
Nu era prima oară când ouăle ei ieșeau din tiparele obișnuite, fiind mai mari decât cele ale altor găini din fermă. Deși Gertrude nu avusese probleme până atunci cu depunerea ouălor, acest ou supradimensionat i-a fost fatal.
Un fermier din Statele Unite ale Americii a găsit un ou cât pumnul de mare
Dorind să dezlege misterul creșterii neobișnuite a oului „criminal”, Gary l-a dus în casă și a filmat momentul spargerii sale.
Spre marea sa surprindere, în interiorul oului gigantic a găsit nu doar albuș și gălbenuș, ci și un alt ou, complet intact, cu coajă cu tot.
Câte grame are un ou: Distincția se face în funcție de mărime
Oul reprezinta alimentul complet, care conține toate substanțele necesare organismului. Este bogat în proteine cu înaltă valoare biologică, grăsimi, vitamine și minerale.
În magazin, ouăle se găsesc în cutii de carton și cu siguranță ai văzut că, pe lângă firma producătoare, este trecută și o literă, care arată mărimea oului: S, M, L sau XL (sau oua jumbo). Acestea indică gramajul ouălor, astfel: S reprezintă faptul că oul este mic și cântărește sub 53 de grame, M indică oul mediu, care cântărește între 53 și 63 de grame, L ne spune că este vorba despre un ou mare, ceea ce arată că oul cântărește între 63 și 73 de grame, iar XL arată că oul este jumbă și cântărește peste 73 de grame.
În cazul în care rețeta nu menționează ce dimensiune trebuie să aibă oul, puteți folosi un ou de mărime medie.
În funcție de mărimea oului și gălbenușul, dar și albușul, se găsesc în cantități diferite. De obicei, gălbenușul reprezintă 30% din greutatea unui ou. Pentru un ou mediu, vom avea 20-23 de grame gălbenuș și aproximativ 35 – 37 de grame albuș.
Ouă albe vs ouă maro. Diferenţe
Conform unor studii, singura diferenţă dintre ele o constituie culoarea cojii. În rest, ouăle sunt exact la fel. Oamenii de ştiinţă spun că au acelaşi gust şi chiar aceleaşi valori nutritive. Un ou, de altfel, conţine: 171 kcal, 14 gr proteine, 12 g lipide, 0,6 gr glucide, 72% apă. Inedit este faptul că pigmenţii, datorită cărora se colorează coaja, se adaugă cu numai câteva ore înainte că oul să fie depus. Cât despre coajă şi conţinutul oului, ei bine, acestea se formează la capetele opuse ale tractului reproductiv.
Din câte se pare, ouăle albe sunt produse de găinile cu penaj alb, iar cele maronii de găini care au penaj colorat. Aşadar, concluzioneaa oamenii de ştiinţă, nu este adevărat zvonul potrivit căruia ouăle maro sunt mai sănătoase. Este doar un mit, apărut în Statele Unite ale Americii.
Tot în SUA, un fermier a rămas uimit când și-a găsit găina moartă , după ce a ouat un ou cât pumnul de mare.