Prima pagină » International » Shein a dat în judecată Temu. Ce acuzații își aduc giganții de fast-fashion
Shein a dat în judecată Temu. Ce acuzații își aduc giganții de fast-fashion

Shein a dat în judecată Temu. Ce acuzații își aduc giganții de fast-fashion

22 aug. 2024, 13:18,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Gigantul de fast-fashion Shein, cu legături cu China, a intentat un proces împotriva rivalului său, Temu, acuzându-l de furt de designuri și de construirea unui imperiu prin contrafacere, încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală și fraudă, conform CNBC.

”Temu îi atrage pe consumatorii americani să descarce şi să folosească aplicaţia sa mobilă cu promisiuni de preţuri extrem de mici. Dar Temu nu profită din vânzarea acestor produse, care au preţuri atât de mici încât Temu trebuie să subvenţioneze fiecare vânzare, pierzând bani la fiecare tranzacţie. Numai încurajându-şi vânzătorii să încalce drepturile de proprietate intelectuală ale altora şi să vândă mărfuri contrafăcute sau sub standard, Temu poate spera să minimizeze pierderile masive pe care le subvenţionează”, se arată în plângere.

Shein a dat în judecată Temu. Ce acuzații își aduc giganții de fast-fashion

Acțiunea legală, depusă luni la un tribunal federal din Washington, D.C., vine în contextul în care Shein se confruntă la rândul său cu acuzații similare din partea mai multor branduri și artiști independenți, inclusiv Levi Strauss și H&M.

În plângerea sa, Shein acuză Temu, deținută de PDD Holdings, că se prezintă ca o piață online legitimă, dar de fapt își încurajează vânzătorii să fure modelele altor mărci și îi împiedică să retragă produsele de pe platformă chiar și după ce încălcarea drepturilor este recunoscută.

Shein susține că motivul pentru care Temu poate vinde produse la prețuri extrem de mici este că, de fapt, subvenționează fiecare vânzare, pierzând bani la fiecare tranzacție. Compania argumentează că doar prin încurajarea vânzătorilor să încalce drepturile de proprietate intelectuală și să vândă produse contrafăcute sau de calitate inferioară, Temu poate spera să minimizeze pierderile.

Temu a răspuns acuzațiilor, afirmând că este ironic că Shein, care se confruntă cu numeroase procese legate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, are „îndrăzneala” să facă astfel de acuzații împotriva altora.

Ambele companii au avut un impact major în industria de retail prin prețurile lor foarte scăzute și capacitatea de a răspunde rapid la tendințe. Însă, pe parcurs, au adunat numeroase critici legate de practicile lor de muncă, legăturile cu guvernul chinez și utilizarea designurilor altor mărci.

În timp ce concurența dintre cei doi retaileri pentru cota de piață s-a intensificat, au ajuns să se acuze reciproc în instanță de diverse practici ilegale.

Temu a dat în judecată Shein, în 2023

Anul trecut, Temu a dat în judecată Shein, acuzându-l de încălcarea drepturilor de autor și de intimidarea furnizorilor pentru a semna acorduri de exclusivitate. În plângerea actuală, Shein acuză Temu de un comportament „dezlănțuit”, susținând că un angajat al Temu a furat secrete comerciale valoroase, inclusiv informații despre cele mai bine vândute produse Shein și detalii interne privind prețurile, pentru a ajuta Temu să concureze.

Shein susține că Temu a folosit aceste informații furate pentru a copia produsele sale de succes și pentru a vinde versiuni contrafăcute pe platforma sa. De asemenea, Shein acuză Temu că a folosit imagini protejate de drepturi de autor ale produselor sale pentru a promova aceste versiuni contrafăcute.

Mai mult, Shein afirmă că Temu a încercat să inducă în eroare consumatorii, pretinzând în mod fals că este Shein pe rețelele sociale și prin reclame online, în încercarea de a redirecționa clienții de la Shein către platforma Temu. Plângerea include exemple de haine și designuri despre care Shein susține că au fost copiate de Temu.

”Pentru a înşela şi mai mult consumatorii, Temu i-a instruit pe cei care influenţează reţelele sociale plătite să pretindă în mod fals că produsele Temu, care sunt adesea contrafaceri ale produselor Shein, sunt mai ieftine şi de calitate superioară decât bunurile Shein autentice. Temu a făcut eforturi mari pentru a imita Shein, inclusiv prin braconajul resurselor, angajaţilor şi furnizorilor de la Shein”, se arată în plângere.

Shein cere instanței să emită o decizie în favoarea sa și să interzică lui Temu să folosească informațiile sale confidențiale, alături de alte cereri legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
23 august 2024
23 august 2024