Prima pagină » International » Shanghai prelungeşte lockdown-ul. Cel mai populat oraş din China se confruntă din nou cu cazurile Covid-19

Shanghai prelungeşte lockdown-ul. Cel mai populat oraş din China se confruntă din nou cu cazurile Covid-19

01 apr. 2022, 12:38,
BZI.ro, în International

Pentru a opri răspândirea cazurilor de infectare cu Covid-19, Shanghai prelungeşte lockdown-ul. Astfel, peste 26 de milioane de persoane trebuie să stea în casă încă zece zile, chiar dacă bilanţul oficial arata o scădere a cazurilor locale pentru a doua zi consecutiv.

Guvernul a decis ieri seară, 31 martie 2022, prelungirea măsurilor impuse pentru a stopa focarele de Covid-19

Shanghai prelungeşte lockdown-ul cu încă 10 zile

Având în vedere faptul că Shanghai se confrunta cu un nou val pandemic, autorităţile au decis prelungirea lockdown-ului. Milioane de oameni din cartierele de est şi vest vor fi obligaţi să stea în casa atât timp cât este nevoie pentru a înregistra scăderi ale cazurilor de infectare cu noul coronavirus, chiar dacă astăzi, 1 aprilie 2022, la ora 05.00 trebuia să se ridice măsura.

Oficialii din Shanghai le recomanda cetăţenilor să nu iasă abuziv din casă pentru a-şi arunca gunoiul sau pentru a-şi plimba câinii

De asemenea, transportul public în cea mai mare parte a orașului a fost suspendat, în timp ce afacerile considerate neesențiale, precum restaurantele și centrele comerciale, au fost nevoite și ele să se închidă.

Lockdownul,conceput pentru a opri un focar al variantei Omicron care a început în urmă cu aproximativ o lună, a început luni și trebuia inițial să dureze 10 zile în total. Zonele aflate la est de râul Huangpu din Shanghai urmau să fie închise timp de cinci zile.

În momentul de faţă, focarul din China este unul mic considerat după standardele globale, dar Shanghai a înregistrat trei cazuri asimptomatice din patru.

Autoritățile au declarat vineri că numărul zilnic al orașului de infecții a scăzut pentru a doua zi consecutiv: a raportat 4.144 de cazuri noi asimptomatice transmise local și 358 de cazuri simptomatice pentru joi, față de cifrele corespunzătoare de 5.298 și 355 în ziua precedentă.

Unii rezidenți și-au exprimat totuși scepticismul cu privire la bilanțul zilnic, punând la îndoială cât de repede sunt înregistrate cazurile pozitive în sistem. Shanghai publică zilnic o listă cu adresele unde au fost găsite cazuri, iar unii au spus că locuințele lor au fost incluse doar la câteva zile după ce vecinii au fost testați pozitiv sau nu au fost incluse deloc.

Testare continua pentru locuitorii din Shanghai

Pe întreaga perioadă de lockdown, cetăţenii vor avea însă posibilitatea să iasă din casă, doar pentru a fi testaţi periodic. Testele vor fi făcute în locuinţele persoane sau în apropierea cartierelor de locuinţe. Autoritatle recomanda ca în momentul în care vor aştepta să li se preleveze probele să păstreze distanţa de 2 metri între persoane.

Ning Guang, președintele Spitalului Ruijin, a declarat vineri într-o conferință de presă online că rezidenții ar trebui să fie conștienți de riscurile mari de trasmitere comunitara.

„Dacă trebuie să iei liftul… cel mai bine ar fi să-l iei singur. Dar dacă nu poți, cel mai bine ar fi ca toți cei din interior să stea cu faţa la perete pentru a reduce riscul de contaminare”, a spus Ning Guang.

De asemenea, el i-a îndemnat pe rezidenți să continue să aibă o igienă cât mai riguroasă pentru a rămâne sănătoși în timp ce sunt în izolare, cum ar fi să se spele pe dinți de mai mult de trei ori pe zi, dacă este posibil.

Între timp, Shanghai New Internaţional Expo Center, care găzduiește în mod obișnuit expoziții comerciale precum Salonul Auto din Shanghai, a fost transformat în cel mai mare centru central de carantină al orașului, cu peste 15.000 de paturi, a informat joi agenția de știri Xinhua.

Vineri, Camera Americană de Comerț din Shanghai a declarat că un sondaj pe care l-a efectuat cu 167 dintre companiile sale membre a constatat că 54% dintre respondenți și-au redus previziunile anuale de venituri din cauza focarului.

Eric Zheng, președintele Camerei Americane de Comerț din Shanghai, a spus că astfel de aranjamente sunt acceptabile pentru câteva zile, dar „nu sunt sustenabile” pe termen lung.

„Chiar dacă angajații tăi se află în bula fabricii, camioanele trebuie să vină și să plece fiind înregistrate intrări și ieșiri, dar asta nu este posibil”, a spus el. „Sper că aceasta este doar o măsură temporară, drastică, pentru a opri răspândirea”.

De asemenea, autorităţile din Shanghai au spus că își vor menține aeroporturile deschise, dar multe zboruri au fost anulate.

Având în vedere faptul că Shanghaiul prelungește lockdown-ul, vineri doar un singur zbor a fost disponibil pe aeroportul Shanghai Hongqiao, care a decolat în jurul orei 11.00 spre capitala Beijing, potrivit furnizorului de date pentru aviație Variflight.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *