Prima pagină » Sanatate » Sforăitul. Cum să scapi de acest deranj neplăcut?

Sforăitul. Cum să scapi de acest deranj neplăcut?

06 feb. 2023, 13:00,
în Sanatate

Statisticile arată că sforăitul este întâlnit la unul din patru bărbați. Acesta interferează cu somnul și cu viața normală. În plus, nu doar sforăitorul suferă, ci și cei din jurul său. Și însuși „sforăitorul” își riscă grav sănătatea, deoarece consecințele disconfortului pot fi foarte periculoase.

Sforăitul poate fi cauzat de caracteristici anatomice, cum ar fi căile respiratorii înguste sau septul deviat, maxilarul inferior dislocat, polipi, adenoizi în nas sau alte patologii ORL. De asemenea, deranjul apare din cauza scăderii tonusului mușchilor gâtului, supraponderabilitate, oboseală ridicată, abuz de alcool sau chiar dezechilibru hormonal. Pentru a descoperi adevărata cauză a sforăitului, trebuie să contactați un otolaringolog, care va identifica un control aprofundat, în special structura nazofaringelui.

Sforăitul. De ce este simptomul atât de periculos?

Sforăitul este periculos pentru că provoacă hipoxie în celulele creierului și duce la patologii grave. Creierul nu se odihnește în timpul sforăitului, deoarece persoana care doarme nu a intrat într-o fază de somn profund. O persoană poate merge toată ziua într-o stare de somnolență, capacitatea sa de muncă este redusă brusc.

Sforăitul afectează negativ întregul organism și poate provoca o potență redusă la bărbați, boli cardiace și vasculare, hipertensiune, accident vascular cerebral sau atac de cord. De asemenea, deranjul provoacă ateroscleroză, tulburări de memorie și depresie.

Mai mult decât atât, un sforăit aparent inofensiv se poate transforma în sindrom de apnee. Este o afecțiune în care respirația se oprește timp de 10-25 de secunde. Acest fenomen este uneori însoțit de respirație convulsivă și provoacă probleme la nivelul sistemului central și cardiovascular.

Pericolul sforăitului este atât de mare încât poate provoca moartea subită a celui care doarme. Cu cât reținerea respirației în timpul sforăitului este mai lungă, cu atât creierul suferă mai mult din cauza lipsei de oxigen.

Terapia necesară pentru a ameliora disconfortul. Sfaturile specialiștilor

Terapia este individuală pentru fiecare persoană. În unele cazuri, după renunțarea la obiceiurile proaste, sforăitul dispare de la sine. În cazul în care pacientul este obez, greutatea trebuie să fie redusă.

Pacienții cu anomalii nazofaringiene congenitale sau dobândite vor avea nevoie de intervenție chirurgicală. Operația se face cu laser, este nedureroasă și eficientă. În cazul în care un copil sforăie, va fi necesar un consult la un medic ORL pediatru. Adenoizii sunt adesea cauza ronopatiei la copii, care poate fi îndepărtată fără durere.

Bineînțeles, dacă observați că suferiți de sforăit primul lucru care trebuie făcut este să tratați răcelile și bolile virale la timp. Sforăitul poate fi un semn al alergiilor. Prin urmare, este important să aerisiți dormitorul în fiecare zi, să îl curățați în mod umed și să cereți sfatul unui alergolog.

Pentru a evita sforăitul, înainte de a merge la culcare, trebuie să vă curățați nasul, să inhalați sau să folosiți picături speciale. Nu trebuie să mâncați prea mult înainte de a merge la culcare. Este mai bine să dormiți pe o parte. Este bine să vizitați un specialist ORL o dată sau de două ori pe an pentru îngrijire preventivă. Cu cât un pacient consultă mai devreme un medic, cu atât cresc șansele de a evita consecințele nefericite asupra sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024