Prima pagină » Local » Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă
Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia. Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă

09 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Zi mare în Biserica Ortodoxă Română. Creștinii-ortodocși îi sărbătoresc astăzi, 9 martie 2021, pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Sărbătoarea de astăzi este una dintre cele mai importante la începutul primăverii, fiind plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară

Ziua de 9 martie 2021 este trecută în calendarul creștin-ortodox cu cruce neagră. Creștinii îi cinstesc în această zi pe Sfinții 40 de mucenici din Sevastia, cei care nu s-au lepădat din credința întru Hristos în ciuda prigoanei împotriva creștinilor. Acești mucenici au trăit în vremea împăratului Licinius, considerat a fi unul dintre cei care au prigonit creștinii. Sfinții erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Ei nu erau doar romani de origine, ci și greci, amestecați cu armeni. Cei 40 de bărbați nu s-au dezis niciodată de religia creștină, lucru care a atras mânia autorităților acelor vremuri.

Prigoana împotriva celor 40 de sfinți din Sevastia

Aflând de credința lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit să se închine idolilor. Pentru că ei au refuzat, guvernatorul a dispus ca aceștia să fie băgați în temniță timp de opt zile și bătuți cu pietre. Prin semne divine au fost, însă, întăriți în dreapta credință. După aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Pe la miezul nopții însă, unul dintre cei 40 de mucenici a ieșit din apă din cauza gerului.

Alergând spre baia caldă, pusă de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei rămași să îndure gerul au început să se roage și imediat s-a petrecut o minune: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și cununi strălucitoare au pogorât asupra lor. Unul dintre soldații de pază, uimit că în miezul nopții o lumină din cer încălzește apa și că o cunună din cele 40, pogorâte peste mucenici, nu are peste cine să se așeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că și el este creștin.

Martirul sfinților morți în apa lacului Sevastia

Bărbații au fost scoși vii din apă, însă trupurile lor au fost arse, iar oasele aruncate în lacul Sevastiei. După trei zile, cei 40 i s-au arătat în vis episcopului Petre, cerându-i să-i scoată din apă. Creștinii le-au scos și le-au îngropat trupurile cu mare cinste. În acea noapte de 8/9 martie a anului 320, cei 40 de creștini au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei. Biserica Ortodoxă îi cinstește an de an pe 9 martie, o zi cu o însemnătate aparte în calendarul creștin. Cei 40 de mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie. Pentru sărbătoarea de astăzi este specifică și o anume rugăciune, pe care creștinii trebuie să o știe.

40 de colaci în cinstea Sfinților Mucenici din Sevastia

Ziua de astăzi are și o mare însemnătate în tradiții. Sărbătoarea s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional. Astfel, a generat o sărbatoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În credința populară, în această zi se încheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor. În ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul să se scoată plugul la arat, moment ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară. După tradiția creștină, gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici, 40 de colaci, numiți sfinți, mucenici sau bradoși. În zona Moldovei, aceștia au forma cifrei 8, sunt făcuți din aluat de cozonac și sunt unși cu miere și nucă. În zona Dobrogei și Munteniei, mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *