Prima pagină » Local » Sfintele Paști. Milioane de creștini sărbătoresc Învierea Domnului
Sfintele Paști. Milioane de creștini sărbătoresc Învierea Domnului

Sfintele Paști. Milioane de creștini sărbătoresc Învierea Domnului

18 apr. 2020, 04:00,
Vlad Rotaru în Local

În această noapte, creștinii-ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare pentru întreaga creștinătate. Anul acesta însă, credincioșii nu vor putea participa la biserică pentru a lua Sfânta Lumină din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Ziua Învierii Domnului este una plină de însemnătate spirituală

În această noapte, creștinii-ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului, cea mai mare și mai importantă sărbătoare pentru omenire. Este sărbătoarea în care Mântuitorul Iisus Hristos a înviat din morți și a răscumpărat păcatele omenirii. În această noapte, credincioșii erau așteptați în lăcașurile de cult din județul Iași să asiste la Liturghia săvârșită de Învierea Domnului și să ia Sfânta Lumină pentru a o duce acasă. Din păcate, anul acesta credincioșii vor sta acasă și vor lua lumină de la voluntarii parohiilor. Din cauza pandemiei de COVID-19 nu mai este permis accesul la biserică, astfel încât credincioșii vor trebui să stea în propriile case în această perioadă.

La ceva timp după miezul nopții din Sâmbăta Mare se ține slujba numită Slujba de la miezul nopții. În practica slavă, preotul intră în mormânt și ia epitaful, îl duce prin Ușile Împărătești și îl așază pe masa altarului unde rămâne timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului. În practica bizantină, epitaful este deja scos din mormânt în timpul slujbei numită Prohodul Domnului din Vinerea Mare, seara.

Învierea Domnului semnifică evenimentul ce se află la temelia credinței creștine. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel spune că dacă Hristos nu ar fi înviat, atunci credința creștină ar fi in zadar. Jertfa de pe Cruce se împlinește în înviere, mormântul lui Hristos se arată ca un purtător de viață și izvor al Învierii oamenilor. Acest fapt face din Învierea Domnului cel mai important praznic al creștinilor de pretutindeni.

Tradiții și obiceiuri

Astăzi, în Sâmbăta Paștelui, este zi de odihnă. Trupul lui Hristos a stat în mormânt întreaga zi. În această zi se ține post cu mâncare uscată, iar bătrânii și cei bolnavi au dezlegare la pâine și apă după apusul soarelui. În toate bisericile se aprind luminile, pentru că vine vremea ca toți credincioșii să se pregătească pentru veghea din noaptea Învierii. Piatra mormântului lui Iisus a fost dată deoparte, iar Hristos a Înviat din morți și s-a arătat viu ucenicilor și Mariei.
Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paști trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună. Dacă credincioșii ciocnesc un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paști, ei se pot pregăti de nuntă.

În mai multe sate din Moldova, tradiția cere credincioșilor să se spele pe față cu apă dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. O altă tradiție de pe malurile Prutului cere ca oul de Paști să fie mâncat, iar cojile să fie aruncate neaparat pe drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024