Redactorul-șef al ziarului rus Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, a făcut un anunț important pe site-ul redacției pe care o conduce. Acesta a luat o decizie și a spus că își scoate la licitație premiul Nobel pentru Pace pe care l-a câștigat în anul 2021, urmând ca banii obținuți din vânzarea acestuia să meargă către refugiații ucraineni care au fugit din calea bombardamentelor din Ucraina.
Cum a făcut anunțul laureatul Nobel pentru Pace
Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2021, alături de jurnalista filipineză Maria Ressa, pentru „eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condiție prealabilă pentru democrație și o pace durabilă”.
„Novaia Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 Fondului ucrainean pentru refugiați. Sunt deja peste 10 milioane (de refugiați, n.r.). Vă rugăm să răspundeți caselor de licitații care au scos la licitație acest premiu faimos în lume”, a declarat Dmitri Muratov.
Ce a cerut laureatul Nobel pentru Pace pentru a combate războiul din Ucraina
În același timp, în ziarul rus Novaia Gazeta care este condus de Dmitri Muratov au fost publicare o serie de măsuri care trebuie să fie adoptate atât pentru a combate războiul din Ucraina care a fost declanșat de către președintele Rusiei, cât și pentru a gestiona mai eficient criza refugiaților care au fost nevoiți să își părăsească țara.
„Ce trebuie făcut imediat: opriți focul; faceți schimb de prizonieri; returnați trupurile celor decedați; furnizați coridoare umanitare și asistență; și primiți refugiați. Să împărțim cu refugiații pașnici, copiii răniți și bolnavii care au nevoie de tratament urgent, ceea ce vă este drag și are un preț pentru alții”, mai arată site-ul publicației Novaia Gazeta.
Ziarul condus de laureatul Nobel pentru Pace, mesaj despre cenzura din Rusia
În ceea ce privește cenzura din Rusia, la data de 4 martie, Dimitri Muratov a anunțat că va elimina de pe site-ul său articolele referitoare la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Această decizie a fost luată imediat după ce liderul de la Kremlin a promulgat o lege prin care cei care răspândesc „știri false” pot fi sancționați cu până la 15 ani de închisoare.
„Cenzura militară din Rusia a intrat rapid într-o nouă fază: de la amenințarea cu blocarea și închiderea publicațiilor (aproape pe deplin implementată) s-a trecut la amenințarea urmăririi penale atât a jurnaliștilor, cât și a cetățenilor care răspândesc informații despre ostilitățile militare care diferă de comunicatele de presă ale Ministerului Apărării. Nu există nicio îndoială că aceste amenințări vor fi puse în practică”, a anunțat Novaia Gazeta.
Novaia Gazeta continuă să relateze despre consecințele războiului
Prin intermediul mesajului, ziarul Novaia Gazeta nu poate risca libertatea angajaților săi, însă nu poate nici ignora dorința cititorilor săi de a continua să relateze, chiar și sub cenzură militară.
Chiar dacă au fost impuse măsuri de către Vladimir Putin, redacția a menționat că va continua să relateze despre consecințe ale războiului, precum: criza economică, scăderea nivelului de trai, probleme cu accesul la medicamente și tehnologii străine și persecutarea dizidenților, inclusiv pentru declarații împotriva războiului.