Prima pagină » Culinar » Sfeclă roșie pentru iarnă întreagă. Rețetă simplă de conservă naturală la borcan
Sfeclă roșie pentru iarnă întreagă. Rețetă simplă de conservă naturală la borcan

Sfeclă roșie pentru iarnă întreagă. Rețetă simplă de conservă naturală la borcan

15 nov. 2023, 14:00,
în Culinar

Este bine-cunoscut faptul că sfecla este un aliment sănătos și gustos. Rădăcinile pot fi consumate gătite sau crude, iar frunzele sunt delicioase într-o tocăniță și pot fi o adiție minunată la salate. De asemenea, sfecla roșie pentru iarnă poate fi conservată pentru a fi păstrată pe termen lung. Sfecla roșie a fost un aliat al omenirii încă din timpurile Romei Antice, fiind renumită pentru calitățile sale vindecătoare.

În perioada medievală, această legumă a fost cultivată pe scară largă în Europa, fiind apreciată atât pentru nuanța sa vibrantă de roșu, cât și pentru puterea sa de colorare. Odată cu secolul XVIII, cercetătorii au început să se dedice studierii sfeclei roșii și au descoperit conținutul său unic și benefic pentru sănătate. Aceste cercetări au continuat până în zilele noastre, iar sfecla roșie a obținut statutul de „super-aliment”, având beneficii dovedite științific pentru sănătate. Conform descoperirilor, această legumă dispune de proprietăți antiinflamatorii și antioxidante impresionante, contribuind la prevenirea și combaterea unor boli grave. Prin urmare, este considerată una dintre cele mai sănătoase legume de pe planetă și poate fi consumată în diverse forme, inclusiv naturală, sub formă de pudră sau în sucuri.

Sfeclă roșie pentru iarnă întreagă

Sfecla conservată este utilă în bucătărie, deoarece este deja curățată și gătită. Alege sfeclă mică pentru conservare. Dacă achiziționezi sfeclă din piață de la fermieri sau din magazin, alege-le pe cele proaspăt recoltate, mici, care sunt ferme, cu pielița netedă, culoare bogată și frunze verzi strălucitoare.

Selectează sfeclă proaspătă, cu un diametru de 8 centimetri sau mai mic pentru a obține o sfeclă conservată fragedă. Rădăcinile mai mari pot fi, de asemenea, folosite, dar există riscul să devenă tari și lemnoase. Taie rădăcinile mari în bucăți mai mici după ce le-ai curățat pentru a le pune în borcan. Veți avea nevoie de un dispozitiv de sigilat borcane, 4 borcane de 1 litru, capace și inele, mănuși de cauciuc pentru a evita colorarea mâinilor

Taie frunzele de sfeclă, lăsând aproximativ un centimetru de tulpină pentru a preveni scurgerea sucului colorat. Salvează frunzele pentru alte rețete. Spală bine rădăcinile de sfeclă cu o perie pentru a le curăța de impurități. Adaugă sfecla într-o oală mare din oțel inoxidabil, acoper-o cu apă și adu-o la fierbere la foc mediu. Las-o să fiarbă până când pielița se desprinde ușor atunci când o cureți cu clești, aproximativ 20 de minute, în funcție de mărimea sfeclelor. Sfecla trebuie să rămână fermă.

Procesul de conservare este unul clasic

Scoate sfecla mai mică atunci când observi că pielița se desprinde ușor, astfel încât să nu se gătească prea mult, iar cele mai mari pot fi lăsate să fiarbă mai mult, până când sunt gata. Scoate și restul sfeclelor și las-o să se răcească puțin. În timp ce sfecla se răcește, spală oala, umple-o cu apă proaspătă și adu-o la fierbere la foc mare. Aceasta va fi apa pe care o vei folosi pentru a umple borcanele. Odată ce sfecla s-a răcit suficient pentru a putea fi manipulată, pune-ți mănuși pentru a preveni colorarea mâinilor. Îndepărtează pielița și taie tulpinile și rădăcinile. Sfecla mai mică poate fi lăsată întreagă, iar cea mare poate fi tăiată în bucăți de 5 centimetri, cuburi de 2.5 centimetri sau felii, după cum preferi.

Folosindu-te de clești, pune sfecla caldă în borcane sterilizate, lăsând un spațiu de 2.5 centimetri până la marginea borcanului. Poți adăuga 1 linguriță de sare pentru gust, însă aceasta poate fi omisă. După aceea, umple borcanele cu apă clocotită, lăsând un spațiu de 2.5 centimetri până la gura borcanului.
Șterge marginea borcanului cu un prosop umed, iar apoi folosește un dispozitiv pentru sigilat borcane pentru a pune capacele. Așează un capac pe borcan, pune inelul peste capac și strânge-l bine cu dispozitivul până când este ferm, dar nu exagera. Învelește borcanele cu sfeclă roșie pentru iarnă cu o pătura groasă, și lasă-le să se odihnească până a doua zi, când sunt gata pentru a fi mutate într-o cămară, sau într-un loc întunecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *