Este vorba despre sfeclă, o legumă deosebit de sănătoasă care se foloseşte în medicină naturistă ca mijloc de tratament pentru un spectru larg de boli şi afecţiuni. Culoarea roşie specifică se datorează antocianinelor, substanţe care poseda proprietăţi anticancerigene puternice.
Sfecla şi sănătatea inimii
Sfecla mai conţine şi betaina, o substanţă antiinflamatoare naturală care sprijină sănătatea sistemului cardiovascular. Aceasta legumă mai conţine şi vitaminele B1, B2, B12 şi C, precum şi minerale esenţiale precum magneziu, potasiu, fosfor, cupru, iod şi fier, fiind astfel şi un remediu bun împotriva anemiei.
Sfecla se foloseşte deseori în curele de detoxifiere. Aceasta conţine antioxidanţi puternici, precum şi celuloză şi pectina, un tip de fibre alimentare care îmbunătăţesc funcţia digestivă. Consumul regulat de sfeclă previne şi bolile hepatice, ajutând în special la prevenirea bolii de ficat gras. Sfecla sprijină şi performanţă sportivă, îmbunătăţind rezistenta la efort.
Sfecla stimulează circulaţia sanguină, reglează colesterolul şi tensiunea arterială şi stimulează funcţia hepatică. Protejează vasele sanguine şi încetineşte procesul de îmbătrânire.
Sfecla poate fi consumată fiartă, coaptă sau în stare crudă. Desigur, cel mai sănătos este să mănânci sfecla crudă şi să bei sucuri proaspete de sfeclă. La prepararea sfeclei, nu arunca frunzele; adaugă-le şi pe ele la mâncăruri, deoarece sunt foarte bogate în potasiu (644 mg. la ½ de cană).
Potrivit unor studii statistice, consumul de alimente bogate în potasiu şi reducerea cantităţii zilnice de sodiu pot reduce riscul de boli cardiovasculare şi de accidente vasculare cerebrale cu până la 21%.