Prima pagină » Stiri si curiozitati » Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă, rețetă din bucătăria românească

Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă, rețetă din bucătăria românească

27 sept. 2021, 11:33,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Bucătăria românească oferă o varietate de rețete pentru iarnă precum și cea de sfeclă roșie la borcan. Aceasta rețetă este extrem de populară și plină de vitamine. Sfecla roșie la borcan se poate mânca imediat după sau se poate lasă la conservat pentru iarnă.

Pe lângă sfeclă se folosește și hrean pentru un plus de aromă. Cu toate acestea sfecla rămâne ingredientul principal.

Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă – rețetă din bucătăria românească

Pentru realizarea rețetei avem nevoie de următoarele ingrediente: 

1200 g sfeclă roșie

15 g chimen semințe (nu chimion!)

15 g sare

30 g zahăr

125 g hrean ras

120 ml oțet simplu 9°

200 ml apă

Din aceste ingrediente vor ieși 4 borcane de 320 de grame.

Sfecla poate fi fiartă sau coaptă. În cazul în care doriți să o faceți la cuptor, acest lucru îi va oferi un plus de savoare. Sfecla trebuie tăiată cubulețe de 10-12 mm cu un cuțit obișnuit. Trebuie să fiți foarte atenți pentru că sflecla roșie pătează.

După ce ați terminal de porționat sfecla, radeți hreanul pe răzătoarea mică și pregătiți restul ingredientelor: sarea, zahărul, chimenul și oțetul.

Puneți sfecla într-un bol încăpător și amestecați cu hrean peste care turnați celelalte ingrediente. După ce ați pregătit totul, lăsați bolul acoperit la rece pentru ca aromele să se omogenizeze. După ce a trecut timpul mai amestecați odată.

Cum se umplu borcanele cu sfecla roșie pentru iarnă

Odată sterilizate, borcanele urmează să fie umplute cu hrean, fară să fie strivit, și completat cu zeamă până în buza borcanului. Se pune capacul și se așează în cămară. Salata de sfeclă roșie nu are nevoie de procesare termică.

Preparatul poate fi servit imediat sau după câteva zile în care a stat la frigider.

Beneficiile cosumului de sfeclă roșie

După cum vă puteți imagina, beneficiile pentru sănătate ale sfeclei sunt copleșitoare datorită valorii sale nutritive ridicate.

Sfecla roșie poate fi consumată în diferite feluri. Fie combinată cu morcov și mere, fie cu hrean, gustul acesteia este extrem de bun.

Medicii recomandă consumul de sfeclă mulțumită beneficiilor pentru sănătate pe care aceasta le are. Sfecla reduce riscul apariției cancerului datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă sfeclei și care este, totodată, implicată în reducerea tumorilor.

Un alt efect miraculous îl are și asupra ficatului pe care îl curăță de toxine. Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consuma grăsimi și proteine în exces. Consumul regulat de sfeclă reglează deci tranzitul intestinal.

Mai mult decât atât sfelca ajută și la reglarea colesterolului. Fibrele din compoziția acesteia absorb grăsimile și conduc la eliminarea lor din corp.

Anumiți compuși din sfeclă au proprietăți antiinflamatoare. Un nivel redus de inflamație în organism scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, afecțiuni cardiace, diabet și nu numai.

Dieta pe care o adoptăm în general, bogată în zahăr, alimente procesate și grăsimi, favorizează inflamația așa că este recomandat consumul de sfeclă.

Rețeta din bucătăria românească de sfeclă roșie la borcan pentru iarnă este extrem de gustoasă și plină de nutrienți benefici organismului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *