Prima pagină » Culinar » Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă ca în bucătăria românească. Una dintre cele mai vechi și simple rețete transmisă de bunica

Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă ca în bucătăria românească. Una dintre cele mai vechi și simple rețete transmisă de bunica

20 iul. 2022, 15:20,
în Culinar

Sezonul cald continuă iar gospodinele se pregătesc pentru a pune sfecla roșie la borcan pentru iarnă exact ca în bucătăria românească. Vara este sezonul în care gospodinele trebuie sa muncească din greu și să transforme întreaga recoltă în diverse delicatese pentru sezonul rece. În zilele noastre, acest lucru nu este deloc dificil, pentru că există atât de multe rețete diferite pentru a pregăti cele mai aromate delicii exact ca la mama acasă.

Fără greșeală, fiecare gospodină pune la murat castraveții, roșii, pregătește conserve delicioase cu ardei capia și din vinete fac cea mai bună zacuscă. Apoi întreaga familie se bucură de aceste delicatese. Conserve din sfeclă, gospodinele pregătesc mai rar la fel ca și din varză roșie. La urma urmei, din ea nu poți să gătești prea multe feluri de mâncare diferite, atât pentru masă, cât și pentru iarnă. Însă, chiar dacă nu există prea multe rețete cu salate din sfeclă roșie, multe dintre gospodine își doresc să se bucure de această legumă și iarna. Iar pentru a face acest lucru, ele pun sfecla roșie în oțet exact conform unei rețete din bucătăria românească.

mai multe bucati de sfecla rosie proaspata pe o masa

Nu este necesar să sterilizați borcanele cu semifabricate, este suficient să le dezinfectați puțini alături de capace

Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă exact ca în bucătăria românească. Rețeta veche pe gustul întregii familii

Aceasta este una dintre cele mai ușoare și vechi modalități de a păstra această legumă minunată pentru o iarnă lungă. O astfel de pregătire nu vă va lua prea mult timp. Iar iarna, când o să găsești leguma în cămara scoate-o din borcan și o poți folosi pentru vinegretă, salate și borș. La aceste feluri de mâncare poate fi folosit și hreanul ras.  Și poți folosi sfecla roșie din borcan drept garnitură pentru mâncăruri din carne și cartofi. Toate opțiunile sunt extrem de buni și cu siguranță pe placul întregii familii.

Pentru a pregăti acest minunat deliciu pentru iarnă vei avea nevoie desigur de sfeclă în cantitate de 2 kg, apă aproximativ 1/2 litri alături de 5 lingurițe de zahăr și 3 de sare. Pentru a oferi conservei o aromă de prospețime poți folosi 2 lingurițe de semințe de mărar și 4 bucăți de frunză de dafin.

un borcan deschis cu sfecla rosie lenga mai multe frunze de sfecla rosie si un bol mic cu bucatele de sfecla rosie

În acest timp cât fierbe sfecla roșie pregătiți marinata

Unele gospodine, conform rețetei vechi și transmisă din generație în generație mai pun și una sau două linguri de scorțișoară alături de un anason stelat. Cu siguranță, nici o conservă nu poate fi pregătită fără de boabe de piper și 100 ml de oțet de mere. Opțional la această conservă se adaugă și 4 căței de usturoi. Unele gospodine adaugă usturoi chiar și atunci când pun frunza de vie la borcan pentru iarnă, însă acest ingredient poate aromatiza prea tare frunzele.

La început, și mai bine în prealabil, fierbeți sfecla. Știm cu toții că acesta este un proces destul de lung, de aproximativ 1 oră, uneori chiar și mai lung, în funcție de mărimea culturii și rădăcina acesteia.

Ce să faci cât fierbea sfecla roșie. Cum să pregătești marinata pentru conservare

În acest timp cât fierbe sfecla roșie pregătiți marinata. Se toarnă o jumătate de litru de apă în tigaie, se adaugă sare, zahăr, dafin, anason stelat, boabe de piper, scorțișoară măcinată și semințele de mărar. La final vei observa că datorită acestor ingrediente și condimente vei avea parte de o marinată bogată, cu o aromă plăcută.

un borcan cu sfecla rosie in otet langa cateva felii de sfecla pe o masa

Unele gospodine, conform rețetei vechi și transmisă din generație în generație mai pun și una sau două linguri de scorțișoară alături de un anason stelat

Ulterior, apăsați ușor 4 căței de usturoi cu un cuțit pentru a se aplatiza și tăiați în felii. Deși te poți opri la  o tăietură simplă, este mai bine să înmuiați bucățile de usturoi în marinata fiartă. După care fierbeți aproximativ 5 minute amestecul împreună cu usturoiul, iar la final adăugați oțet. La fel se procedează și atunci când pui la murat gogonelele. Tot mai multe gospodine preferă oțetul de mere, pentru ca are un gust mai blând. Sfecla fiarta se curăță de coajă și se taie fâșii, de aproximativ 1 cm lățime fiecare.

Nu este necesar să sterilizați borcanele cu semifabricate, este suficient să le dezinfectați puțini alături de capace. La final rămâne doar să puneți rădăcina tocată în borcane curate și sterilizate. Puteți tampona ușor cu o lingură, dar fără presiune puternică, pentru a nu rupe fâșiile.

Și ultimul pas în pregătirea de sfeclă roșie la borcan pentru iarnă ca în bucătăria românească este să umpleți băncile cu marinată fierbinte. Nu uitați să întindeți uniform condimentele și usturoiul. Închideți borcanele cu capace metalice sterilizate. Este indicat să consumați un astfel de aperitiv nu mai devreme decât după 2 săptămâni la fel precum și salata din gogonele dulci. În acest timp, leguma se va marina corespunzător și va dobândi gustul dorit.

mai multe borcane cu sfecla rosie langa o capatina de usturoi pe o masa

Pentru a pregăti acest minunat deliciu pentru iarnă vei avea nevoie desigur de sfeclă în cantitate de 2 kg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *