Prima pagină » Cancan ultimă oră » Sfecla Roșie- beneficii pentru sănătatea ficatului si a vezicii biliare
Sfecla Roșie- beneficii pentru sănătatea ficatului si a vezicii biliare

Sfecla Roșie- beneficii pentru sănătatea ficatului si a vezicii biliare

19 ian. 2021, 23:30,
în Cancan ultimă oră

De ce este important sa mentii sanatatea ficatului si a vezicii biliare Ficatul este organul principal care contribuie la detoxifierea corpului. In contextul avalansei fara precedent de substante chimice care a infestat sursele de hrana si apa din zi

Ficatul este organul principal care contribuie la detoxifierea corpului. In contextul avalansei fara precedent de substante chimice care a infestat sursele de hrana si apa din ziua de azi, ficatul unui om obisnuit este suprasolicitat si obosit. Deseori, acesta devine atat de congestionat cu “namol la ficat” incat caile sale de detoxifiere sunt grav compromise.

Aceasta problema afecteaza de regula si vezica biliara, in special prin infundarea cailor bilei. Pentru ca ficatul si vezica biliara sunt atat de strâns legate, cand circulatia bilei este incetinita, apar consecinte inevitabile. Inmultirea pietrelor la vezica este doar un simptom al congestionarii ficatului si/sau a vezicii biliare.

“Sfecla este inegalabila in ceea ce priveste stimularea functiei ficatului care pune, astfel, in miscare si pietrele formate in vezica, bila incetinita si acumularile de colesterol, “nisipul la ficat” calcifiat, pleava si alte reziduuri prin caile biliare spre tractul gastrointestinal. In aceste fel toate aceste produse secundare nedorite ale detoxifierii pot fi eliminate definitiv din corp.”

Sfecla este o leguma cu o radacina foarta dura si probabil ca de aici isi trage si capacitatea extraordinara de a actiona ca o veritabila pompa de desfundat datorita capacitatii de crestere in terenuri deseori aspre.

Ideea este ca sfecla este o leguma dura, dar este exact ce-i trebuie ficatului pentru a-l curata in mod natural de bila ingrosata si abundenta de calculi biliari. De fapt, ca sa tai sfecla pentru bors, de exemplu, poate fi o munca destul de anevoioasa, pentru care un robot de bucatarie este mult mai indicat.

Ayurveda înurajeaza consumul regulat de sfecla

“Sfecla este o sursa bogata de betaina, care detoxifica in mod natural ficatul si subtiaza bila. Ficatul unei persoane care consuma in mare parte alimente procesate contine sute de calculi biliari, mici pietricele care pot infunda canalul biliar si impiedica circulatia bilei. Sfecla este una dintre cele mai bune metode pentru impingerea calculilor biliari prin canale si eliminarea lor din ficat.”

Pentru cei care ocolesc sfecla pentru ca nu le place, ar trebui sa stie ca aceasta nu contribuie doar la functionarea ficatului, ajuta si in multe alte aspecte ale sanatatii. Sfecla este bogata in acid folic, furnizand beneficii semnificative sistemului reproducator feminin si este folosita in tratarea afectiunilor de col uterin.

Alte beneficii pentru sanatate furnizate de sfecla sunt:

– Sucul de sfecla este alcalin si reduce acidoza
– Sfecla curata sangele si este foarte utila in anemii. Este si o sursa buna de foliat si contribuie la producerea celulelor rosii din sange
– Sfecla este o sursa bogata de fibre, potasiu, magneziu, niacina, fier si biotina
– Sfecla este o sursa buna de betalaina — un fitonutrient cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
– Sfecla contine luteina si zexantina, ambele contribuind la prevenirea degenerarii maculare.
Cel mai mult vor avea de câstigat, in urma unui consum regulat de sfecla, ficatul si vezica biliara. In combinatie cu multe alte ingrediente folosite de regula in borsul de sfecla, aceasta actioneaza ca un adevarat tonic intrecând in efecte orice superaliment sau superbautura. Retele pot varia, insa contin in mare cam aceleasi ingrediente si au rolul de a întari efectele borsului daca, de exemplu, alegi sa-l strecori si sa bei numai zeama.

Iata o reteta foarte buna cu toate ingredientele potrivite pentru a pune in valoare puterea sfeclei de a desfunda delicat, dar eficient, ficatul.

Ingrediente

3 linguri de otet din cidru de mere
2 cani de sfecla
1/4 lingurita piper negru
2 cani varza (fiarta)
4 morcovi intregi
3/4 cani marar
1 cartof intreg*
1/4 lingurite sare (minerala)
2 lingurite ulei de floarea soarelui
1/2 cana ceapa
2 catei usturoi
patrunjel
sare neiodata – dupa gust
(În loc de varza si otet se poate folosi varza murata.)

Se taie ceapa. Se taie fin cartoful, morcovii, sfecla si varza. Se aseaza toate ingredientele intr-o oala si se acopera cu apa astfel încât acopere de doua ori cantitatea de legume. Se da in fiert si se lasa la fiert o ora sau chiar mai mult. Unele variante includ si usturoi si patrunjel.

Concluzii

Consumul regulat de bors de sfecla mentine ficatul curat si il fereste de congestie. Corpul poate elimina in mod natural reziduurile toxice si substantele chimice nedorite printr-o dieta bogata in sfecla. Sucul de sfecla amestecat cu alte legume poate avea acelasi rol, dar poate fi destul de intens pentru unele persoane. Cei care sufera de crize de bila sau dureri cronice de ficat pot face clisme pentru ficat si/sau vezica biliara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`