Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Sfecla rosie: 5 beneficii si 5 contraindicatii
Sfecla rosie: 5 beneficii si 5 contraindicatii

Sfecla rosie: 5 beneficii si 5 contraindicatii

23 mart. 2021, 14:26,
BZI.ro, în Sanatate

Sfecla are o mare valoare nutritivă și este deosebit de bogată în calciu, fier, minerale și vitaminele A și C. Este o sursă excelentă de acid folic, fibre și compuși organici precum carotenoizi, luteină, zeaxantină, glicină și betaină. Ultimul compus reduce concentrația de homocisteină, o substanță chimică despre care se crede că este baza anumitor boli de inimă. Sfecla conține, de asemenea, alte vitamine și minerale, cum ar fi tiamina, riboflavina, vitamina B6, acid pantotenic, colină, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, zinc, cupru și seleniu. Sfecla este, de asemenea, o sursă excelentă de pigmenți, care sunt benefici pentru flavonoizi.

Beneficiile pentru sănătate ale sfeclei

După cum vă puteți imagina, beneficiile pentru sănătate ale sfeclei sunt copleșitoare datorită valorii sale nutritive ridicate.

Sfeclă pentru hipertensiune

Sfecla ajută la scăderea tensiunii arteriale datorită prezenței nitraților care determină producerea de oxid nitric în sânge. Oxidul nitric lărgește vasele de sânge și scade tensiunea arterială. Cercetările privind efectele sfeclei asupra tensiunii arteriale au constatat că consumul de 500 de grame de sfeclă sau 500 ml de suc de sfeclă în fiecare zi determină o reducere a tensiunii arteriale timp de aproximativ 6 ore. Sfecla conține și potasiu, un mineral care are capacitatea de a dilata vasele de sânge. Vasele dilatate sunt relaxate, ceea ce previne apariția hipertensiunii.

Sfeclă roșie, bună pentru inimă

Una dintre cauzele bolilor de inimă este deficitul de potasiu. Faptul că sfecla este bogată în potasiu o face un aliment excelent pentru inimă, deoarece determină dilatarea vaselor de sânge. Acest lucru previne formarea cheagurilor. În plus, sfecla reduce riscul acumulării de plăci deja formate. Pe scurt, sfecla scapă de cheaguri care pot duce la un infarct prin reducerea drastică a tensiunii arteriale. Această plantă transformă nitrații în nitriți și apoi în oxid nitric, care are ca efect reglarea tensiunii arteriale prin împiedicarea blocării vaselor de sânge. Nitritul protejează împotriva ischemiei și inflamației miocardului, ceea ce atestă faptul că joacă un rol foarte important în homeostazia cardiovasculară.

Sfeclă roșie, un antioxidant

Sfecla roșie conține betacianină, pigmentul care îi conferă culoarea stacojie. Este un antioxidant. Antioxidanții protejează celulele sănătoase de atacurile radicalilor liberi. Vitamina C este un alt antioxidant important găsit în sfeclă. Are efectul de a întări sistemul imunitar și de a proteja împotriva radicalilor liberi.

Sfecla: un remediu pentru osteoporoză

Sfecla conține mult silicon. Este o parte importantă a corpului uman care ajută la o bună utilizare a calciului. Calciul este un mineral important pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. Un pahar de suc de sfeclă roșie pe zi reduce riscul de osteoporoză (o boală osoasă care determină slăbirea oaselor).

Sfecla combate ateroscleroza

Sfecla ajută la lupta împotriva formării plăcilor și favorizează scăderea colesterolului rău, în special datorită fibrelor și antioxidanților. Acestea previn oxidarea și acumularea plăcii pe artere. Acest super aliment reduce și formarea trigliceridelor. Pe de altă parte, consumul de sfeclă promovează o creștere a colesterolului bun. Toate acestea au ca efect prevenirea apariției accidentelor vasculare cerebrale, a atacurilor de cord și, bineînțeles, a aterosclerozei. În cele din urmă, sfecla este plină de betaină care nu este altceva decât substanța capabila să scadă nivelul homocisteinei și să elimine riscurile pe care această substanță le prezintă pentru inimă și vasele de sânge.

Dezavantajele și efectele secundare ale sfeclei asupra sănătății

Când este consumata cu măsură sau ca tratament medical, sfecla este sigură. Acestea fiind spuse, excesul de a fi dăunător, consumul prea mare de sfeclă ar putea avea următoarele consecințe.

Boală de rinichi

Consumul excesiv de sfeclă poate reduce nivelul absorbției calciului, ceea ce poate crește formarea pietrelor la rinichi. În plus, sfecla conține oxalat, iar persoanele cu probleme renale nu ar trebui să o consume. Acestea sunt aspectele care fac din sfecla un factor de risc pentru o bună sănătate a rinichilor.

Exces de pigmentare

Potrivit Asociației Dietetice Britanice, sfecla conține flavonoide, cum ar fi antocianina, care este responsabilă pentru excesul de pigmentare.

Urină roșie

Un consum prea mare de sfeclă roșie face ca urina să devină roșie. Acest fenomen este observat la 10-15% dintre oameni. Uneori avem tendința să credem că este sânge, deși nu este. Deși este un simptom ușor, poate fi indicativ al unei afecțiuni de bază legate de probleme cu metabolismul fierului. Pentru că oamenii care suferă de deficit de fier se confruntă cu aceste tipuri de probleme. Prin urmare, nu ezitați să consultați un medic dacă observați acest fenomen.

Probleme cu excesul de fier sau cupru

Persoanele cu hemocromatoză și boala Wilson ar trebui să evite consumul de sfeclă. Aceste patologii sunt legate respectiv de excesul de fier și cupru, substanțe puternic prezente în sfeclă.

Probleme potențiale în timpul sarcinii

Femeile gravide ar trebui să consume alimente care conțin betaină cu moderare. Sfecla roșie este doar una dintre ele. Există o formă de paradox în jurul betainei, deoarece este a priori benefică pentru sănătate. Cu toate acestea, deoarece este imposibil să se determine adevăratul său nivel de toxicitate, este recomandabil să consumați foarte puțină sfeclă roșie.

Contraindicațiile sfeclei roșii

Nivelul ridicat de betaină din sfeclă îl face un aliment contraindicat pentru bolile renale sau obezitatea. Acest lucru se datorează faptului că betaina crește nivelul colesterolului atunci când este interacționat cu acidul folic și vitaminele B6 și B12. Acest compus este, de asemenea, responsabil pentru reacții adverse ușoare, cum ar fi greață, diaree și stomac deranjat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 iulie 2024
16 iulie 2024