Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Sfecla ajuta la slabit, sustine Mihaela Bilic. Iata si alte beneficii

Sfecla ajuta la slabit, sustine Mihaela Bilic. Iata si alte beneficii

18 oct. 2019, 14:54,
în Sanatate

Sfecla rosie ajuta la slabit, sustine nutritionistul Mihaela Bilic intr-o postare pe Instagram. Potrivit acesteia, leguma de toamna „merita sa primeasca un loc de cinste pe masa noastra”. Gratie continutului de vitamine, minerale si antioxidanti, sfecla rosie aduce organsimului o serie de beneficii.

Sfecla rosie nu face miracole, dar cu siguranta este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Iar in acest sens vorbesc studiile care au evidentiat calitatile nutritive si terapeutice ale acestei legume. Ajuta la controlul tensiunii arteriale, de exemplu. Insuficienta cardiaca, infarctul, accidentul vascular reprezinta una dintre principalele cauze de deces in toata lumea. Iar hipertensiunea arteriala este unul dintre factorii de risc in dezvoltare a acestor afectiuni. Cercetarile au aratat ca sfecla poate scadea semnificativ tensiunea arteriala cu pana la 4-10 mmHg in doar cateva ore.

Efectul pare a fi mai mare pentru tensiunea arteriala sistolica sau presiunea atunci cand inima se contracta. De asemenea, este mai puternic daca se consuma sfecla proaspata, mai degraba decat fiarta. Scaderea tensiunii arteriale se datoreaza probabil concentratiei mari de nitrati din sfecla. In corpul tau, nitratii alimentari sunt transformati in oxid nitric, o molecula care dilata vasele de sange, determinand scaderea tensiunii arteriale.

Combate inflamatia

Inflamatia cronica este asociata cu o serie de boli, cum ar fi obezitatea, bolile de inima, bolile hepatice si cancerul. Sfecla contine pigmenti care au proprietati antiinflamatorii. Sucul de sfecla si extractul de sfecla s-au dovedit a reduce inflamatia renala la sobolani. Rozatoarele au fost injectate cu substante chimice toxice cunoscute pentru a induce vatamari grave. Un studiu efectuat la oameni cu artroza a aratat ca capsulele de betalaina din extract de sfecla au redus durerile si disconfortul asociate cu afectiunea.

Ajuta la sanatatea creierului

Functiile cognitive se degradeaza in mod natural odata cu varsta. Pentru unii, acest declin este semnificativ si poate duce la conditii precum dementa. O reducere a fluxului de sange si a aportului de oxigen catre creier pot contribui la declinul cognitiv. Nitratii din sfecla pot imbunatati functia mentala si cognitiva prin promovarea dilatarii vaselor de sange. Prin urmare, creste fluxul de sange catre creier. Sfecla s-a dovedit ca imbunatateste in special fluxul de sange catre lobul frontal, zona asociata cu gandirea la nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor si memoria de lucru.

Mai mult, un studiu la diabetici de tip 2 a analizat efectul sfeclei asupra timpului de reactie simplu, care este o masura a functiei cognitive. Timpul de reactie simplu in timpul unui test cognitiv bazat pe computer a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 250 ml suc de sfecla zilnic, timp de doua saptamani.

Sfecla ajuta la slabit

„Cruda, fiarta sau coapta, sub forma de salata, suc sau supa, ca fel de baza sau ca desert, sfecla este o leguma de toamna care merita sa primeasca un loc de cinste pe masa noastra. In cura detox sau pentru cresterea imunitatii, ca sursa de acid folic in sarcina sau ca sursa de fier in anemii, ca aliment antioxidant, antistres si revigorant, sfecla ajuta chiar si la slabit: are doar 35 cal/100g, un gust dulce care satisface nevoia de carbohidrati si da satietate pentru mult timp. Si datorita continutului mare de fier si fibre, are un usor efect laxativ. Iar daca va e lene sa o fierbeti/coaceti, exista de cumparat gata preparata”, a scris pe Instagram Mihaela Bilic.

Poprietati anti-cancer

Extractul de sfecla s-a dovedit a reduce diviziunea si cresterea celulelor tumorale la animale. De asemenea, un studiu pe eprubeta folosind celule umane a descoperit ca extractul de sfecla a redus dezvoltarea celulelor maligne de prostata si de san. Este important de mentionat ca aceste studii au fost efectuate pe celule umane izolate si sobolani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024