Prima pagină » Economic Local » Sfaturile specialiștilor veniți la Iași la evenimentul dedicat educației financiare. „Trebuie să economisim constant, indiferent de sumă, pe termen lung” – FOTO/VIDEO

Sfaturile specialiștilor veniți la Iași la evenimentul dedicat educației financiare. „Trebuie să economisim constant, indiferent de sumă, pe termen lung” – FOTO/VIDEO

21 oct. 2022, 02:00, 2 ,
Raluca Costin în Economic Local

Specialiștii din domeniul economic ce au venit la Iași sfătuiesc românii să economisească bani pe termen lung, indiferent de sumă. Investițiile trebuie făcute după ce se informează foarte bine

Specialiști din domeniul economic au venit la Iași, la GEBA (n.r. – Globalization and Higher Education in Economics and Business Administration), conferința internațională despre educație financiară. Conferința Internațională GEBA 2022 a fost organizată de Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a venit la acest eveniment, în construcția unui panel de educație financiară, împreună cu Institutul de Studii Financiare. Suntem foarte bucuroși că am găsit aici o mână întinsă. Noi avem un protocol de colaborare cu multe universități din România pe partea de educație financiară. Avem un pachet de resurse pe care le oferim profesorilor, cadrelor universitare care doresc să livreze mai departe cursuri, programe de training sau de educație financiară și studenților, tinerilor care simt nevoia de intra în profunzimea cunoștințelor economice și financiare. Au menirea să le facă viața finanțelor personale mult mai ușoară”, susține Daniel Apostol, director la Direcția de Comunicare și Relații Interinstituționale din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Specialiștii din Iași au susținut anul trecut că 2022 va fi un an dificil, mai ales pentru populația obișnuită.

Specialiștii veniți la Iași sfătuiesc românii să economisească

Potrivit specialiștilor din domeniu, românii ar trebui să economisească pe termen lung, indiferent de sumă.

„Administrarea banilor este problema oricărei gospodării din această țară. Pentru o administrare mai bună este clar că trebuie să ne documentăm, să știm ce ne oferă băncile, compania de asigurări și alte instituții. Cred că și persoanele cu venituri mici au o sumă de bani pe care o pot pune deoparte. Dacă fac lucrul acesta constant, punând deoparte 10, 20, 50 de lei într-o lună, și o fac pe termen lung, este un câștig, pentru că acei bani, dacă sunt puși, de exemplu, într-un fond privat de pensii, pilonul 3, într-un termen de 10-20 de ani pot să aducă o rentabilitate suficientă, astfel încât la bătrânețe să aibă un confort în plus față de pensia de la stat. Un alt exemplu ar fi, atunci când încercăm să accesăm un împrumut bancar, ca înainte să vedem ofertele de pe piață să încercăm să negociem o dobândă bună. Pentru a ne proteja este bine să ne documentăm și să diversificăm investițiile. Trebuie să economisim constant, indiferent de sumă, pe termen lung și să nu ne atingem de banii aceia. Ideal ar fi să o facem atunci când începem să câștigăm primul salariu. Nu ar strica ca dintr-o sumă economisită să fim participanți la pilonul 3, care este privat”, susține Valentin Ionescu, președintele Institutului de Studii Financiare (ISF).

Valentin Ionescu: „Poți investi o sumă de bani de care te poți lipsi un an, doi”

Specialistul sfătuiește românii să se documenteze foarte bine înainte de a investi.

„Greșelile tipice sunt a celor care nu se documentează sau nu au o educație financiară. Se iau după zvonuri, ce spune vecinul sau din ce experiență a avut cineva din familie. În majoritatea cazurilor, situațiile sunt negative. Fiecare om diferă din punctul de vedere al comportamentului, al rezistenței la riscul potențial financiar. Fiecare trebuie să aibă un program personal. Dacă eu sunt conservator și nu pot să suport pierderea, înseamnă că trebuie să investesc doar în depozite sau în titluri de stat. Dacă investesc o sumă în acțiuni listate la Bursă, știu că există riscuri. Nu trebuie să investești niciodată bani împrumutați la Bursă, pentru că acest lucru se poate întoarce împotriva ta. Este o greșeală pe care mulți investitori au făcut-o. Nu investești banii de rate, de chirie. Poți investi o sumă de bani de care te poți lipsi un an, doi”, mai spune Valentin Ionescu.

În edițiile anterioare ale BZI, specialiștii le-au recomandat ieșenilor cu economii să investească în imobiliare sau în valută. Altă problemă dezbătută de specialiști la întâlnirea din Iași se referă la integrarea educației financiare în familie.

Comentarii
  • Vânzători de iluzii !, bullshit fucking crap !, profesori de educație financiară care așteaptă tremurând ziua de salariu ori încasările de la seminariile bed time stories pentru mucoși , care dintre ei dețin companii de succes național măcar ?

  • La pilonul 3 valoarea actuala a activului e mai mica decat suma contributiilor. Halal investitie am facut. Pana in 2020 avea un randament anual de vreo 7-8%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`