Prima pagină » Economic Local » Sfaturile specialiștilor pentru ieșenii care vor să cumpere acțiuni la Hidroelectrica
Sfaturile specialiștilor pentru ieșenii care vor să cumpere acțiuni la Hidroelectrica

Sfaturile specialiștilor pentru ieșenii care vor să cumpere acțiuni la Hidroelectrica

29 iun. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Specialiștii în brokeraj oferă sfaturi ieșenilor care vor să cumpere acțiuni la Hidroelectrica. Una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est a fost listată la Bursă, iar cei interesați pot cumpăra acțiuni. Oferta se va desfășura în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023 și este destinată atât segmentului de retail, cât și investitorilor instituționali. Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de euro și profit de 2 miliarde în 2022, compania Hidroelectrica este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienți casnici și industriali

Ieșenii care vor să cumpere acțiuni la Hidroelectrica trebuie să treacă prin mai multe etape. După ce compania a fost listată la Bursa de Valori București, persoanele fizice pot să fie acționari la această companie. Potrivit lui Mihai Constantinescu, Investitor si Trainer de Educatie Financiara, cei care vor să cumpere acțiuni trebuie să își deschidă mai întâi un cont de brokeraj.

„În ultimele zile am primit multe întrebări despre cum poți deschide un cont de brokeraj și cum subscrii la oferta publică de acțiuni Hidroelectrica, astfel că vin cu câteva sfaturi. În primul rând, alege unul dintre brokerii autorizați. Aceștia sunt Banca Comercială Română, Swiss Capital S.A., Wood&Company, BRD Groupe Societe Generale, BT Capital Partners, IFB Finwest, Prime Transaction, BRK FINANCIAL GROUP SA, Estinvest SA, Muntenia Global Invest, Goldring, TRADEVILLE, VOLTINVEST, Bursa Română de Mărfuri (BRM), INVESTIMENTAL SA, BLUE ROCK FINANCIAL SERVICES, Interfinbrock Corporation.

Pentru a fi cât mai facil, încearcă să alegi un broker care permite deschiderea rapidă a contului online. Eu am cont la Tradeville și pe acesta îl folosesc pentru a cumpăra acțiuni Hidroelectrica. Asta nu înseamnă că e vorba de o afiliere cu Tradeville, ci doar un exemplu. După deschiderea contului, transferă banii din contul tău bancar în contul bancar al brokerului, cont afișat pe site-ul brokerului.

Pentru a transfera banii cât mai rapid, alege să transferi banii în contul deschis la aceeași bancă de unde transferi și tu banii și menționează în detaliile plății contul tău de client de la broker (îl poți găsi menționat la Tradeville, în colțul dreapta sus)”, susține Mihai Constantinescu, Investitor si Trainer de Educatie Financiara.

Ieșenii care vor să cumpere acțiuni la Hidroelectrica trebuie să aibă în conturi o sumă minimă de 5.600 de lei

Următoarele etape presupun ca banii să vie virați în contul de brokeraj și să fie disponibilă o sumă minimă de 5.600 de lei.

„Suma minimă pe care trebuie să o ai în contul de tranzacționare pentru a putea participa la oferta Hidroelectrica este de 5.600 de lei (50 de acțiuni * 112 lei). Adaugă un pic mai mult pentru eventuale comisioane. Atenție! Pentru a putea beneficia de discount-ul de 3 la sută din preț, contul de broker trebuie să fie deschis, banii în contul brokerului și ordinul de cumpărare plasat până astăzi, inclusiv, joi, 29 iunie 2023.

După ce banii au intrat în contul de brokeraj poți introduce ordinul de tranzacționare, după cum urmează (detalii valabile pentru cont deschis la Tradeville): cauți în căsuța «Caută simbol» din dreapta sus simbolul H2O. Apeși pe butonul verde «CUMPĂRĂ». La căsuța «cantitate» pui 50 (dacă vrei să cumperi de suma minimă) sau numărul de acțiuni pe care dorești să le achiziționezi, împărțind suma pe care vrei să o investești la 112 și afli numărul de acțiuni. Preț – 112. Operație – rămâne «CUMPĂR».

Valabilitate – se alege din meniu opțiunea «OPEN» apoi apeși «Trimite». Acceptă termenii și condițiile. Se mai deschide aceeași pagină încă o dată și trebuie completate detaliile de mai sus, apoi «Trimite». Atenție! Ordinele introduse sunt irevocabile”, mai explică Mihai Constantinescu, investitor si Trainer de Educatie Financiara.

Interesul pentru acțiunile la Hidroelectrica este ridicat

Acesta mai spune că multe persoane vor să cumpere acțiuni, dar nu știu cum să o facă.

„Pentru un investitor începător se recomandă diversificarea portofoliului! Aceasta nu este o recomandare de a investi în acțiunile Hidroelectrica, fiecare investitor are obligația să își facă propriile analize și să decidă în nume propriu. Rolul acestei informări este de a-i ajuta pe cei hotărâți să investească, dar care nu știu cum să o facă. Pe data de 12 iulie, acțiunile Hidroelectrica vor intra la tranzacționare. În primele 2 zile de la deschiderea ofertei, tranșa investitorilor persoane fizice (retail) a fost subscrisă în proporție de 63 la sută”, mai spune Mihai Constantinescu.

De asemenea, a fost spart pragul de 1 miliard de lei, subscrieri din partea micilor investitori în oferta de listare a Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori București. Astfel, erau înregistrate 8,9 milioane de acțiuni. După desfășurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute și se va adresa Bursei de Valori București pentru obținerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacționare a acțiunilor emise.

Hidroelectrica a avut o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei

Una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est a fost listată la Bursă, astfel că ieșenii pot cumpăra acțiuni la Hidroelectrica. Oferta se va desfășura în perioada 23 iunie – 4 iulie 2023 și este destinată atât segmentului de retail, cât și investitorilor instituționali. Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei și profit de 2 miliarde de lei, în 2022, compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienți casnici și industriali. Nu statul vinde acțiunile Hidroelectrica, ci Fondul Proprietatea, care este o societate pe acțiuni, înființată de Guvernul României la data de 28 decembrie 2005.

Oferta pentru cei care vor să cumpere acțiuni este pentru un număr de 78.007.110 acțiuni, adică 17,34 la sută. Dacă cererea este mai mare, Fondul va putea vinde tot ce deține la Hidroelectrica, adică aproape 20 la sută. Statul este acționar și la Fondul Proprietatea, nu numai la Hidroelectrica (unde deține 80,0561 la sută, prin Ministerul Energiei), deținând 5,97 la sută. Așadar, va avea de câștigat din listarea companiei. Compania Hidroelectrica a anunțat că, începând cu luna aprilie 2023, consumatorii vor plăti mai mult pentru facturile la energie.

Pe de altă parte, ieșenii care încă nu au cumpărat acțiuni la Hidroelectrica o mai pot face până pe 4 iulie 2023.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`