Prima pagină » Local » Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru credincioși: „Pentru fiecare icoană pe care o ai în casă trebuie să faci o închinăciune și zilnic să le atămâiezi” – VIDEO

Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru credincioși: „Pentru fiecare icoană pe care o ai în casă trebuie să faci o închinăciune și zilnic să le atămâiezi” – VIDEO

22 nov. 2022, 10:43,
BZI.ro, în Local

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași a oferit, în emisiunea BZI LIVE, câteva sfaturi prețioase pentru credincioși. De ce este important să atămâiem icoanele în fiecare zi?

Tămâierea reprezintă un mod de cinstire duhovnicească a icoanelor, a obiectelor de cult și chiar a Sfintelor Taine. Mireasma tămâiei este asociată cu mireasma lui Dumnezeu, simbolizând astfel energiile divine și harul dumnezeiesc. Parfumul deosebit al tămâiei denotă și virtuțile pe care le au sfinții prin participarea lor la energiile lui Dumnezeu. Este binecunoscut faptul că icoanele și moaștele sfinților răspândesc adesea un miros bineplăcut supranatural sau izvorăsc un ulei parfumat – mir –, care are aceeași semnificație.

Sfaturile părintelui Calistrat Chifan pentru credincioși: „N-ajunge că am pus icoana undeva într-o cameră și la Paști am să o șterg de praf și îi spăl perdeluța”

Părintele Calistrat sfătuiește toți credincioșii să tămâieze icoanele pe care le au în casă în fiecare zi, pentru că ele reprezintă biserica casei. Îndrăgitul duhovnic este de părere că nu este suficient să punem icoanele într-un loc al casei, să le ștergem de praf la Paști și să le spălăm perdeluța din când în când, ci trebuie să le cinstim.

„Trebuie să studiem fiecare etapă a vieții noastre. Cu ce am fost azi mai bun ca ieri și cu ce sunt mai bun azi decât ieri și cu ce pot fi mai bun azi pentru mâine? N-ajunge că am pus icoana undeva într-o cameră și la Paști am să o șterg de praf și îi spăl perdeluța. Avem icoană, dar ce ne spune în canoanele bisericii? Pentru fiecare icoană pe care o ai în casă trebuie să faci o închinăciune și zilnic să le atămâiezi. Câți oameni atămâiază zilnic icoanele, pentru că aia e biserica casei?”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat a adăugat că, potrivit Noului Testament, am împrumutat rânduiala iudaică și am transformat-o în cea creștinească. Aceasta cuprinde ceasul unu, ceasul doi, ceasul șase, ceasul nouă, vecernia, utrenia, mezonoptica, care se împletesc cu psalmi și cântări în dumnezeiasca Liturghie.

„Ce spune psalmistul David? „De șapte ori în zi te-am lăudat pe Tine, Doamne”. Așa era în timpul Vechiului Testament. Și acum, în Noul Testament, facem același lucru. Noi, de fapt, nu am făcut altceva decât am împrumutat rânduiala iudaică și am transformat-o în cea creștinească. Ceasul unu, ceasul doi, ceasul șase, ceasul nouă, vecernia, utrenia, mezonoptica și facem ceasurile în biserică. Adică avem cele șapte laude ale bisericii. Împletiri de cântări cu psalmi. Și după aceea le încununăm cu dumnezeiasca Liturghie, care, în Vechiul Testament era jertfirea păsărelelor, animăluțelor, oițelor, căprițelor, mieilor, vițeilor și așa mai departe. Și ce spune psalmistul David? „Ce voi răsplăti Domnului pentru toate cele ce mi-a dat mie? Paharul mântuirii voi lua și numele Domnului vom chema.” Deci cu ce încununăm noi, de fapt, toată rugăciunea? Cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, cu euharistia. Dar eu luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă sunt la biserică, ce mă fac? De unde iau euharistie? O iau din rugăciune.”, a adăugat părintele.

Părintele Calistrat Chifan: „Primul chip de a te împărtăși este anafura și agheasma”

Conform arhiepiscopului Simeon Tesalonicul, primul chip de a ne împărtăși este anafura și agheasma. Apoi, credinciosul ar trebui să atămâieze icoanele, să spună rugăciunea, să se așeze în genunchi și să își facă ritualul dimineții, în funcție de sufletul fiecăruia.

„Mă duc la Simeon Tesalonicul, arhiepiscopul Tesalonicului, marele liturgist ortodox, care ne arată: primul chip de a te împărtăși este anafura și agheasma, care s-au sfințit în biserică. Dacă eu am atămâiat iconițele de dimineață și am spus rugăciunea și m-am pus în genunchi și mi-am făcut ritualul dimineții pentru sufletul meu, sufletul meu intră în comuniune cu Liturghia cerească. În momentul în care eu m-am rugat, deja m-am împărtășit prin puterea rugăciunii.”, a precizat părintele Calistrat, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii
  • Părinte,cu aceste sfinte sărbători,de care ne vb noua,ce ai donat,nevoiașilor,dar din propriul buzunar,ne spui?

  • huo barbos jegos

    kklistrat bate femei si fute-n cur baietei de 14 ani
    vrea cate un milion pe pomelnicele cu care se sterge la cur

  • Călugăr Sihăstrie

    La fiecare icoană tragi niște dumnezei, spargi botu la cîte o guralivă , mau omoei un cal cu lopata ? mai bați cîre un călugăr dw îl bagi în spital , studenții de la teologie să stea capră și fiecare creștin să vină cu suta de lei că tu te kaci pe cinci lei cu care tw înjură creștinii , ce 10 % ca la vrăjitoare ? tu ești 100 %

  • Părinte,când faci daruri pt sfintele sărbători,sa vând vine vb sa dai,o dai la întors?

  • Părinte,când faci daruri pt sfintele sărbători?

  • Tu ne ,,atamaiezi,,pe noi ,in fiecare zi,mai lasă ne,știm și noi drumul la biserica,daca e cazul.

  • Da ghinileo făcut părinților fără batic picap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024