Prima pagină » Actualitate » Sfaturile medicului Adrian Marinescu pentru părinți înainte de începerea anului școlar
Sfaturile medicului Adrian Marinescu pentru părinți înainte de începerea anului școlar

Sfaturile medicului Adrian Marinescu pentru părinți înainte de începerea anului școlar

24 aug. 2020, 13:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul „Matei Balș“ din București, le-a transmis mai multe sfaturi părinților înainte de începerea anului școlar. Medicul susține că părinții trebuie să fie foarte atenți la diferențele dintre o gripă, o viroză și COVID-19. Asta în condițiile în care părinții vor fi nevoiți să completeze declarații despre starea de sănătate a copiilor în momentul în care va începe școala.

Medicul îi sfătuiește pe părinți să învețe care sunt diferențele  pentru că cele trei boli au simptome similare.

În plus, Adrian Marinescu avertizează că un procent destul de mare nu are deloc simptomatologie, iar în cazul lor doar măsurile de prevenție sunt cele care ne feresc.

„În momentul în care vorbim de pierderea gustului și mirosului, simptome care apar destul de repede, sau simptomatologie respiratorie cu o lipsă de aer, ar putea să ne ducă cu gândul la SARS-COV-2”, spune medicul Adrian Marinescu.

Sfaturile medicului Adrian Marinescu pentru părinți înainte de începerea anului școlar

Medicul infecţionist de la Spitalul „Matei Balș“ din București susține că este important ca în momentul în care cel mic are o simptomatologie primul lucru care trebuie făcut este să fie izolat și să ajungă din nou în comunitate doar după ce lucrurile se lămuresc pentru a nu exista riscul de transmitere.

”E modalitatea cea mai importantă care ne ferește de gripă și în plus trebuie să ne gândim că dacă avem ghinionul să facem în același timp și gripă și COVID-19 riscul de a face o formă severă e mult mai mare. Copilul trebuie să stea acasă până când lucrurile se lămuresc, iar părintele trebuie să comunice cu pediatrul sau cu medicul de familie și să apeleze la serviciul 112 atunci când e nevoie”, a mai spus Adrian Marinescu.

Atenție la măsurile de prevenire!

Medicul face apel la părinți să aibă grijă de starea de sănătate a copiilor pentru a nu se ajunge la situația în care școala ar deveni un spațiu nesigur din cauza unui număr mare de copii care aduc infecția cu COVID-19 în unitatea de îmvățământ.

”Faptul că la un moment dat părinții vor monitoriza ce se întâmplă cu cei mici este un lucru bun, pentru că ei îl văd în permanență pe cel mic și își dau seama primii de o simptomatologie. Dacă ar ajunge la școală se pune problema de triaj și lucrurile poate ar fi mai puțin clare”, a mai spus el.

Medicul de la Institutul Clinic Matei Balș din Capitală consideră că, legat de protecția copiilor, la școală, se impun aceleași măsuri de protecție: distanțare, evitarea contactului, reguli de igienă și mască.

”Masca trebuie purtată corect! Se acoperă gura și nasul și să fie etanșă la nivelul feței, ca altfel degeaba o purtăm”, a menționat Adrian Marinescu.

Avertisment pentru tineri

Medicul infecționist le transmite tinerilor tineri că deși se consideră de multe ori „imuni” în fața COVID-19, lucrurile nu stau deloc așa. Vorbim de persoane de vârstă medie, supraponderale, cu boli necunoscute.

„Vorbim în permanență doar de persoane în vârstă și de cei care au boli cronice știute, dar există persoane de vârstă medie care poate se consideră sănătoase, dar poate sunt supraponderale, au boli de care nu știu”, a spus medicul Adrian Marinescu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *