Deși „părăsirea cuibului de către pui” poate fi dificilă pentru părinți, iar îngrijorările cu privire la pericolele existente pot fi reale, dorința unui tânăr de a urma cursurile la o universitate în alt oraș poate fi la fel de reală și susținută de argumente puternice. Nevoia de control și de verificare permanentă a copilului este firească, însă pentru a se tempera, psihologii ieșeni oferă o serie de sfaturi sfaturi pentru părinți pentru a evita apariția unor crize de familie.
Într-o situație de acest gen este important ca părinții să reprezinte un suport în procesul educațional al viitorului student.
Sfaturi pentru părinții îngrijorați
Mesajul transmis părinților este să fie să fie răbdători, să rămână în ascultare, să rămână fără critică și să primească atât cât adolescentul lor le oferă.
“În acest sens, discuțiile pot fi purtate de la adult la adult, utilizând o schema de tip costuri – beneficii pe termen scurt, mediu și lung. Chiar dacă există o serie de amenințări, există și o mare serie de oportunități pentru un elev care alege sa studieze la o universitate în alt oraș. Recomandările pe care le fac eu părinților sunt legate de cântărirea situației într-un mod cât mai rațional, deoarece pericole pot exista peste tot, dar nu oriunde există oportunități și beneficii pentru dezvoltarea personală și profesională a viitorului student. Să privească spre tradiția universității, excelența pe care o promovează și o dezvoltă, oportunitățile de carieră, profesori și organizații studențești existente, programele de studiu și corelarea lor cu piața muncii, spațiile de învățare și recreere, alumnii universității și dinamica orașului. Pot fi de acord cu argumentul că performanță se poate face oriunde, dar este foarte important și mediul în care are loc aceasta, întrucât avem nevoie de oameni dezvoltați pe mai multe dimensiuni ale vieții, nu doar cel academic”, a declarat psihologul și psihoterapeutul ieșean Ștefan Basil.
Întrebări care creează neliniște
Pentru majoritatea părinților, perioada de acomodare după plecarea tinerilor la facultate, în alt județ este extrem de dificilă. Frecvent, părinții tind să-și pună o serie de întrebări ce îi macină.
“Oare ce mi se întâmplă de am nevoie să vorbesc în fiecare seară cu adolescentul meu? Să întreb: «Ai mâncat? Ți-ai încălzit mâncarea? Ți-ai spălat hainele. Ești singur? Se aude ceva pe acolo… Astăzi te culci, dar să te învelești bine. E ora 10:00, deja ar trebui să te culci». Și adolescentul nostru e în cămin, mai o petrecere pe acolo, mai adună colegii să învețe, poate are un proiect. Ce se întâmplă de fapt adolescentului: este între 2 lumi“, adaugă Ștefan Basil.
Rezolvarea ar fi ca părinții să stea mai departe de nevoia de control, să exploreze, iar pe de altă parte să-și aducă aminte care erau nevoile lor atunci când erau adolescenți în formare și atunci când erau un în primul an de facultate, de exemplu. Și ca această modalitate să se bucure și de mai mult succes, părinții pot apela și la mesaje pozitive citite zilnic, dar și la sfaturile pentru părinți prezentate.
Si eu am fost student,de aceea va sfatuiesc sa le da-ti niste norme de conduita elementare, pentru ca vor face tot ce vor ei. Daca veti fi insistenti, cu siguranta o sa va faceti un car de nervi. Toti !