Prima pagină » Stiri si curiozitati » Sfaturi pentru eliminarea algei BBA din acvariu. Ce cauzează dezvoltarea algelor negre
Sfaturi pentru eliminarea algei BBA din acvariu. Ce cauzează dezvoltarea algelor negre

Sfaturi pentru eliminarea algei BBA din acvariu. Ce cauzează dezvoltarea algelor negre

14 sept. 2023, 11:46,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Termenul Black Beard Algae (BBA) se referă la algele din genul Audouinella, care conține multe subspecii. Speciile de Audouinella apar atât în apă marină, cât și în apă dulce. Aceste alge sunt scurte, pufoase, și au o nuanță roșiatica sau neagră. Ele cresc în ciorchini mici și apar mai întâi ca niște puncte negre și blănoase, la fel de mici ca vârful unui stilou. Ele se găsesc adesea pe marginile frunzelor mai vechi ale plantelor sau pe orificiile de filtrare. Unele specii pot crește un pic peste un centimetru în lungime.

Ce cauzează dezvoltarea de alge BBA

De multe ori, observăm creșterea algei cunoscute sub numele de „Black Brush Algae” (BBA) pe marginile frunzelor plantelor cu creștere lentă, pe decoruri, lemn și echipamentele mecanice din acvariul nostru. Acest tip de algă poate apărea și în zonele cu curgere rapidă ale filtrului și formează tufe sau “pete” de smocuri negre fine, având o lungime de aproximativ 0,5 cm.
Cauza acestui fenomen poate varia în funcție de nivelurile de iluminare din acvariu.

În acvarii cu iluminare puternică, apariția BBA poate fi un indiciu al nivelurilor scăzute sau fluctuante de dioxid de carbon (CO2) sau a lipsei de circulație a apei în jurul plantelor. În acvarii cu iluminare scăzută, apariția BBA este adesea rezultatul schimbărilor în nivelurile de CO2. Pentru a remedia această problemă într-un acvariu cu iluminare puternică, este necesar să creștem nivelul de CO2 și/sau să îmbunătățim circulația apei în jurul plantelor. În primul rând, trebuie să tăiem și să îndepărtăm plantele afectate.

Nivelurile de CO2 trebuie să crească treptat la 30 ppm sau mai mult, dar trebuie să fim atenți la starea peștilor, deoarece aceștia pot avea dificultăți de respirație sau pot sta la suprafața apei dacă nivelul de CO2 este prea ridicat. Asigurați-vă că există un flux de apă adecvat în întregul acvariu și o bună mișcare a apei la suprafață. Adăugarea unei pompe de apă poate ajuta la îmbunătățirea circulației. În cazul unui acvariu cu iluminare slabă și fără injecție de CO2, evitați schimbările frecvente ale apei, deoarece apa de la robinet conține adesea cantități semnificative de CO2 dizolvat, ceea ce poate duce la fluctuații ale nivelului de CO2 în acvariu, favorizând dezvoltarea BBA. Acest tip de algă reacționează mai rapid la schimbările de CO2 decât plantele.

Sfaturi pentru eliminarea acesteia din acvariu

Este important de menționat că peștii Siamese Algae Eaters sunt cunoscuți pentru a mânca BBA și pot fi utilizați pentru controlul acestei alge. Dacă doriți să eliminați BBA cu ajutorul produselor chimice, precum Flourish Excel sau EasyCarbo, trebuie să urmați cu atenție anumiți pași.

Opriți filtrarea și pompa de apă. Dozați produsul direct pe zona afectată cu o seringă de insulină (1 ml). Cu EasyCarbo, aveți grijă să dozați mai sus, deoarece acesta are o densitate mai mare și tinde să se depună în partea de jos. Lăsați soluția să acționeze timp de 5 minute și apoi reporniți filtrul. Repetați acest proces de câte ori este necesar. Inițial, BBA va trece de la culoare neagră la roșie, apoi la o nuanță albicioasă, înainte de a dispărea complet. Dacă aveți BBA pe țevile filtrelor, pe încălzitor sau pe oricare alt element tehnic din acvariu, puteți scoate aceste elemente din acvariu și le puteți curăța cu clor. Asigurați-vă că utilizați clor obișnuit, nu variante florale ale acestuia. Clorul va dizolva BBA, dar este esențial să clătiți cu grijă orice urmă de clor și să nu reintroduceți elementele curățate în acvariu.

Dacă substratul acvariului este afectat de BBA și produsele menționate anterior nu au efect, există două opțiuni. Dacă substratul este inert și permite acest lucru, puteți să-l fierbeți pentru a elimina algele. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la substratul colorat, deoarece acesta nu poate fi supus fierberii. Schimbați complet substratul cu unul nou pentru a elimina definitiv aceste alge BBA din acvariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *