Prima pagină » Culinar » Sfaturi pentru cele mai bune găluște din făină. Rețetă de nokedli ungurești pentru începători

Sfaturi pentru cele mai bune găluște din făină. Rețetă de nokedli ungurești pentru începători

20 oct. 2023, 11:58,
BZI.ro, în Culinar

Nokedli, sau galuște din făină ungurești, sunt una dintre cele mai iubite garnituri din bucătăria maghiară. Acestea sunt de obieci servite alături de feluri de mâncare bogate și sățioase (precum papricaș), însă pot fi și un înlocuitor excelent pentru paste.

Cum să faci cele mai bune găluște din făină

Procesul de preparare este mai simplu decât crezi. Dacă ești intererat să faci nokedli de casă, poți încerca să folosești lapte în loc de apă. Nokedli cu lapte este un fel foarte îndrăgit de austrieci, care obișnuiesc să-l servească cu ceapă prăjită sau brânză. Pe scurt, iată la ce să fii atent atunci când faci nokedli.

Proporțiile ingredientelor. Ingrediente pentru nokedli includ făină, sare, apă și ouă. Cantitatea acestora variază în funcție de obiceiurile locale, dar în general se spune că la fiecare 30 de grame de făină se adaugă un ou. În regiunea Szabolcs, oamenii folosesc multe ouă, unii amestecând 8-10 ouă la 1 kilogram de făină. Experimentează abia dup ace stăpânești rețeta de bază!
Inovează. După ce ai rețeta de bază la îndemână, merită să încerci și noi variante. În aluatul de nokedli poți adăuga ierburi aromate tăiate mărunt, usturoi sălbatic, spanac, roșii uscate, ceapă verde, pătrunjel sau poți înlocui apa cu laptele. Poți să adaugi și griș sau smântână pentru a face aluatul mai pufoas.
Amestecă aluatul fix înainte de a-l fierbe. Deși multă lume preferă să pregătească în avans, cum ar fi să taie legumele înainte de gătit, în cazul preparării găluștelor de făină ungurești nu este permisă această practică. Amestecarea aluatului trebuie să se facă imediat înainte de gătire, altfel nokedli se vor întări în timpul fierberii.

Mod de preparare

Mai întâi, adaugă făina într-un bol, amestec-o cu sarea și apoi formează o adâncitură în mijloc pentru ou. Apoi, amestecă oul cu apa până obții un aluat moale, fără a-l amesteca excesiv. Întotdeauna adaugă nokedli în apă clocotită și sărată. Poți folosi un dispozitiv special pentru aceste găluște sau poți folosi metoda tradițională, razuid aluatul prin găurile mari ale răzătoarei, după cum puteți vedea în galeria foto. Atunci când adaugi găluștele din făină în cratița cu apă, amestecă-le pentru a preveni lipirea, apoi așteaptă să înceapă să fiarbă din nou apa. După 2-3 minute, poți să le scoți din cratiță folosind o strecurătoare. Nu pune prea multe găluște în oală deoarece există riscul să se lipească între ele.

Este bine să le treci sub un jet de apă rece, asemenea pastelor? Acesta este unul dintre marile dezacorduri legate de prepararea găluștelor din făină. Dacă le servești imediat nu este nevoie să le clătești cu apă, dar le poți tăvăli prin unt sau ulei, astfel încât să nu se lipească până la servire. Dacă nu le treci sub un jet de apă, aceste găluște ungurești ar putea deveni puțin lipicioase, de aceea mulți oameni le clătesc cu apă rece, dar dezavantajul este că se răcesc rapid. Este mai bine să folosești metoda menționată anterior, adică să le tăvălești prin unt, ulei sau alte grăsimi.

Cea mai neplăcută parte a preparării nokedli este curățarea ustensilelor speciale. După ce ai terminat de preparat aceste găluște din făină, înmoaie imediat ustensilele folosite în apă, căci cu cât le lași mai mult, cu atât va fi mai greu să le cureți. Pentru o curățare mai ușoară, este recomandat să folosești un dispozitiv sau răzătoare din plastic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *