Sfaturi de la Oana Gheorghiu, vicepresedinte la „Dăruieşte Viaţa”, pentru a trece cu bine epidemia de coronavirus:
„Nu sunt medic, nu sunt specialist, nu sunt nimic de genul ăsta. Scriu această postare asumându-mi eventuala supărare a unor profesioniști din sănătate, care vor considera că nu au de ce să primească lecții de la cineva care nu e de specialitate. Tocmai de aceea spun de la început că această postare nu se vrea o lecție. E mai mult o rugăminte.
După Colectiv am încercat să aflăm de ce la noi sunt atât de multe infecții nosocomiale? De ce mor anual zeci de mii de oameni din cauza infecțiilor, de ce avem cei mai rezistenți germeni, de ce nu îi putem combate?
Așa am ajuns să aflăm că la noi NU se respectă protocoalele “mâini curate,” cele atât de invocate în ultimele zile. Grav este că aceste protocoale NU sunt respectate de personalul medical (iertare pentru generalizare, dar nivelul nosocomialelor obligă la asta) fie din necunoaștere, fie din lipsă de timp (prea puțin personal pentru numărul de pacienți), fie din neglijență.
Acum este cel mai bun moment să vorbim despre asta, pentru că acum poate fi grav. Pentru toți.
Sfaturi pentru cadrele medicale, de care pot depinde vieţile pacienţilor
În ultimii ani am mers mult prin spitale (și publice, și private) și nu există spital în care să fi intrat să nu văd asistente, infirmiere, brancardieri, medici care să nu aibă pe mână bijuterii, verighete, ceasuri, brățări, unghii lungi și lăcuite (lacul de unghii este poros), uneori unghii false.
Toate acestea înseamnă focare de infecții. Nu, nu zic eu asta. O zic specialiștii și aici trebuie să-i mulțumesc Andreei Moldovan, medic infecționist și epidemiolog totodată, cea care a reușit să obțină în 2011 premiul pentru cel mai curat spital din Europa. Andreea mi-a explicat că aceste bijuterii, oricât s-ar spăla pe mâini o persoană sau s-ar dezinfecta, este imposibil să fie perfect curățate, așa că ele sunt adevărate focare de infecții.
Coronavirusul are o putere fantastică de transmitere, iar mâinile sunt principal cale. Așa că dragi medici, asistente, infirmiere, vă rog să renunțați la bijuterii, la unghii, la ceasuri. Și atenție la telefoanele mobile… ele sunt cele mai murdare obiecte pe care fiecare dintre noi le are. Așa cum zicea Andreea, cu mâinile acelea, pe care aveți bijuterii, care pot fi purtătoarele unor virusuri sau bacterii, pregătiți seara, acasă, mâncare copiilor voștri. E despre voi, despre familiile voastre și apoi despre pacienți.
Acesta este un apel, mai ales, către medicii epidemiologi din spitale, pe care îi rog să nu se lase, să se impună, să controleze și să semnaleze nerespectarea protocoalelor. Nu mai e de glumă.
În fotografiile de mai jos puteți vedea culturile de pe inelele unor asistente. Specialiștii înțeleg ce e acolo.
Așa că vă rog, aveți grijă de voi, ca să puteți avea grijă de familiile voastre și de cei bolnavi.”