Prima pagină » Eveniment-Social » Sfaturi pentru Bacalaureat 2022. Tinerii ieșeni vor susține luni prima probă din cadrul celui mai important examen!

Sfaturi pentru Bacalaureat 2022. Tinerii ieșeni vor susține luni prima probă din cadrul celui mai important examen!

18 iun. 2022, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Testarea obligatorie la Limba și literatura română, din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului, este programată luni, 20 iunie 2022. În acest context, profesorii oferă câteva sfaturi pentru Bacalaureatul de anul acesta, pentru a veni în sprijinul candidaților și pentru a-i ajuta să trateze cât mai bine subiectele

„Examenul maturității” se va desfășura în toată România, absolvenții claselor a XII-a fiind mai mult decât stresați de presiunea acestei evaluări finale, ce le poate influența viața pe termen lung. Tocmai de aceea, profesorii îi sfătuiesc să fie foarte atenți după ce primesc subiectele.

Fete in banci, scriind

Candidații sunt sfătuiți să aibă grijă

Sănătatea emoțională este cea mai importantă

Baiat cu capul pe masa, inconjurat de carti

Tinerii care vor susține examenul de Bacalaureat au emoții

Serinella Zara, unul dintre profesorii de Limba și literatura română de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, le spune elevilor cum să se raporteze la acest examen important.

„Din punctul meu de vedere, dar și al elevilor, acest examen este destul de frustrant, prin prisma faptului că abilitățile lor nu sunt puse cu adevărat în valoare, pe de o parte. Pe de altă parte, acel eseu de la subiectul III nu este atât de bine structurat, cum se spune, pentru că de obicei elevii îl învață dintr-o carte de comentarii sau de la profesor. Prea puțini sunt dornici să elaboreze acest eseu de unii singuri, chiar dacă ar fi în stare. În rest, cred că acest examen este mai degrabă unul psihologic, pentru că se adună două lucruri, presiunea examenului propriu-zis și ideea că trebuie să se gândească ce vor face în viitor. Astfel, se dublează, se triplează momentul acesta în sinele lor. Mai departe, fiecare vrea să facă cea mai bună alegere pentru viitorul său, dacă mai sunt și îndrăgostiți, se poate ajunge la o stare de implozie. Cred că echilibrul emoțional, care este câștigat din multe câmpuri de existență, este cel mai important, înaintea învățatului”, a declarat Serinella Zara.

În plus, profesorul afirmă că elevii copleșiți de „greutatea” acestui examen pot da greș

„Chiar dacă examenul în sine este unul relativ simplu, iar eu le spun asta în fiecare an, mai ales că mereu am avut rezultate excelente, tensiunea acumulată îi face pe unii să devină relativ neputincioși. Trebuie mult antrenament și multă susținere din partea profesorilor, ca ei să depășească așa cum se cuvine acest examen. Elevii trebuie să fie mai realiști, nu au răbdare, nu dau timpului spațiu să facă ceea ce trebuie să facă pentru fiecare interval de timp. Ei la 18 ani trebuie să ia și note foarte mari în Bacalaureat, pentru a intra la cea mai bună facultate, un lucru inutil din punctul meu de vedere, să pui presiunea unei note de 9,70 sau 10 pe care trebuia să o ia pentru a intra la o anumită facultate”, a adăugat Serinella Zara.

Fata cu mana la cap si carti in mana stanga

Psihologii ieșeni îi sfătuiesc pe elevi

Sfaturi pentru Bacalaureat, utile pentru candidați

Fata langa o femeie, pe canapea

Părinții trebuie să-și susțină copiii

Psihologul Ginette Smaranda consideră că este important ca tinerii să se recreeze și să se odihnească înainte de testare.

„Este indicat ca aceștia să facă exerciții de respirație în fiecare zi până la examen, cât și în ziua examenului. În ziua de dinainte de examen, să se relaxeze prin activități sportive ușoare în aer liber, fie că este vorba de o plimbare cu bicicleta sau plimbare pe jos, și să doarmă minimum 8 ore în nopțile de dinaintea examenului”, a precizat Ginette Smaranda.

Ajunși în ziua cea mare, ziua examenului, după ce candidații reușesc să-și controleze sentimentele, aceștia trebuie să abordeze cerințele cu mare atenție și seriozitate.

Brîndușa Pleșca, profesor de Limba și literatura română la Liceul „Tehnologic Economic de Turism” din Iași, a oferit sugestii care îi pot ajuta pe elevi în ziua Bacalaureatului, făcând trimitere, din nou, la multitudinea emoțiilor în ziua de examen.

„În primul rând, pe cât posibil, elevii să fie atenți la gestionarea emoțiilor. Lucrul acesta e, în general, mai ușor de realizat din momentul în care s-au primit subiectele. Urmează apoi o lectură a subiectului la prima vedere, pentru familiarizarea cu acesta. Pentru aprofundare, textul la prima vedere trebuie citit de cel puțin două ori. Trebuie acordată atenție la formularea răspunsurilor: corectitudine științifică, logică în exprimare, corectitudine gramaticală, de punctuație, respectarea numărului de cuvinte cerute.

În ceea ce privește textul argumentativ, acesta trebuie să respecte rigorile specifice unui astfel de tip de text. Eseul literar impune și el o rigurozitate specifică, îmbinând elemente de teorie literară cu elemente ce țin de cunoașterea unor opere literare cerute de programa examenului de Bacalaureat. Foarte importat este aspectul tezei. Scrisul trebuie să fie lizibil, așezarea în pagină corespunzătoare și trebuie respectate normele gramaticale în vigoare”, a declarat Brîndușa Pleșca.

Cu siguranță, aceste sfaturi pentru Bacalaureat îi pot ajuta pe elevii ieșeni să obțină rezultatele dorite, conștientizând cât de important este să nu cadă pradă emoțiilor.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Playtech.ro
Răsturnare uluitoare de situaţie! Mihaela Rădulescu a povestit cum a murit, de fapt, Felix: 'Cu mine strigând...
observatornews.ro
Mihaela Rădulescu, mesaj sfâșietor după moartea lui Felix Baumgartner: "Felix, noi eram...iubire"
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Evz.ro
Bărbații din viața Mihaelei Rădulescu. Trecut agitat pentru vedetă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Pensii private 2025: cum se calculează impozitul de la 1 august. Calcul concret pentru sumele încasate
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Felix Baumgartner a spus 3 cuvinte înainte să moară!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025