Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Coronavirus: sfaturi pentru a opri atingerea feței, locul prin care virusul ucigas intra in corp

Coronavirus: sfaturi pentru a opri atingerea feței, locul prin care virusul ucigas intra in corp

03 apr. 2020, 14:52,
în Sanatate

Sfaturi pentru a opri atingerea feței. Nasul, ochii și gura sunt porți de intrare pentru virusul Covid-19. Este posibil să se limiteze aceste mici gesturi inconștiente între mâini și față, pentru un anumit timp, datorită câtorva sfaturi practice.

În medie, mâna noastră intră în contact cu fața noastră de 3.000 de ori pe zi. Potrivit unui studiu din 2015 realizat în Statele Unite, studenții de medicină își ating fețele de 23 de ori pe oră. „Nasul, ochii și gura sunt porți pentru viruși și bacterii”, au spus oficialii din domeniul sănătății.

Coronavirus: sfaturi pentru a opri atingerea feței

Nasul, ochii și gura sunt porți pentru virusul Covid-19. Este posibil să se limiteze aceste mici gesturi inconștiente între mâini și față, pentru un anumit timp, datorită câtorva sfaturi practice.

De ce îți atingi atât de mult fața?

Coronavirusul este răspândit prin picături de la tuse sau strănut. Atingând o suprafață contaminată și aducându-ne mâinile la mucoase, cum ar fi nasul, gura sau ochii, riscăm contaminarea. Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și multe instituții au solicitat să se evite contactul intre mâna si față cât mai mult posibil.

Sfaturi pentru a opri atingerea feței. De ce îți atingi atât de mult fața?

Micile gesturi inofensive, cum ar fi frecarea nasului, frecarea ochilor sau atingerea frunții sunt inconștiente si înseamnă că asa procedam la ameliorarea tensiunilor musculare sau emoționale.

Ar fi un reflex arhaic, împărtășit și de verii noștri gorilele, orangutanii și cimpanzeii.

Unele studii au arătat că fătul isi atinge fața înainte de naștere, iar alte lucrări sugerează că punem mâinile pe față după ce am fost în contact cu semenii noștri pentru a le simti mirosul. Mâinile noastre sunt, de asemenea, foarte legate de inconștientul nostru, iar mâncărimile tind să apară sub stres. Prin urmare, atingerea vă permite să vă asigurați, să vă protejați, să vă comunicați starea sufletească și, eventual, să ascundeți disconfortul.

Paradoxul interdicției

Pentru Benjamin Lubszynski, terapeut, nu trebuie să uităm aspectul contraproductiv al unei interdicții: „Când spui să nu-ți atingi fața, te face să vrei să o faci. Injuncția adaugă invidie. Și având în vedere nivelul de anxietate care circulă chiar acum, este deosebit de dificil de rezistat.”

Inconștientul joacă, de asemenea, un rol în acest reflex, potrivit psihologului și psihanalistului Patricia Mozdzan: „Este posibil să vrem să conectăm anumite orificii pentru a proteja fața și a evita contaminarea”. Stresul ambiental provoacă teamă care se întărește în timpul ieșirilor atunci când întâlnim oameni care poartă măști. „Un lucru este sigur”, adaugă specialistul, „nu putem opri acest comportament în mod direct, deoarece este incontrolabil. ”

Cum să mă opresc?

Dacă unii experți recomandă să fim conștienți de frecvența cu care ne punem mâna pe față, Benjamin Lubszynski estimează că această etapă aduce doar un câștig minim. „Realizarea acestui obicei nu ne va ajuta foarte mult să-l oprim”, a spus el, potrivit santemagazine.fr.

La fel de bine puteți lua măsuri imediat. „Setați, de exemplu, un timp specific și concentrați-vă atenția asupra mâinilor. Urmăriți-le să se miște și mențineți acest contact ocular tot timpul”, recomandă terapeutul.

Metoda de relaxare a lui Jacobson

O altă tehnică practică: metoda de relaxare Jacobson. „Această metodă se bazează pe principiul contracției mușchilor pentru a-i obosi și relaxa”, spune el. „Dacă simțiți tensiune în zona faței, contractați zona, apoi relaxați-vă pentru a crea relaxare.”

Abordarea cauzei tensiunii ajută, de asemenea, la reducerea acesteia. Ambii terapeuți recomandă spălarea și hidratarea feței. Insistați pe buze și luptați împotriva uscăciunii mucoaselor datorită în special unei sticle de apă, a unui balsam pentru buze și a cremelor specifice pe zonele cele mai uscate.

Ca ultimă soluție, Benjamin Lubszynski se sfătuiește cu privire la „casca astronautului”. Puneți o mască sau o eșarfă pe gură și nas, purtați ochelari, o pălărie și mănuși de unică folosință. „Senzația de țesut pe piele va înlocui nevoia de a vă atinge. Cu toate aceste echipamente, vă simțiți protejați și evitați automatismul.”

Sfaturi pentru a opri atingerea feței

Mai multe sugestii circulă pe internet, astfel încât toată lumea să-l poată alege pe cel care li se potrivește cel mai bine:

În loc să atingeți mucoasele feței, atingeți spatele capului, încleștați-vă pumnii, lipiți-vă brațele de corp sau așezați-vă pe mâini;
Îmbrăcați-vă pentru a evita frecarea ochilor și a gurii;
Dacă ochii sunt uscați, în special din cauza polenului, folosiți picături de soluție salină și cereți sfatul farmacistului despre un posibil antihistaminic;
Mențineți-vă mâinile ocupate cu un obiect, cum ar fi o minge de stres, dar nu uitați să o dezinfectați în mod regulat;
Purtați mănuși din lână, astfel încât atingerea să fie neplăcută și spălați-le în fiecare zi;
Folosiți o aplicație precum donottouchyourface.com, care analizează gesturile utilizatorilor de internet și le trimite o notificare pentru a limita riscul de a-și atinge fața.
Cu cât atingem mai puțin mucoasele, cu atât virusul are posibilitate redusa de a intra în corpul nostru. Dar schimbarea automatizărilor noastre în câteva zile nu este ușor. Cea mai bună soluție, în toate cazurile, rămâne respectarea gesturilor de barieră și spălarea periodică a mâinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025