Nu toti germenii schimba mirosul si gustul alimentelor. Iata cum poti afla daca alimentele, cele gatite si cele negatite, pe care le ai in frigider s-au stricat si trebuie aruncate, ca sa nu-ti pui sanatatea in pericol.
De fiecare data cand cumperi un aliment nou ai tendinta sa-l pui in fata, pe raft, in frigider. De multe ori, insa, uiti de alimentele pe care le tii in spate, iar acestea se strica. Uite cum poti sa verifici daca acestea mai pot fi consumate sau s-au stricat.
Testul mirositului
Acest teste este mai sigur decat degustarea alimentelor pentru a decide daca au expirat sau nu, dar nu este sigur 100%. Nu toti germenii fac ca alimentele stricate sa miroasa urat sau sa aiba gustul diferit. Cel mai bine este sa etichetati elimentele, notand data in care le-ati pus in frigider sau congelator, astfel incat sa stiti de cat timp le aveti. Daca aveti vreo ezitare, aruncati-le! E cel mai sigur.
Maioneza
Aici includem si orice sos, salata sau dressing facute cu maioneza. Aruncati-le daca le-ati tinut afara din frigider mai mult de 8 ore, la o temperatura mai mare de 10 grade Celsius. La fel procedati si daca au expirat (vezi data de pe borcan, tub etc.)
Untul
Caldura, lumina si aerul il vor face sa aiba gust ranced, dar ii schmba si mirosul, care va fi acru si neplacut. Proaspat cumparat de la magazin, untul poate fi tinut in frigider pana la 2 saptamani sau il puteti ingheta, in congelator, pana la 9 luni, daca este infasurat bine in plastic. Daca trebuie sa-l inmuiati, este bine sa-l lasati pe masa timp de 10 pana la 15 minute.
Laptele
Bacteriile cresc repede in lapte, asa ca aruncati-l daca miroase urat sau l-ati tinut deschis in frigider mai mult de cateva ore. Cutiile de lapte se pot pastra in frigider timp de 2 saptamani sau mai mult – nedeschise si fara sa fi depasit data de expirare. Il puteti ingheta timp de pana la 3 luni, dar isi va pierde textura neteda.
Branza
Tipurile grele si tari de branza, cum ar fi cheddar, pot fi pastrate bine mult timp. Dar aruncati-le daca incep sa mucegaiasca. Altele sunt, de asemenea, sigure pentru un timp dupa data lor de "valabilitate". Daca taria lor este mijlocie, precum mozzarella, pot fi pastrate cateva luni. Branza crem, insa, este buna timp de 2 – 3 saptamani, dar branzeturile moi, cum ar fi branza de vaci si ricotta dureexpira dupa maximum 10 zile.
Carnea gatita
Pastrati pui sau carne de vita gatite in frigider maximum 5 zile. Sunca poate fi OK pana la 2 saptamani. Dar este important sa aveti grija cand pregatiti orice fel de carne: Spalati-va mainile cu sapun si apa fierbinte dupa manipularea carnii sau a pestelui. Utilizati alte tocatoare si ustensile pentru celelalte produse alimentare pe care vreti sa le taiati.
Carnea de vita nepregatita
Ar trebui sa fie buna pentru 3 pana la 5 zile, daca e tinuta in frigider, depinde de cat de proaspata e, dar aruncati-o dupa asta. Daca este in vid sigilat, mai poate fi pastrata, poate, inca cateva zile. Daca e congelata solid, ramane buna de mancat timp de multe luni, desi aroma si textura se degradeaza incet. Urmati acest ghid de congelare:
Pulpa: 6 pana la 12 luni
Fripturi si cotleturi: 4 pana la 6 luni
Carne de gratar: de la 3 la 4 luni
Carnea de vita
Cand e proaspata, este natural ca aceasta sa devina putin maronie in contact cu aerul, dar asta nu inseamna neaparat ca s-a stricat. Dar nu rezista pre amult la frigider, maximum 1-2 zile. In congelator poate fi tinuta pana la 3-4 luni.
Carnea de porc
Cotletele de calitate proaspete, fripturi sau fleicile trebuie sa fie roz si ferme. Ar trebui sa reziste 3 pana la 5 zile in frigider, chiar mai mult daca sunt in ambalaj vidat. La congelator rezista pana la 6 luni.
Carnea de pui
Pararea taiata, intreaga, bucati sau dezosata, este buna de folosit si inghetat in maximum 2 zile. Daca o inghetati, dezghetati-o cand vreti sa o gatiti in frigider, chiar daca procesul dureaza mai mult. Ce nu folositi, puteti recongela, dar isi va schimba gustul. Webmd.com prezita si un ghid de congelare pentru carnea de pui:
Puiul intreg – rezista pana la 12 luni, la conglator
Bucatile: maximum 9 luni,
Carnea de pui: 3 – 4 luni
Organele: 3 – 4 luni.
Ouale
Daca sunt negatite, pot fi tinute in frigider maximum 3 saptamani. Nu se ingheata bine, oricum ar fi, crude sau fierte, dar puteti sa bateti galbenusul si albusul si sa puneti lichideul in congelator. Salatele sau alte mancaruri pe baza de oua, daca sunt ermetic inchise, ar putea sa reziste 3-5 zile la frigider, si in jur de o luna – doua, in congelator.
Pestele
In frigider se tine pe pat de gheata. Atunci cand este proaspat, pestele are ochii clari si rotunjiti, nu plati sau tulburi. Pielea este stralucitoare si elastica la atingere, fara secretii laptoase. Filetele ar trebui sa miroasa proaspat si sa nu aiba culoarea mai intunecata sau sa fie mai uscate, pe margini. Aruncati pestele care se simte ciudat sau miroase. Infasurati orice nu gatiti in 2 zile in plastic sau folie si inghetati-l.
Crustaceele
Fructele de mare expirate pot provoca boli grave, deci nu va asumati niciun risc. Ideal ar fi sa cumparati creveti, scoici sau cozi de homar proaspeti, in ziua cand vreti sa gatiti. Daca scoicile sunt vii, ar trebui sa se inchida cand le atingeti. Stridiile, scoicile si midiile cu carcasa crapata sau rupta sau care par moarte sau deschise, trebuie aruncate.
Legumele si fructele
Bunul simt este regula de baza aici. Cateodata puteti decupa bucatele de fructe sau legume care s-au innegrit sau stricat. Dar daca par sau miros prea stricat, atunci trebuie aruncate. Spalati toate produsele inainte de a le manca si, daca le uscati, asigurati-va ca folositi un prosop curat. Pastrati-le in frigider, mai ales daca sunt preambalate. Aruncati orice vine in contact cu sucuri din carne cruda, carne de pasare sau fructe de mare.