Prima pagină » Titlurile zilei » Sfâșietor! O frumusețe de fetiță de doar un an a fost abandonată de mamă în curtea unei biserici din centrul Iașului! Un preot a găsit-o întâmplător: „Am crezut inițial că e un câine în mijlocul străzii!” (Exclusiv)
Sfâșietor! O frumusețe de fetiță de doar un an a fost abandonată de mamă în curtea unei biserici din centrul Iașului! Un preot a găsit-o întâmplător:

Sfâșietor! O frumusețe de fetiță de doar un an a fost abandonată de mamă în curtea unei biserici din centrul Iașului! Un preot a găsit-o întâmplător: „Am crezut inițial că e un câine în mijlocul străzii!” (Exclusiv)

31 dec. 2020, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

O fetiță de numai un an a fost găsită în mijlocul unei străzi extrem de aglomerate, din Iași. Cel care a găsit-o pe bebelușa abandonată este un angajat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Fața bisericească a rămas siderată când a constatat ce era în mijlocul drumului: „Am crezut inițial că e un câine!” Mama care a abandonat copilul, Mariana Sorina Ursachi, a fost condamnată la un an de închisoare, dar cu suspendare, de către judecătorii ieșeni

Caz sfâșietor, în Iași! O fetiță de numai un an a fost găsită în mijlocul unei artere extrem de aglomerate din oraș! Bebelușa, care fusese abandonată de propria mamă în curtea unei biserici, a fost descoperită din întâmplare de un angajat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei:

„Am crezut inițial că e un câine în mijlocul străzii!”

Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au condamnat-o recent pe Mariana Sorina Ursachi la un an de închisoare, dar cu suspendare, pentru abandon de familie.

„Instanța dispune ca inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 70 de zile, în cadrul unei instituții publice aflate în subordinea Consiliului Local sau al Primăriei municipiului Iași, având ca obiect de activitate fie prestarea de servicii de utilități publice, fie prestarea de servicii de asistență socială”, au precizat judecătorii ieșeni.

Mariana Sorina Ursachi, obligată să îi achite daune morale fetiței

Pe lângă condamnarea aplicată, judecătorii au obligat-o pe Mariana Sorina Ursachi și la plata unor despăgubiri către propriul copil.

„Instanța admite în parte acțiunea exercitată de către partea civilă C.G.R., reprezentată legal de directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. O obligă pe inculpata Mariana Sorina Ursachi să îi plătească părții civile suma de 10.000 de lei, cu titlu de daune morale”, au mai arătat magistrații din cadrul Judecătoriei Iași.

Asta, în contextul în care, pentru bebelușă, au fost solicitate daune morale de 100.000 de lei.
Procesul Marianei Sorina Ursachi a început pe 25 iunie 2019. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași au acuzat-o pe femeia de 23 de ani, originară din județul Vaslui, de abandon de familie.

„În ziua de 21 aprilie 2016, în jurul orei 17:00, inculpata a lăsat copilul minor C.G.R., în vârstă de un an, pe spațiul verde din curtea bisericii „Sfânta Parascheva”, supunând astfel copilul la suferințe fizice și psihice. Copilul a fost găsit pe carosabil de martorul C.B. după aproximativ o oră, la o distanță de aproximativ 150 de metri de locul în care a fost lăsat fără ajutor”, au precizat anchetatorii ieșeni.

Aceștia au adăugat că femeia și-a abandonat fiica în curtea bisericii, dar într-un moment în care în lăcașul de cult nu se oficia vreo slujbă religioasă, nefiind astfel persoane care să observe prezența minorei.

S-a deplasat pe o distanță considerabilă, ajungând în mijlocul străzii

Anchetatorii au aflat că, din 2014, femeia a avut o relație de concubinaj cu I.R., din relație rezultând fetița, care s-a născut pe 9 aprilie 2015.

„După ce inculpata a născut, cei doi concubini au locuit la domiciliul mamei inculpatei. Când fetița a împlinit vârsta de 6 luni, inculpata s-a certat cu numitul I.R., iar acesta a plecat în Italia, la muncă, și nu s-a mai interesat de familie. În martie 2016, inculpata l-a cunocut pe numitul A.Z., cu care a început o relație de concubinaj, s-a mutat la locuința acestuia, iar fetița a lăsat-o în grija bunicii materne. Pe 21 aprilie 2016, inculpata s-a deplasat cu concubinul său la domiciliul mamei sale, pentru a-și lua cartea de identitate. Întrucât mama sa i-a cerut să se ocupe de creșterea copilului, motivând că nu mai poate să-l îngrijească, inculpata a pus câteva hăinuțe într-o pungă, a luat fetița și a plecat la locuința concubinului său, din municipiul Iași.

Acolo, atât concubinul, cât și rudele acestuia i-au spus inculpatei că nu sunt de acord ca fetița să locuiască cu ei, împrejurare în care inculpata a hotărât să o abandoneze, pentru a putea continua relația cu concubinul său. În acest scop, în jurul orei 17:00, inculpata s-a deplasat cu autobuzul până în zona Pasajului «Mihai Eminescu» și a intrat în curtea bisericii «Sfânta Parascheva». Acolo, ea a așezat fetița pe iarbă, lăsând și o sacoșă cu hăinuțe, apoi a părăsit curtea bisericii și a mers la domiciliul concubinului său”, au relatat procurorii.

Conform acestora, timp de aproximativ o oră, fetița a rămas nesupravegheată și s-a deplasat de-a bușilea, ajungând în mijlocul străzii, în apropierea pasajului auto din fața Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), unde a fost găsită, în jurul orei 18:00, de către preotul C.B.

Preotul care a descoperit fetița în mijlocul drumului a rămas șocat: „Am oprit traficul imediat!”

Preotul C.B. le-a spus anchetatorilor că îndeplinește funcția de referent la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

„În aprilie 2016, am avut o activitate de desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară. Această activitate urma să aibă loc pe 22 aprilie, dar pregătirile se făceau cu o seară înainte. Astfel, în ziua de 21 aprilie 2016, seara, m-am deplasat la BCU Iași, împreună cu o echipă de voluntari, pentru a organiza sala în care urma să aibă loc evenimentul. După ce am terminat, am mers la o ceainărie aflată în incinta BCU, la parter. La un moment dat, am ieșit să mă întâlnesc cu o persoană și, uitându-mă în partea dreaptă, spre biserica „Sfânta Parascheva”, am văzut mișcându-se ceva pe carosabil.

Inițial am crezut că este un câine! Când am văzut îmbrăcămintea roz, m-am apropiat și am constatat că era o fetiță, care stătea lângă gardul pasajului, aproape de ieșire. Am văzut cum copila se agăța de gard, era într-un echilibru fragil, și din cauza traficului foarte mare existent la acea oră! Am oprit traficul imediat, am traversat fetița în brațe și m-am îndreptat spre casele din vecinătatea bisericii. Inițial, am crezut că fetița locuiește la casele din zonă și a fost lăsată nesupravegheată de părinți”, a declarat angajatul Mitropoliei.

Preotul a mai arătat că fetița avea ochii mari, era speriată și, când a luat-o în brațe, s-a prins imediat de gâtul său și nu i-a mai dat drumul.

„La fața locului, s-au adunat mai mulți oameni, care au început să-și dea cu părerea, fapt ce m-a determinat să sun la dispeceratul de urgență 112. La scurt timp, a sosit și soția preotului paroh de la biserica «Sfânta Parascheva», care are experiență în domeniul protecției copilului. La sugestia acesteia, am căutat pe lângă biserică și, sub un copac, am găsit o sacoșă în care se aflau mai multe hăinuțe ce păreau să-i aparțină fetiței. Distanța de la locul găsirii bagajului până la gardul pasajului este de aproximativ 200 de metri. Nu-mi pot imagina cum a fost posibil ca micuța să ajungă pe carosabil, apoi la gardul pasajului”, a afirmat preotul.

Părinții copilei, identificați după două săptămâni: fetița, crescută de preotul de care s-a agățat cu toată puterea

Angajatul Mitropoliei a adăugat că, la fața locului, a sosit o patrulă de jandarmi, care a dus copila la un centru social.

„Am mers împreună cu fetița, deoarece mă ținea strâns de gât și nu am avut tăria să o predau jandarmilor. Acolo, am văzut că, într-o cameră, sunt 20 – 30 de copii înfășați și i-am spus unei doamne din cadrul personalului că sunt interesat să crească fetița, dacă nu sunt găsiți părinții. După aproximativ două săptămâni, am fost sunat de la centrul respectiv și am fost informat că au fost identificați părinții. După alte săptămâni, m-au sunat din nou și mi-au spus că cei din familie au refuzat să o ia acasă, având posibilitatea să o cresc în familia mea. În luna mai 2016, am luat fetița în plasment familial, unde se află și în prezent”, a încheiat preotul.

În 2016, Tribunalul Iași a hotărât înlocuirea plasamentului în regim de urgență cu măsura plasamentului fetiței la familia preotului ieșean.
La rândul său, concubinul Marianei Sorina Ursachi a fost audiat. Acesta le-a povestit anchetatorilor că începuse o relație cu femeia, iar aceasta i-a spus la un moment dat că vrea să dea copilul în plasament. Conform bărbatului, tânăra a ajuns acasă la el și i-a spus că a dat bebelușa în plasament, fără a-i dezvălui că, de fapt, o abandonase în curtea unei biserici.

Ce a spus „mama” acuzată că și-a abandonat fetița și a plecat la iubit

Fiind audiată de către anchetatori, Mariana Sorina Ursachi a recunoscut fapta.

„Nu știu ce m-a determinat să abandonez copilul. L-am lăsat în curtea bisericii, în speranța că îl va găsi cineva și îl va adopta”, a spus femeia în fața magistraților ieșeni.

Pe de altă parte, iubitul acesteia a susținut că, la o zi după incident, prin cartier se zvonea că, de fapt, femeia și-ar fi abandonat fetița, care ar fi fost găsită pe o bordură de către un taximetrist.

„Ea a plecat din casa mea după aproximativ o săptămână și s-a mutat la o prietenă”, a încheiat bărbatul.

La rândul lor, judecătorii au constatat că nu se impune o pedeapsă mai mare pentru femeie, pe motiv că, la data comiterii faptei, ea avea 18 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`