Prima pagină » International » Sfârşitul brusc al pandemiei de Covid-19, examinat de oamenii de știință. Care au fost factorii decisivi
Sfârşitul brusc al pandemiei de Covid-19, examinat de oamenii de știință. Care au fost factorii decisivi

Sfârşitul brusc al pandemiei de Covid-19, examinat de oamenii de știință. Care au fost factorii decisivi

28 aug. 2024, 23:58,
în International

În iernile din 2020 și 2021, Covid-19 a provocat 250.000 de decese în Statele Unite. În anul următor, acest număr a crescut la 330.000. Însă, între august 2022 și martie 2023, numărul deceselor legate de Covid-19 a scăzut drastic la 80.000, semnalând un sfârșit brusc al pandemiei. Acest declin semnificativ nu poate fi explicat doar prin disponibilitatea pe scară largă a vaccinurilor, care erau deja accesibile din primăvara lui 2021, conform unui raport News.ro.

O cercetare recentă, publicată în *The European Physical Journal B*, sugerează că o schimbare de fază în structura moleculară a proteinei spike a SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, ar putea fi responsabilă pentru reducerea gravității infecțiilor.

Cercetările oferă informații esențiale pentru pregătirea împotriva potențialelor pandemii viitoare

Studiul, realizat de cercetători de la CIMATEC din Brazilia, în colaborare cu Universitatea Rutgers din SUA, oferă o explicație asupra modului în care pandemia s-a redus atât de rapid și ar putea ajuta la pregătirea pentru viitoarele pandemii.

Proteina spike, care iese de pe suprafața virusului SARS-CoV-2, permite intrarea acestuia în celulele gazdă prin legarea de receptori specifici de pe membranele celulare. Pe măsură ce virusul suferă mutații, aceste proteine se pot modifica, îmbunătățind capacitatea de legare, dar uneori făcând virusul mai puțin letal.

În acest studiu, cercetătorii au analizat legătura dintre mutații și rata mortalității și au descoperit că o tranziție de fază în structura proteinei spike, similară tranzițiilor dintre fazele materiei în fizică, ar fi putut contribui direct la scăderea bruscă a numărului de decese. Această tranziție a fost identificată în noile tulpini ale variantei Omicron apărute în 2023, care aveau doar cinci mutații suplimentare față de varianta originală Omicron.

Studiul sugerează că această tranziție a modificat mecanismele de legare ale virusului în tractul respirator superior, reducând astfel probabilitatea apariției unor infecții grave. Această descoperire nu doar că îmbunătățește înțelegerea evoluției coronavirusului, dar oferă și informații esențiale pentru pregătirea împotriva potențialelor pandemii viitoare. Echipa de cercetători speră să confirme aceste teorii prin studii suplimentare, aprofundând înțelegerea evoluției pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *