Prima pagină » Informații utile » Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei. Când este marea sărbătoare

Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei. Când este marea sărbătoare

10 iul. 2024, 11:52,
în Informații utile

Luminătorul Rusiei s-a născut în jurul anului 958, trecând în cele veșnice pe data de 15 iulie, 1015, în apropierea Kievului. Aceasta este și data în care se sărbătorește, în calendarul ortodox, Sfântul Vladimir.

Cine a fost Sfântul Vladimir

Vladimir Sviatoslavici era fiul printului Sviatoslav, din dinastia Rurik și nepot al Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei. Vladimir cel Mare a fost mare cneaz al Kievului între anii 980-1015. Fiind păgân, ca și tatăl său, Vladimir a fost un prigonitor al creștinilor.

În anul 987, în urma unei întruniri cu boierii săi, Vladimir cel Mare a hotărât să trimită soli în celelalte țări vecine pentru a cunoaște și celelalte credințe. Când solii au ajuns în Constantinopol, după participarea la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Sfânta Sofia, aceștia i-au spus domnitorului lor: „Nu mai știam dacă ne aflam în cer sau pe pământ, căci n-am găsit în altă parte o ceremonie atât de frumoasă. Știm doar că acolo, Dumnezeu rămâne împreună cu oamenii, iar cultul ortodox depășește pe oricare altul. Nu putem uita acea frumusețe și suntem siguri că ne-ar fi cu totul imposibil să trăim în Rusia altfel de-at ei!”

Ulterior acesta s-a căsătorit cu Ana, fiica împăratului Roman al II-lea și a împărătesei Teofana. Deoarece niciodată nu se mai căsătorise o prințesă bizantină cu un prinț păgân, împăratul bizantin i-a cerut lui Vladimir să lepede păgânismul din poporul său.

În același an, 988, Sfântul Vladimir a dat poruncă să se boteze tot poporul rus, ceremonie care a avut loc în fluviul Nipru. Cneazul a ordonat distrugerea statuilor păgâne și construirea de biserici creștine. Printre primele biserici construite de cneaz se numără și Biserica Adormirii Maicii Domnului, înălțată în anul 989, care este socotita drept prima biserica din piatra construita în Kiev.

Sfântul Vladimir i-a îndemnat să se boteze pe toți cei din armata sa. Pana în anul 979, aproape tot poporul sau era botezat și credea în Dumnezeu. În anul 988, a proclamat credința creștină drept religie oficială a Rusiei kievene.

Canon de rugăciune către marele Sfânt

O parte din rugăciunea pentru Sfântul Vladimir sună așa:

„Asemănatu-te-ai marelui Apostol Pavel întru căruntețe, întrutot mărite Vladimire, că toată osârdia cea pentru idoli, ca pe o jucărie copilărească lăsând, ca un bărbat desăvârșit te-ai împodobit cu porfira dumnezeiescului botez; și acum stând cu veselie înaintea Stăpânului Hristos, roagă-te să se mântuiască începătorii stăpânirii Rusiei și mulțimea celor stăpâniți.”

Canonul de rugăciune începe cu „finte Vladimir, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!” și continuă astfel: „Cuvântule cel fără de început al lui Dumnezeu, Care de demult ești făcător al celor patru stihii și dintru acelea pe toată lumea o ai făcut, sufletul meu cel legat cu patimile dezleagă-l ca să laud pe slăvitul cneaz Vladimir.”

Atât creștinii care îi poartă numele, cât și credincioșii din toată lumea, se pot ruga la Sfântul Vladimir pentru sănătate, echilibru spiritual, fericire, pace, prosperitate. Pentru orice creştin, rugăciunea înseamnă convorbire, comuniune cu Dumnezeu şi cu semenii. Ne rugăm pentru noi, pentru familia noastră, pentru prietenii noştri, chiar şi pentru duşmanii noştri, cerând de la Dumnezeu anumite binefaceri sau mulţumind pentru cele primite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`