Prima pagină » Stiri si curiozitati » Sfântul Stelian ocrotitorul copiilor. Când este sărbătorit și ce rugăciuni să rostim pentru a primi ajutorul său

Sfântul Stelian ocrotitorul copiilor. Când este sărbătorit și ce rugăciuni să rostim pentru a primi ajutorul său

15 apr. 2024, 10:57,
în Stiri si curiozitati

Sfântul Stelian ocrotitorul copiilor s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei din ziua de astăzi), într-o familie înstărită. Acesta este sărbătorit de calendarul Creștin Ortodox pe 26 noiembrie.

De ce este considerat Sfântul Stelian ocrotitorul copiilor

Sfântul s-a născut într-o familie bună în vremuri când Răsăritul Ortodox era frământat de prigoanele unor împărați ai Bizanțului. Părinții pruncului Stelian, oameni destul de bogați, treceau însă printr-o altă durere, a pierderii copiilor lor la scurtă vreme de la naștere. Singurul rămas în viață a fost Stelian, care va crește cu o dragoste nestinsă pentru copii și cu milă pentru cei în suferință, deoarece lipsa fraților și surorilor din casa părintească va lăsa urme pentru tot restul vieții Cuviosului Stelian.

De-a lungul vremii, sfântul a rămas orfan de ambii părinți iar când a ajuns la vârsta cuvenită, a donat toată averea sa săracilor și s-a făcut monah, retrăgându-se în pustiu, într-o peșteră unde se consideră că primea hrană de la înger. Sfântul avea o dragoste nemărginită pentru oameni și venea printre ei să îi ajute la ce treburi aveau apoi se retrăgea în chilie pentru odihnă. Dat fiind faptul că a trăit într-o viață curată și în rugăciune, a primit darul tămăduirii adică darul de a vindeca poporul de diverse boli.

Într-o zi când acesta mergea printre oameni, a pus mâna pe fruntea unui copil suferind, vindecându-l imediat. De atunci, sfântul a început să fie căutat de copii, tineri sau bătrâni în suferință, care s-au tămăduit prin rugăciunea acestuia.

Pentru aceste fapte ale sale, Sfântul Stelian a devenit ocrotitorul copiilor și al familiei creștine. De obicei Sf. Cuvios Stelian este pictat ținând un copil în brațe, pentru neobosita sa misiune de a-i apăra pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii suferinzi de boli grave.

Ce rugăciuni să rostim pentru a primi ajutorul sfântului

Rugăciunile adresate Sfântului Stelian sunt foarte puternice atunci când sunt rostite în momente de plină nevoie, după ce au fost epuizate toate sursele de ajutor. Pentru a primi răspuns, preoții roagă ca părinții copiilor să stea cu sufletul la rugăciune și să nu se lase distrași de nimic ce îi înconjoară.

De asemenea, este indicat ca părinții copiilor aflați în suferință să țină post 40 de zile și să citească în fiecare zi câte un acatist în vederea însănătoșirii grabnice a fiilor lor. Pe lângă acestea, mai este recomandată vizita femeilor mame împreună cu pruncii lor la moaștele Sfântului Stelian.

Este de precizat faptul că trebuie să se citească rugăciunea Sfântului Stelian de către toate mamele care au prunci și copii în suferință. Această rugăciune îi ferește pe cei mici de rele, având parte de binecuvântarea divină. Pe lângă aceste rugăciuni, mamele de copii aflați în nevoi pot citi și acatistul Sfântului Stelian, pentru a primi ajutorul grabnic al acestuia.

Pentru cei care nu știu, moaștele Sfântului Stelian ocrotitorul copiilor se păstrează la Biserica Sf. Stelian  (Lucaci) din București, unde se află din anul 1736, fiind dăruite acestei biserici de către Mitropolitul Ștefan al Ţării Românești, ctitorul acesteia. Slujbele de fiecare miercuri, săvârșite în cinstea cuviosului și prăznuirea numelui său la 26 noiembrie atrag numeroși credincioși. În ziua de pomenire a Sfântului, racla este scoasă în curtea sau pridvorul bisericii, spre închinare credincioșilor. Fragmente ale moaștelor Sfântului mai sunt și la Biserica Mihai-Vodă și la Biserica Icoanei din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *