Prima pagină » Local » Sfântul Spiridon, ocrotitorul celor bolnavi! Ce nu este bine să facă toți creștinii ortodocși în această zi de sărbătoare!

Sfântul Spiridon, ocrotitorul celor bolnavi! Ce nu este bine să facă toți creștinii ortodocși în această zi de sărbătoare!

12 dec. 2022, 02:00,
în Local

Creștinii ortodocși și cei greco-catolici îl sărbătoresc an de an, în data de 12 decembrie, pe Sfântul Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni. Sfântul Spiridon este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox al lunii decembrie. Este văzut drept ocrotitorul bolnavilor, fiind sigurul sfânt care își părăsește racla și vine în ajutorul creștinilor care îl cheamă prin rugăciuni

Moaștele Sfântului Spiridon sunt păstrate în catedrala din Corfu, Grecia. Se spune că, pentru câteva zile din an, trupul Sfântului Spiridon dispare din raclă şi merge să-i ajute pe oamenii care îi înalță rugăciuni, iar atunci când se întoarce este cald și plin de praf. De asemenea, în fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântului Spiridon sunt schimbați, deoarece aceștia se tocesc, sfântul făcând, chiar și după moarte, lungi drumuri pentru a răspândi învățătura creștină în întreaga lume. Din acest motiv, Sfântul Spiridon mai este numit și „Sfântul Călător”.

racla cu moastele Sfantului Spiridon

Moaștele Sfântului Spiridon sunt păstrate în catedrala din Corfu, Grecia

Cine a fost Sfântul Spiridon și cum a viețuit acesta

o icoana cu Sf. Spiridon

În fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfântului Spiridon sunt schimbați, deoarece aceștia se tocesc, sfântul făcând, și după moarte, lungi drumuri pentru a răspândi învățătura creștină în întreaga lume

Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270 d. Hr., în Cipru, mai precis în Aski, în timpul împăratului Constantin cel Mare. În prima parte a vieții a fost păstor, a fost căsătorit și a avut o singură fiică, Irina. Rămas văduv de tânăr, Sfântul Spiridon și-a crescut singur fiica, ce a încetat din viață la o vârstă fragedă. În loc să-și găsească o altă soție, păstorul a ales calea credinței și s-a călugărit, ducând o viață plăcută lui Dumnezeu, cheltuindu-și întreaga avere pentru a-i ajuta pe bolnavi și săraci.

Deși nu avea o educație aleasă, Sfântul Spiridon a ajuns episcopul cetății Trimitunda, din apropiere de Pafos. Sfântul a fost bun prieten cu Marele Ierarh Nicolae și a avut grijă ca întotdeauna să-i învețe pe oameni să respecte Cuvântul Domnului. În anul 295, în vremea persecuțiilor împăratului Maximilian, Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat pentru o vreme din cetate. Mai apoi, în anul 325, Sfântul Spiridon a luat parte la Sinodul de la Niceea, convocat pentru a pune capăt ereziei lui Arie. Pentru a închide gurile ereticilor lui Arie, care luptau împotriva Sfintei Treimi, sfântul a luat în mână o cărămidă,  a făcut deasupra ei semnul Crucii și s-a rugat, zicând: „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh”.

Apoi, strângând-o în mână, cărămida s-a descompus în cele trei părți din care a fost compusă: focul s-a înălțat, pământul i-a rămas sfântului în palmă, iar apa a curs pe podea. Așa a arătat sfântul cum trei lucruri pot exista simultan într-unul, precum într-o cărămidă se aflau foc, apă și pământ, demonstrând că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt Trei și Unul în același timp. Sfântul s-a stins din viață în data de 12 decembrie 348, la vârsta de 78 de ani, în Cipru.

A fost înhumat la Biserica Sfinților Apostoli din Trimitunda. Moaștele sale au fost duse la Constantinopol, iar în anul 1453 au ajuns în Serbia. În prezent, racla cu moaștele Sfântului Spiridon se află în Grecia, mai exact în Kerkyra, Insula Corfu.

doi boi intr-un jug

În trecut, bărbații se fereau să înjuge vitele în ziua de 12 decembrie, deoarece se spunea că asta atrage pagubă mare și boală asupra familiei

Ce nu este bine să facă toți creștinii ortodocși în ziua Sfântului Spiridon

 imagine cu un vas cu agheasma si mai multe obiecte bisericesti

În trecut, bărbații se fereau să înjuge vitele în ziua de 12 decembrie, deoarece se spunea că asta atrage pagubă mare și boală asupra familiei

Se spune că Sfântul Spiridon îi apără pe cei care îi cinstesc ziua, trimiţându-le minuni, dar îi pedepsește pe cei care îl nesocotesc. Sfântul Spiridon al Trimitundei este considerat patronul spiritual al cizmarilor, al cojocarilor și al oierilor. Este unul dintre marii făcători de minuni din panteonul sfinților, de aceea multe biserici și spitale din România îi poartă numele. În ziua Sfântului Spiridon, creștinii nu au voie să facă munci în gospodărie, nu se coase, nu se spală şi nu se face curăţenie, deoarece se crede că membrii familiei vor fi sănătoși și prosperi.

În trecut, bărbații se fereau să înjuge vitele în ziua de 12 decembrie, deoarece se spunea că asta atrage pagubă mare și boală asupra familiei. De asemenea, se crede că, în această zi de sărbătoare, pentru a fi sănătoase, vitele trebuie să mănânce fânul direct din mâna stăpânilor. Există credinţa că, în ziua Sfântului Spiridon, săracii se îmbogățesc, iar bolnavii se vindecă de boli. În trecut, în ziua de Sfântul Spiridon, femeile însărcinate obișnuiau să se roage pentru a naște copii sănătoși și lipsiți de malformații.

În ziua prăznuirii Sfântului Spiridon, în bisericile ortodoxe, preoții fac slujbe, iar credincioșii primesc agheasmă despre care se crede că vindecă neputințele trupești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`