Prima pagină » Local » Sfântul Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți! Ce este bine să facă ortodocșii în această zi de sărbătoare!

Sfântul Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți! Ce este bine să facă ortodocșii în această zi de sărbătoare!

11 nov. 2022, 02:00,
în Local

Vineri, 11 noiembrie 2022, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Se crede că sfântul îi ajută pe cei neîndreptățiți în procese, pe cei care au pierdut bani, dar și pe creștinii care au fost înșelați

Fragmente din moaștele sfântului sunt păstrate, începând cu anul 1874, în Biserica „Sfântul Mucenic Mina” din București. Moaștele au fost aduse în România de la Mănăstirea „Sfântul Mina” din Egipt și au fost puse într-o raclă executată în anul 1941, cu sprijinul arhiereului Veniamin Pocitan. Fragmente din moaștele Sfântului Mucenic Mina se găsesc și în Catedrala Mitropolitană din Iași.

o imagine cu un sfesnic

De sărbătoarea Sfântului Mina, ocrotitorul celor păgubiți, femeile merg la biserică pentru a aprinde lumânări

Cine a fost Sfântul Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți

 o imagine cu un hot

În tradiția populară se spune că sărbătoarea Sfântului Mina este respectată chiar și de hoți, dar și de persoanele păgubite care cer ajutor sfântului pentru a prinde tâlharii

Sfântul Mina a avut origini egiptene. S-a născut în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. Sfântul a trăit în timpul împăraților romani Dioclețian și Maximian. Mina a rămas orfan la o vârstă fragedă, deoarece tatăl său a murit când el avea doar 11 ani, iar trei ani mai târziu a trecut la cele veșnice și mama sa. În data de 23 februarie 303, Sfântul Mina a ajuns în armata imperială. Când împăratul Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, Mina a luat decizia de a părăsi armata. Sfântul s-a retras în deșert, dedicându-se vieții ascetice. După puțin timp, Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni.

În timpul petrecut în pustiu, Sfântul Mina l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus:

„Ce cauți de unul singur între cer și pământ? Locul tău este printre oameni, ca aceștia să ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie”.

Fiind prezent în Cotyaeum, la celebrarea unei sărbători păgâne, Mina a mărturisit că este creștin. Din acest motiv a fost luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, Sfântului Mina i s-au tăiat mâinile și picioarele, iar mai apoi capul.

o imagine cu racla cu moastele sf Mina

Fragmente din moaștele sfântului sunt păstrate începând cu anul 1874 în Biserica „Sfântul Mucenic Mina” din București

Sfântul Mina: Cele mai importante tradiții

o imagine sf Mina

O tradiție străveche spune că de sărbătoarea Sfântului Mucenic Mina se plătesc sărindare și acatiste pentru măritiș, pentru alungarea blestemelor și aflarea unor taine

Sfântul Mucenic Mina este ocrotitorul celor păgubiți. Deși sărbătoarea închinată sfântului este trecută cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, românii respectă o serie de obiceiuri în această zi.

În tradiția populară se spune că sărbătoarea Sfântului Mina este respectată chiar și de hoți, dar și de persoanele păgubite care cer ajutor sfântului pentru a prinde tâlharii. Cei care vor să scape de gândurile și faptele rele ale dușmanilor merg la biserică în ziua de 11 noiembrie și se roagă pentru a le alunga.

De sărbătoarea Sfântului Mina, ocrotitorul celor păgubiți, femeile merg la biserică pentru a aprinde lumânări. Lumânările sunt puse în sfeșnice cu capătul care de obicei se aprinde. Se spune că gândurile dușmanilor pot fi schimbate în acest fel. Fetele necăsătorite practică și ele acest ritual, spunându-se că iubiții care le-au părăsit se vor întoarce la ele. O altă tradiție străveche spune că de sărbătoarea Sfântului Mucenic Mina se plătesc sărindare și acatiste pentru măritiș, pentru alungarea blestemelor și aflarea unor taine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`