Prima pagină » National » Sfântul Haralambie, sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi. Ce rugăciune trebuie citită
Sfântul Haralambie, sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi. Ce rugăciune trebuie citită

Sfântul Haralambie, sărbătorit astăzi de creştinii ortodocşi. Ce rugăciune trebuie citită

10 feb. 2022, 10:59,
BZI.ro, în National

Astăzi, 10 februarie 2022, în calendarul creştin ortodox este sărbătorit Sfântul Haralambie. În această zi cu mare însemnătate credincioşii citesc o rugăciune şi se roagă celui care este mare făcător de minuni şi tămăduitor de boli grave.

Pentru a nu întâmpina probleme de sănătate, sărbătoarea Sfântului Haralambie este ţinută de credincioşii de pretutindeni.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfântul Haralambie astăzi, 10 februarie 2022

Având în vedere că romanii sunt foarte superstiţioşi şi respecta întocmai tradiţiile, în ziua prăznuirii Sfântului Haralambie credincioşii nu fac treburi în gospodărie şi citesc rugăciunea bine cunoscută care te scapa de toate relele.

Astfel, Sfântul Mucenic Haralambie este unul dintre cei mai mari şi iubiţi Sfinţi. Acesta a fost episcop creştin al cetăţii Magnezia din Asia Mică, iar viaţa să şi-a dedicat-o lui Dumnezeu. Înainte să fie numit Sfânt, Haralambie a suferit enorm de mult şi a trecut prin chinuri greu de imaginat.

Acest mare Sfânt a fost jupuit de viu după ce a refuzat vehement să se închide idolilor. De asemenea, văzând că rugăciunile lui Haralambie erau puternice şi tămăduitoare i s-a tăiat capul.

Rugăciunea ce trebuie citită în ziua prăznuirii Sfântului Haralambie

În ziua de joi, 10 februarie 2022, creştinii pe lângă faptul că nu vor face munca grea, la primele ore ale dimineţii şi înainte de a se pune la somn vor citi sfânta rugăciunea destinată Sfântului Mucenic Haralambie.

„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.

Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!”, este rugăciunea destinată Sfântului Haralambie.

Ce tradiţii şi obiceiuri ţin creştinii în ziua Sfântului Mucenic Haralambie

Astăzi, în ziua prăznuirii Sfântului Mucenic Haralambie, creştinii ortodocşi ţin cu sfinţenie o serie de tradiţii şi obiceiuri. Astfel, oamenii cer preotului să facă aghiasma pentru a putea stropi în gospodărie animalele şi pomii. De asemenea, aceasta este băută pentru a fi sănătoşi.

La biserică se duc coliva, colaci şi turte pentru a fi sfinţite. Mai apoi sunt date vecinilor şi persoanelor bolnave.

Un alt obicei este acela de a nu face treaba şi a respecta această zi Sfântă, altfel Mucenicul Haralambie da drumul morţii care este legată cu lanţ.

În zona Transilvaniei, creştinii merg la biserică cu mălai, grăunte şi sare. Acestea sunt binecuvântate de preot, iar mai apoi sunt date ca hrana animalelor pentru a nu se îmbolnăvi pe parcursul anului.

Chiar dacă astăzi, 10 februarie 2022, este prăznuit Sfântul Mucenic Haralambie poate fi rostit și acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur care scapă credincioșii de necazuri și dușmani. De asemenea, rugăciunile tuturor sfinților sunt tămăduitoare și ne pot scăpa de duhurile rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *