Sărbătoare importantă în calendarul ortodox. Creștinii o sărbătoresc astăzi, 14 octombrie 2021, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei. În această perioadă, mii de credincioși din întreaga țară sunt așteptați la Catedrala Mitropolitană Iași pentru a se ruga la racla cu moaștele Cuvioasei
Astăzi, 14 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește pe cea mai importantă sfântă din întreg calendarul creștin. Creștinii-ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Despre Sfânta Parascheva se spune că face și acum minuni, chiar dacă au trecut mai bine de trei secole de la moartea sa. Sfânta a dăruit săracilor partea de avere care i se cuvenea de la părinți. Ea s-a retras apoi în pustietate pentru a se dedica lui Dumnezeu. Cuvioasa s-a stins în locurile natale și a fost îngropată ca o străină, fără ca nimeni să știe cine era și de unde venea.
Domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Parascheva la Iași
Unul din cei care au săpat groapa a visat într-o noapte că trebuie să ia trupul pentru a fi așezat la loc de cinste. Trupul Sfintei a fost dezgropat și așezat în Biserica „Sfinții Apostoli” din Epivata. De atunci, moaștele Sfintei au fost mutate des din cauza războaielor, dar și a altor împrejurări. În 1641, după ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, patriarhul Partenie I a hotărât să-i ofere moaștele Cuvioasei Parascheva. Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, ajungând la Galați, și ulterior au ajuns la Iași. În ziua de 13 iunie 1641, moaștele Cuvioasei au fost așezate în biserica „Sfinții Trei Ierarhi”. În 1887, sfintele moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc și astăzi.
Pelerinaj religios de hramul Sfintei Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea orașului Iași și a întregii zone a Moldovei. Sărbătoarea Sfintei Parascheva a fost transformată într-un pelerinaj religios încă de acum câțiva ani de mai marii Bisericii Ortodoxe Române. An de an, sute de mii de pelerini vin la Iași din toate colțurile țării pentru a se ruga la racla cu moaștele sfintei. Astfel, sărbătoarea Cuvioasei a devenit cel mai mare pelerinaj din țară, cu pelerini care stau ore bune la rând pentru a se ruga la Sfântă. De altfel, se spune că Sfânta îi scapă mereu de necazuri pe cei care se roagă la ea.
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva de la Iași
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri. În această zi nu se face mâncare sau treabă prin gospodărie. Dacă bărbații fac treabă pe 14 octombrie, alte treburi decât cele de a hrăni animalele și păsările, riscă să le fie lovite de trăsnet locuințele. Tot în această zi nu se calcă și nici nu se coase absolut nimic. Se spune că, astfel, previi durerile de cap și durerile oculare. Fetele care cos ori spală pe 14 octombrie nu se mai căsătoresc. Totodată, nu se mănâncă și nici nu se dau de pomană alimente crude și nici castraveți, nuci și pepene roșu. În unele zone nu se mănâncă fructe și legume ale căror semințe sunt dispuse în formă de cruce. În plus, în diverse regiuni, de Sfânta Parascheva nu se manâncă nici fructe închise la culoare, pentru că amintesc de sacrificiul martiric.