Prima pagină » Eveniment-Social » Sfânta Maria Egipteanca, un model de pocăință pentru toți creștinii
Sfânta Maria Egipteanca, un model de pocăință pentru toți creștinii

Sfânta Maria Egipteanca, un model de pocăință pentru toți creștinii

01 apr. 2021, 11:02,
în Eveniment-Social

În prima zi a lunii aprilie, creștinii ortodocși o celebrează pe Sfânta Maria Egipteanca, cea considerată modelul pocăinței pentru toți creștinii. Aceasta, după 17 ani de desfrâu, s-a retras în deșert și a dus o viață aspră, în rugăciune. Iar acum, în Postul Mare, care este un timp al rugăciunii și pocăinței, ea ne este prezentată drept exemplu pentru a persevera.

Această sfântă este, prin excelență, un exemplu de pocăință creștină. Învățătura bisericească ne transmite că aceasta a părăsit viața desfrânată pe care o ducea și a mers în deșert unde a dus o viață de asceză extremă pentru dragostea lui Hristos. Mai mult, duminica a V-a din Postul Paștelui este închinată Cuvioasei Maria Egipteanca.

Sfânta Maria Egipteanca

A trait în a doua jumătate a secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. Maria Egipteanca vede lumina zilei în Egipt. De la vârsta de 12 ani, ea și-a părăsit părinţii şi a mers în Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viaţă desfrânată. Însă la vârsta de 29 de ani, ea pleacă din Alexandria şi ajunge la Ierusalim cu niște tineri care mergeau în pelerinaj la Sfânta Cruce. Considerată un model de pocăință pentru toți creștinii, ea a fost găsită când Zosima rătăcea prin pustie. Cuvioasa Maria Egipteanca a primit binecuvântarea de la acesta, iar părintele povestește că atunci când a început să se roage femeia s-a ridicat de la pământ vreo 30 cm.

Zosima a crezut că este vorba de un duh necurat, însă Maria Egipteanca i-a citit gândul și a spus că este doar de o femeie păcătoasă care a fugit de acasă la 12 ani. Și-a dat de bunăvoie fecioria și a trăit 17 ani în desfrâu și plăceri cu tot felul de oameni. Apoi, ea a mers la Iordan, unde s-a spălat de păcate și la Biserica Sfântului Ioan Botezătorul unde s-a împărtășit. Cuvioasa Maria Egipteanca a murit în anul 431, în timpul împăratului Teodosie cel Tânăr.

Troparul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

„Întru tine maică cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, cuvioasă Marie, duhul tău.”

Condacul Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca

Glasul al 3-lea. „Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Ceea ce erai mai înainte plină de tot felul de desfrânări astăzi te-ai arătat mireasă a lui Hristos, prin pocăinţă urmând vieţii îngereşti şi cu arma Crucii pierzi pe demoni. Pentru aceasta te-ai arătat mireasă Împărăţiei Cerului, Preacuvioasă Maică Marie, Preacinstită.”

Ce sfinți mai sunt pomeniți astăzi

Tot pe data de 1 aprilie, în calendarul ortodox 2021, mai sunt pomeniţi și alți sfinți, în afară de Sfânta Maria Egipteanca. Este vorba despre:

  • Sfântul Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului;
  • Sfinţii Mucenici Gherontie şi Vasilid;
  • Sfântului Ahaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 noiembrie 2024
19 noiembrie 2024