Creștinii ortodocși sărbătoresc miercuri, 8 septembrie 2021, Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului.
Sfânta Maria Mică este considerată de creștini prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început de la 1 septembrie. Este cea mai mare sărbătoare a toamnei și se sărbătorește în fiecare an pe data de 8 septembrie.
Sfânta Maria, Calendar Ortodox: Vestea dată de Sfântul Gavriil
În Sfânta Scriptură nu există referiri la data Naşterii Maicii Domnului, însă evenimentul este spus în scrierile necanonice, apocrife. Astfel, Ioachim şi Ana, părinții Fecioarei Maria, şi-au dorit nespus de mult un copil și prin rugăciune, în ciuda vârstei înaintate, au primit prin Slava lui Dumnezeu odorul atât de dorit și care avea o menire sfântă pe pământ. Așa a venit pe lume Sâfnta Maria, Maica Domnului și Împărăteasa tuturor Sfinţilor, de grabnic ajutătoarea păcătoşilor, atotputernica ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii.
Sfânta Maria era de neam ales, tatăl, Ioachim, fiind din seminţia lui David, iar mama, Ana, din neamul preoţesc al lui Aaron. Scrierile teologice consideră momentul Naşterii Maicii Domnului drept începutul mântuirii neamului omenesc din robia păcatului strămoşesc.
Prin puritatea ei, dedicată în întregime lui Dumnezeu, Sfânta Fecioară s-a dovedit a fi vrednică de a fi cea care să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu.
Conform tradiției, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu le-a refuzat jertfa și i-a numit blestemați. Cei doi au continuat să țină post și să se roage lui Dumnezeu. Îngerul Gavriil li s-a arătat și le-a spus că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.
Atunci când Maria a împlinit vârsta de 3 ani, părinții au dus-o la templu, acolo unde a rămas până la vârsta de aproximativ 15 ani.
Ce înseamnă numele Maria
Fecioare Maria a avut un nume predestinat, deoarece în ebraică, numele de Maria sau Miriam înseamnă doamnă, împărăteasă, cea aleasă sau cea frumoasă.
Nașterea Maicii Domnului este considerată în lumea creștină un prilej de a ne dedica viaţa lui Hristos şi de a deveni oameni noi.
Nu este întâmplător faptul că momentul acesta de peste an este urmat, pe 9 septembrie, de pomenirea Drepţilor şi dumnezeieştilor părinţi Ioachim şi Ana, cei care i-au dat viaţă Maicii Domnului.
Nașterea Maicii Domnului nu este sărăbătorită doar în lumea creștină, praznicul liturgic dedic Fecioarei Maria existând şi la creștinii copţi egipteni, dar și la iacobiţii sirieni.
Rugăciune Sfânta Maria
Cu ocazia acestei mari sărbători, creștinii obișnuiesc să rostească această rugăciune închinată Sfintei Maria, care este considerată o rugăciune puternică, făcătoare de minuni dacă este rostită pe 8 septembrie:
„Naşterea Ta a strălucit bucurie celor ţinuţi în legătura întristării, Şi până la marginile lumii s-au vestit minunile ca prinos al mângâierii, Cea Care a răsărit din pântece neroditor naşte rămânând Fecioară curată, Şi pe Cel Neapropiat serafimilor Îl arată lumii cu Trup ca O Rază prea luminată.
Vestirea Arhanghelului Gavriil s-a plinit şi Rodul rugăciunii stăruitoare S-a arătat pe pământ. Cea închipuită în oglinda proorocească Se arată cu trupul pe pământ, gătindu-Se să primească întru Sine pe Cel Nearătat. Pentru aceasta, Maică Prealăudată, la judecată nu vădi înaintea Stăpânului păcatele noastre şi şterge cu roua milostivirii Tale toate nedesăvârşirile noastre şi aşterne vălul uitării peste nedreptăţile noastre.
Corabie a milostivirii Te ştim, Care porţi pe Cei încărcaţi de povara păcatelor la limanul mântuirii. Nu ne uita pe noi, cei rătăciţi, care ne primejduim a cădea în adâncul deznădăjduirii. Cetate a Împăratului veacurilor eşti, înconjurată de trâmbiţele biruinţei, adică de Sfinţii Îngeri, cei slujitori ai tainelor dumnezeieşti.
Întăreşte şi cetatea inimii noastre, apărându-o de săgeţile gândurilor viclene, ca neîncetat să fie înconjurată de curgerile rugăciunii curate. Amin.”
„La mulți ani!“ de Sfânta Maria
Pe 8 septembrie spunem „La mulți ani!” celor care poartă numele Maria, Marian sau alte derivate.
De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.
Dar, de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Marinel, Ana-Maria, Mărioara, Măriuța, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mary sau Marusia.
Iată câteva exemple de urări pe care le puteți adresa celor care își serbează onomastica pe 9 septembrie:
- „La mulţi ani, Maria / Marian! Îngerii să-ţi călăuzească paşii şi Sfânta Fecioara să-ţi lumineze drumul în viaţă!“
- „Fie că Sfânta Fecioara Maria, al cărei nume îl porţi, să te ocrotească, să-ţi călăuzească paşii şi să-ţi lumineze calea!“
- „La mulți ani cu ocazia onomasticii! Ca o lumina caldă ai apărut în calea mea, ai intrat în viaţă mea şi mi-ai arătat cum să fiu un om mai bun, mai blând şi mai înţelegător, întocmai că Fecioara Maria, al cărei nume îl porţi. Mulţumesc că mă călăuzeşti şi că ai grijă de mine!“
- „E ziua ta, Maria / Marian, un nume frumos si simplu, la fel de pur ca tine si la fel de gingaș. La mulți, ani!“