Prima pagină » Stiri si curiozitati » Sfânta Împărtășanie reguli. Ce trebuie să respectăm dacă vrem să ne împărtășim

Sfânta Împărtășanie reguli. Ce trebuie să respectăm dacă vrem să ne împărtășim

18 apr. 2024, 13:13, 1 ,
în Stiri si curiozitati

Taina Sfintei Împărtășanii o primim încă de la botez, când suntem împărtășiți de către preot cu Trupul și Sângele lui Hristos. Aceasta se dă oamenilor dreptcredincioși spre iertarea păcatelor și spre înnoirea vieții lor duhovnicești. Nimeni dintre noi nu ne putem mântui fără aceste patru Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania și Sfânta Împărtășanie. Pentru a primi Sfânta Împărtășanie corect, trebuie să respectăm câteva reguli.

Sfânta Împărtășanie reguli. Ce trebuie să avem în vedere când participăm la Taină

Taina Sfintei Împărtășanii a fost întemeiată de însuși Ii Hristos la Cina cea de Taină, în Joia Mare, când, mâncând cu ucenicii Săi, a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și a dat-o lor, zicând: „Luați, mâncați, acesta este trupul Meu.” Apoi, luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: „Beți dintru acesta toți, acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor”.

Pentru a primi această Taină într-un mod corect, trebuie să respectăm și câteva condiții esențiale. Una dintre aceasta este că trebuie să ai stomacul gol când vrei să te împărtășești fără să bei apă sau să fi mâncat ceva. După Sfânta Împărtășanie este important să ai mare grijă la ce mănânci și la ce bei, pentru a nu pierde ”Trupul și Sângele Domnului”.

Pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni, acestea se pot împărtăși chiar dacă nu au ținut post, însă pentru cei care nu prezintă nicio boală este recomandat să se fi ținut post măcar pentru 2-3 zile, astfel încât să se curețe de toate păcatele înainte de a primi sfânta Taină. Dacă nu te-ai spovedit, rămâne la alegerea fiecărui preot dacă vrea să te împărtășească sau nu. În mod normal fiecare persoană poate să fie împărtășită chiar și în cazul în care nu s-au spovedit, iar aici știm foarte bine cazurile copiilor mici sau ale bătrânilor. Ca și în cazul celor mari, copiii sunt împărtășiți la fel. Aceștia trec prin fața altarului, acolo unde primesc Sfânta Taina. În cazul bebelușilor aceștia trebuie ținuți de mamă pe partea dreaptă, cu mâinile ținute la corp și cu mare atenție pentru a nu da din picioare. În cazul femeilor aflate la menstruație se știe foarte bine că acesta NU au voie să se împărtășească decât după această perioadă

Când putem merge să ne împărtășim

Sfânta Împărtășanie este una dintre cele mai importante taine, deoarece în momentul în care este săvârșită fiecare creștin se împărtășeșc cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, iar ea asigură mântuirea tuturor credincioșilor.

Preoții ortodocși recomandă să treci printr-un proces de ”curățire” înainte de a primi Taina. Asta înseamnă că este foarte indicat să să spui rugăciuni, iar dacă ești femeie este interzis să te împărtășești cu ruj pe buze. De asemenea, este recomandat să postești înainte cu 2-3 zile de a merge la biserică. Pe lângă asta, înainte cu o zi de a primi Sfânta Împărtășanie este indicat să mergi la preot și să te spovedești pentru a primi dezlegare pentru Împărtășanie.

Dacă din diferite motive nu poți posti pentru a te Împărtăși, anunță-l numaidecât pe preot atunci când te spovedești. Dacă ai respectat toate regulile pentru Sfânta Împărtășanie, trebuie să știi că bebelușii și copiii de până la șapte ani nu trebuie să postească și ei pot fi împărtășiți în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie. Pentru persoanele care au depășit vârsta de șapte ani, este indicat să se împărtășească minim de două ori pe an, la Paște și la Crăciun, dar și mereu când simt nevoia și primesc dezlegare de la preot.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`